Serdar Akbıyık

Cinedergi’nin Temmuz sayısını hazırlamak hep zor olmuştur. Çünkü genel olarak gösterime giren Türk filmleri azalır. Fakat bu dönemde de gelecek sezonun filmlerinin setleri vardır ve biz sizin için onları takip ederiz. Bu yıl setler de azaldı. Son üç yıldır çekilen Türk filmi sayısı sürekli azalmakta. Bu yıl 40-50 arası film çekiliyor. Bunun sebeplerini acil olarak tartışmamız lazım. Çünkü 2000’li yıllar sonrası Türk sineması ilerliyor derken göz önüne aldığımız en büyük kriter çekilen film sayısının artmasıydı. Zaten filmlerin kaliteleri hakkında bir çok tartışma varken hem çekilen filmlerin azalması hem de izleyici sayısının düşmesi yeni bir darboğaza mı giriyoruz sorusunu akla getiriyor. Bu soruyu önümüzdeki ay ünlü oyuncular, yönetmenler, yapımcılar ve sinema eleştirmenleriyle tartışmaya açacağız. Gelelim bu ay sizler için neler hazırladık. Adalet Oyunu filminin yönetmenleri Mahur Özmen ve Ali Özuyar ile sinemada adaleti tartıştık. Banu (Bozdemir) Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile filminin başrol oyuncusu Asiye Dinçsoy ile çok keyifli bir sohbet yaptı. Banu bu kadarla da kalmadı Türkan filminde Türkan Saylan’ın koruması kadın polisi canlandıran Özge Özder’le de okumaktan zevk alacağınız bir röportaj yaptı. Hayde Bre filmi Şangay Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü alınca filmin başrol oyuncusu Nilüfer Açıkalın yine misafirimiz oldu. Bu arada çıkardığı öykü kitabını da etraflıca konuştuk. Fırat Sayıcı ise Uzun Filmin Kısası köşesinde uzun yıllar Can Dündar ile çalışmış olan belgesel sinemanın ünlü isimlerinden Hacı Mehmet Duranoğlu’nu misafir etti. Son birkaç sayıda Cinedergi’den uzak olan Burak Yarkent Hollywood köşesiyle sıkı bir dönüş yaptı. Murat Tolga Şen SinemaKÜLTürü köşesinde Türk sinemasının tarihine gömülen yine B türü bir efsaneyi diriltti. Homoti karşınızda. Ali Ulvi Uyanık İşte O An köşesi ve kendine has film eleştirileriyle bizle beraber. Zeynep Bonçe ise dizi filmlerin final bölümlerini değerlendirdi. Alper Turgut film eleştirisiyle, Zeynep Uslu muhteşem bir dosya olan ihtiyarların tutkusu konusuyla sayfalarımızda yer buldu. Yerim bitti daha iki dosyayı size anlatamadım. Onları da sayfaların arasında bulmak size kalsın. İyi okumalar…

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.