Eylül ayında televizyon ekranlarında bir yanda çiçek açıyor, diğer yanda yaprak dökümü. Bir yanda izleyiciye merhaba diyen diziler, diğer yanda reyting savaşının ekrana veda eden mağlupları… Bu nedenle bu sayıda bizde bir yanda yeni sezona iddialı giriş yapan dizilere, diğer yanda ekrana pek yakında merhaba diyecek olan dizilere yer verelim dedik.

TUTTURAMAYAN AKSİYON: REAKSİYON

Star TV’nin yeni sezondaki iddialı yapımı Reaksiyon, tanıtımlarının yayınlanmaya başladığı günden itibaren güçlü kadrosu ve derin devlet göndermeleri içeren ilgi çekici senaryosuyla çok konuşulmuştu. O kadar ki bu sezon izleyiciyi nirvanaya ulaştır mı diye de sordum kendi kendime. Ama şimdilik umduğumu bulamadığımı söylemeliyim. Şöyle ki bu sezonun en pahalı prodüksiyonlarından biri olan ve Onur Tan yönetmenliğinde ekrana gelen dizinin en güçlü yanlarından biri kadrosu. Erdal Beşikçioğlu (Yavuz/Dayı), İbrahim Çelikol (Bordo bereli Yüzbaşı Oğuz), Selen Soyder (Zeynep), Yurdaer Okur (Gürkan), Nehir Erdoğan (Duygu), İsmail Demirci (Tekin) ve Kevork Malikyan (Öktem) gibi isimleri bir araya getiren diziyi sırf Behzat Ç. karakteriyle gönüllerde taht kurmuş Erdal Beşikçioğlu için beklediğini söyleyen ciddi bir kitle vardı kuşkusuz. Bu nedenle Dayı karakterini tutmayan hayranları diziyi de tutmadılar. Tıpkı Kıvanç Tatlıtuğ’un geniş hayran kitlesine rağmen Kurt Seyit ve Şura’nın bir türlü istenilen başarıya ulaşamaması gibi.

Bunun yanında ilk bölümlerde karakterlerin kim olduğu, neye hizmet ettiği, olayların ve kişilerin gerçek hayatta karşılığının olup olmadığı gibi akıllara takılan soruları, klişe diyalogları, aksiyon için aksiyon tadında kimi zaman gerçeklikten uzak sahneleri ile izleyicinin anlatının içerisine dâhil olamamasına ve diziden kopmasına neden olmuş olacak ki dizinin beklenenin altında seyreden reytingleri daha da düştü. Dizi kendisini toparlar mı, terk eden izleyici geri döner mi bekleyip göreceğiz.

Not: Reaksiyon, Cannes’da yapılan ve MIPCOM’un en önemli konferansları arasında yer alan Film & Crossroads: Fresh TV Fiction konferansında yer alacak 20 yapımdan biri olacak bilginize…

PAZARTESİYE DOPİNG: URFALIYAM EZELDEN

Kanal D’nin yeni dizisi Urfalıyam Ezelden klişe töre temasına rağmen ekranlara hızlı bir giriş yaparak birçok diziye fark attı. Ekranların sevilen yüzlerinden Bülent İnal (Cemal), Meral Çetinkaya (Nene), Settar Tanrıöğen (Mehmet), Dolunay Soysert (Selva), Öykü Gürman(Ceylan), Menderes Samancılar (Duran Ağa) ve Zuhal Olcay’ı (Türlü Türkan) izleyiciyle buluşturan dizinin konusu ise kısaca şöyle; Cemal’in ailesi Urfa’nın sevilen ailelerindendir. Cemal, Abisi Halil’in yengesi Selva’nın kardeşi tarafından vurulup öldürülmesinden sonra töre gereği babası ve nenesi tarafından, hamile olan yengesi ile evlendirilir ve aile İstanbul’a göç eder. Tam her şey yoluna girmiş Cemal ile Selva yıllar sonra yakınlaşmışken, kırılmalar başlar ailenin asi oğlu Çetin abisinin kanı yerde kalmasın diye Selva’nın hapishaneden çıkan kardeşini vurur, kendisini ailesine adayan Cemal ise Ceylan’a âşık olur. Sonra mı? Sonra buyurun imkânsız aşk üçgeni… İki kadın arasında kalan Cemal’in durumu zor mu zor çünkü bir yanda âşık olduğu kadın, diğer yanda abisinin emaneti Selva…

 

Evet, klişe hem de çok… Peki, o zaman Urfalıyam Ezelden’i izleyici neden sevdi. Öncelikle konusu klişe bir dramı anlatacak gibi durmasına rağmen gerçekten eğlenceli yanları olduğu ve böylece pazarın kasveti, hele hele pazartesi sendromunun ağırlığının toplandığı pazar akşamını keyifli bir hale getirdiği için, aile dizilerini özlediğimiz için, modern toplumda geleneksel olana özlem duyduğumuz için, insanı kimi zaman keyiflendiren kimi zaman alıp götüren doğru müzik seçimleri olduğu için, başarılı mizanseni ve oturmuş, başarılı karakterleri olduğu için izleyici Urfalıyam Ezelden’i sevdi. Kanımca daha da sevecek. İzlendikçe, izlenecek!!!

 

PEK YAKINDA

PARAMPARÇA: Başrollerini Nurgül Yeşilçay ve Erkan Petekkaya’nın paylaştığı, zengin adam ile mütevazı kadının tutkulu ancak olanaksız aşkını anlatacak olan Paramparça yakında Star’da! Ve oldukça iddialı !!!

POYRAZ KARAYEL: Başrollerini, İlker Kaleli (Poyraz), Burçin Terzioğlu (Ayşegül) ve Musa Uzunlar’ın (Bahri) paylaştığı dizi yakında Kanal D ekranlarından izleyiciye merhaba diyecek. Kara mizah örneği dizide her şeyini kaybetmiş bir adam olan Poyraz’ın oğlunu kayınpederinden geri alma sürecindeki serüvenini izleyeceğiz

AŞKIN KANUNU: TMC Film’in yapımcılığında 4 Kasım salı akşamı TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak olan, başrollerini Ceyda Düvenci (İpek) ile Mustafa Üstündağ’ın (Çetin) paylaştığı dizi emniyet mensubu olan ve bir türlü boşanamayan çiftin hikâyesi ile ekrana gelecek.

GÜNAHKÂR: Fox Tv ekranlarında 5 Kasım’da başlayacak olan Günahkâr’ın başrollerinde Seçkin Özdemir (Ali Yusuf), Gülcan Arslan (Saliha), Hazal Filiz Küçükköse (Aslıhan) ve Korel Cezayirli (Kara Sado ) yer alıyor. Dizi fakir ama başarılı bir doktor adayı olan Ali’nin, tek derdi zengin bir hayat yaşamak olan çocukluk aşkı Aslıhan uğruna bir cinayeti üstlenmesinin ve hapishaneden yeraltı dünyasının kaçak doktoru olarak çıkışının hikâyesi ile izleyiciyle buluşacak.

NERGİZ KARADAŞ

Nergiz Karadaş
Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.