Türkiye’de sinema 2014’te 100. yılını kutlayacak. Böylesi önemli bir yılda neler seyredeceğiz? Size kısa bir rapor hazırladık…

Türkiye’deki sinema hareketi, 2014’te 100. yılını kutlayacak. Türk sinema sektörü de 100. yılda 100 yerli yapım sayısına ulaşabilmek için çaba içinde. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’na girdiği ilk günlerde Ayestefanos’taki (Yeşilköy) Rus Anıtı yıkılırken, yedek subay Fuat Uzkınay tarafından görüntülenen ve ”Ayestefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı” adlı tarihi belgesel, ilk Türk filmi olarak kabul edildi. Film, 14 Kasım 1914’te vizyona girdi. Tabii sinemacılarımız ne kadar bu yılın öneminden haberdar şüpheliyiz ama önemli yönetmenlerimizin yeni filmlerinin de bu yıl vizyona gireceği bir gerçek. İşte size 100’üncü yılda seyredeceğimiz filmlerin bir raporu

Bir Peri Masalı

Yönetmen: Biray Dalkıran
Oyuncular: Alp Korkmaz, Emre Şahin, Sedef Kızılırmak

Araf’, Cennet’,’Cehennem 3D, Bana Bir Soygun Yaz filmleri ve Kanıt dizisiyle tanınan yönetmen Biray Dalkıran son filmi Peri Masalı için çalışmalara başladı. Dalkıran’ın senaryosunu da yazdığı ve memleketi Kırklareli’nin Kıyıköy beldesinde çekecek.

Benim Dünyam

Yönetmen: Uğur Yücel
Oyuncular: Uğur Yücel, Beren Saat, Hazal Ergüçlü

1950’li yılların Büyükadası’nda, iki yaşındayken geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle hem kör hem sağır olan, bu nedenle hiçbir kavramı “bilmeyen”, çevresiyle tamamen uyumsuz bir çocuk olan Ela ile Ela’yı iyileştirebilmeye hayatını adayan Mahir Hoca’nın çarpıcı hikâyesini beyazperdeye taşıyorlar…

Yılın Aşk Filmi

Yönetmen: Hakan Yonat
Oyuncular: Belçim Bilgin, İbrahim Çelikkol

Duygu yüklü senaryosuyla izleyiciyi derinden sarsacak olam filmde eski bir boksör olan İbrahim Çelikkol ve kör bir kızı oynayacak olan Belçim Bilgin oyunculuk performansları merak konusu.

Mucize

Yönetmen: Mahsun Kırmızıgül
Oyuncular: Mahsun Kırmızıgül

Filmin konusu hakkında kimselere bilgi vermeyen Mahsun Kımızıgül, filmin kendisi için çok değerli olduğunu belirterek, filmin vizyona girince izleyicilerin hem derinlemesine içlerine işleyeceğini hem de umut aşılayacağını söyledi.

Erkekler

Yönetmen: Faruk Aksoy
Oyuncular: Fikret Kuşkan, Ali Poyrazoğlu

‘Erkekler’ adlı film, kadınların, erkeklerin, evlilerin, bekarların, gençlerin ve orta yaşlıların erkeklere bakış açısını sorgulayarak, keyifli bir iki saat geçirmelerini sağlayacak… Yılmaz Okumuş, Hilal Çelenk ve Faruk Aksoy’un senaryosunu yazdığı ‘Erkekler’ komedi dozu yüksek anlatım diliyle yıl sonunda sinema izleyicisiyle beyazperdede buluşacak.

Tamam mıyız

Yönetmen: Çağan Irmak
Oyuncular: Aras Bulut İynemli, Deniz Celiloğlu, Sumru Yavrucuk

Filmin konusu iki yakın arkadaşın hikayesi üzerine kurulu. İhsan ve Temmuz’un birbirlerinden güç alarak hayatın zorluklarının üstesinden gelme mücadelesi ele alınırken farklı karakterlerin dramatik ve eğlenceli hikayesi işleniyor.

Su ve Ateş

Yönetmen: Özcan Deniz
Oyuncular: Özcan Deniz, Yasemin Allen, Pelin Akil

Bir kan davasını aşk ekseninde ele alan yeni filmi Su ve Ateş’in başrolünde de yer alan Özcan Deniz, senaryoyu da kendisi kaleme alıyor. Yapımı Avşar Film ve DNZ Film ortaklığında gerçekleştirilen projenin diğer başrolünde Yasemin Allen’ın yer alacağı açıklandı.

Behzat Ç. Ankara Yanıyor

Yönetmen: Serdar Akar
Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu

Televizyon tarihinin sevilen dizilerinden biri olan ve üç sezonun ardından final yapan Behzat Ç, ilk filmi Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’ün ardından ikinci filmiyle izleyicisi karşısına çıkıyor.

Düğün Dernek

Yönetmen: Selçuk Aydemir
Oyuncular: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Binnur Kaya

Çekimleri Sivas’ta yapılacak olan komedi filmini, televizyon sektörünün başarılı yapımlarından biri olan İşler Güçler dizisinin yönetmeni Selçuk Aydemir yazıp yönetecek. Başrolleri ise aynı dizide yer alan Ahmet Kural ve Murat Cemcir paylaşırken, ikiliye Binnur Kaya eşlik edecek.

Bu İşte Bir Yalnızlık Var

Yönetmen: Ketche
Oyuncular: Engin Altan Düzyatan, Özgü Namal, Emin Gürsoy

Gençliğinde uzun süre bir müzik grubunda gitar çalığ beste yapan Mehmet, 30’lu yaşların sonuna geldiğinde hem müziği bırakmış hem de aile hayatında zor zamanlar geçirmiş birine dönüşmüştür. Eşiyle boşanıp müziği bırakır; maddi anlamda da bitik durumdadır ve bu süreçte kendisini hayata yaklaştıran tek şey kızı Ezgi’dir. Bu nedenle hiç istemese de anlaşamadığı eski eşiyle sık sık görüşmek zorunda kalır.

Sürgün İnek

Yönetmen: Ayhan Özen
Oyuncular: Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez, Vildan Atasever

Çekimleri Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük köyünde yapılan filmde 28 Şubat sürecinde bir köyde yaşayan insanların televizyonda izleyip ülkede olan olaylardan endişelenmesi ve ineğin Atatürk büstünü kırmasıyla da “bizim de başımıza bir şey gelir mi” korkusunu yaşamasını anlatıyor.

Kış Uykusu

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Oyuncular: Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen

Aydın emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Orta Anadolu’da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. Hayatında ise iki kadın vardır: kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal ve boşanmış olan kız kardeşi Necla. Kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrtada en çok Aydın’ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder…

Bizim Hikayemiz

Yönetmen: Tolga Örnek
Oyuncular: Timuçin Esen, Selma Ergeç, Nevra Serezli, Sait Genay

Kaybedenler Kulübü filmiyle tanınan yönetmen Tolga Örnek’in yeni filmi Bizim Hikayemiz’in başrollerini Timuçin Esen ve Selma Ergeç’in paylaşıyor. Film yedi yıllık evliliklerinde çocuk sahibi olma aşamasına gelen bir çiftin öyküsünü anlatıyor.

Sesime Gel

Yönetmen: Hüseyin Karabey
Oyuncular: Feride Gezer, Melek Ülger, Muhsin Topçu

Türkiye’nin doğusunda geçen filmde, yaşlı bir kadın Berfe ve torunu Jiyan kendilerini ciddi bir sorunla karşı karşıya bulur. Kadının oğlu ve Jiyan’ın da babası Temo jandarma tarafından silah sakladığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Fakat ne Berfe ne de Jiyan’ın elinde silah vardır. Silah edinmenin yollarını arayan bu iki kadının bitmeyen çatışma ortasında Temo’yu kurtarabilmek için başka çareleri yoktur…

Gulyabani

Yönetmen: Orçun Benli
Oyuncular: Deniz Uğur, Melike Öcalan, Cüneyt Arkın

Güneş, Duygu, Aslı ve Yasemin fantastik bir konusu olan bir filmin senaryosunu yazmak için ormandaki bir av evine giderler. Mekanın ruhunu keşfetmeye çalıştıklarında tahmin etmedikleri olaylar da ardarda gelecektir. Falcı bir kadından duydukları Gulyabani efsanesini başta onlara boş gelse de yaşadıkları olaylarla o bölgedeki Gulyabani’yi uyandırdıklarını fark edeceklerdir…

İftarlık Gazoz

Yönetmen: Yüksel Aksu
Oyuncular: Egeli yerel oyuncular

Bu film de, ‘Dondurmam Gaymak’ta olduğu gibi yine bir seyyar satıcı üzerine kurulu. O seyyar satıcı da bir gazozcu!

Kolpaçino Amsterdam

Yönetmen: Şafak Sezer
Oyuncular: Şafak Sezer, Aydemir Akbaş, Ferdi Mermer

Kolpaçino bu sefer Hollanda semalarında. Şafak Sezer Fida filminden çıkaracağı filmin bütün diyaloglarını kendisi yazmış.

Üvertür

Yönetmen: Alpgiray M. Uğurlu
Oyuncular: Burak Türker, Özge Gönan, Tuba Ölçener

Yatalak annesi Sultan ile birlikte yaşayan ve mümessil olarak çalışan Atıf uzun yıllardır annesinin hastalığını iyileştirecek bir tedavi bulamamıştır. Anne Sultan’ın bakımı Hanife isimli bir hemşire üstlenmekte, Atıf’ın mesai saatleri bitene dek Sultan’a o eşlik etmektedir. Günlerden bir gün Atıf, annesinin yıllar önce yazmış olduğu bir mektupla karşılaşır. Mektupta yazan şeylerle yüzleşmek ve burada yazanların anlamını çözmek için önce kardeşlerine danışmış olsa da bir sonuca varamaz. Sonrasında bu durumun muhasebesini yapmak için yalnız bir gece geçirmeye karar verir. Bu gecenin sonu annesiyle başbaşa kalacağı saatleri beraberinde getirir.

Büyük Sürgün

Yönetmen: Erol Özlevi
Oyuncular: Tolgahan Sayışman, Saadet Işıl Aksoy

1964 yılında Büyükada’da geçen, Rum bir ailenin kızı Eleni ile adalı bir faytoncunun oğlu Sedat’ın imkansız aşk hikâyelerini konu alan filmin yönetmen koltuğunda Erol Özlevi oturuyor.

Hayat sana Güzel

Yönetmen: Murat Şeker
Oyuncular: Tuba Ünsal, Şevket Çoruh, Timur Acar, Hande Katipoğlu

Eşi ile mutlu bir yaşam sürerken öleceğini öğrenen 45 yaşındaki Azmi’nin komik öyküsünü anlatıyor film. Panik hastası olan Azmi dışarıya karşı mutlu gözükürken iç dünyasında herkesle kavga eder.

Lavinya

Yönetmen: Kerem Topuz

Film yaşadığı hayatın anlamsızlığından yakınan fotomodel ile Can Vural adında aşkı arayan bohem yazarın ilişkisini anlatacak. Can, kadına git gide âşık olurken güzel model yepyeni biri olmak uğruna geçmişinden vazgeçerek kendine Lavinya adını verecek ve bu, ikisinin arasında sır olarak kalacak.

Şevkat Yerim Dar

Yönetmen: Bülent İşbilen
Oyuncular: Özgürcan Çevik, Başak Parlar, Tarık Papuççuoğlu, Cezmi Baskın

Oldu Teşekkürler adlı televizyon programının sevilen karakteri Şevkat Yerimdar yakında sinema seyircisiyle buluşacak. Sosyal medyadan doğan ilk karakter Şevkat Yerimdar’ın videoları internette 2.5 milyonun üzerinde izlendi.

Gerçekten Mavi

Yönetmen: Elvin Ekşioğlu
Oyuncular: Seray Gözler

Zeynep Ana uzun yıllar yaşamış ve artık hayatının son demlerine geldiğini hisseden bir kadındır. Fakat bunca yıldır hayalini kurduğu ve gerçekleştiremediği bir düşü vardır. Kabuğunu kırarak hayallerini gerçekleştirmesi mümkün olacak mıdır?

Bir Küçük Eylül Meselesi

Yönetmen: Kerem Deren
Oyuncular: Farah Zeynep Abdullah, Engin Akyürek

Eylül yaz tatili için Çanakkale’ye bağlı ve şarapçılığı ile ünlü Bozcaada’ya gider. Tekin ise yıllardır burada yaşayan ada sakinlerinden biridir. Eylül ile Tekin yolları tesadüfler üzerine kesişecek ve ikisi de hiç beklemedikleri bir zamanda aşka tutulacaktır.

Mc Dandik

Yönetmen: Ragga Oktay
Oyuncular: Ragga Oktay, Zerrin Arıkan, Sümer Tilmaç

Öksüz ve yetim bir çocuk olarak büyüyen Dandik, hayatı boyunca çeşitli sorunlarla karşılaşmış ve herbirini tek başına halletmeyi başarmıştır. Bir gün seneler önce kaybettiği çocukluk aşkı Aslı ile karşılaştığında ise hayatı değişir. Dandik, aşkının peşinden gitmeye kararlıdır ancak o esnada karşısında beklenmedik bir düşman vardır.

Çilek

Yönetmen Emrah Sönmez
Oyuncular: Azra Akın, Kadir Özdal, Selen Öztürk, İlker Aksum

Azra Akın ile Kadir Özdal banka soyup hem polisten hem de kötü adamlardan kaçıyor. Müzikleri Halil Sezai ile Ekin Eti tarafından hazırlanan “Çilek” filminin 2014 yılının ilk aylarında vizyona girmesi bekleniyor

Halam Geldi

Yönetmen Erhan Kozan
Oyuncular: Burçin Terzioğlu, Turgay Tanülkü, Necip Memilli, Tunç Oral

Çocuk yaşta evlendirilen kızları konu alan film; 1974 yılında Kuzey Kıbrıs’a göç eden Anadolulu bir ailenin, töre ve kanunlarını anlatıyor. Anadolu’da kadınların regl dönemini anlatmak için kullandığı ‘Halam geldi’ sözünü filmin ismi olarak belirleyen yönetmen Erhan Kozan, filmde herkesin içini acıtacak sahneler olduğunu söyledi.

Bensiz

Yönetmen Ahmet Küçükkayalı
Oyuncular: Melissa Papel, Metin Akdülger, Öykü Çelik, Burçin Abdullah

Necip, yıllardır sürdürdüğü başarılı, profesyonel futbolcu olma hayalini 1.lige çıkmak için mücadele verdikleri son playoff maçına kadar taşımıştır. Egoların, kazanma hırsının öne çıktığı maçta, sert bir müdahale sonunda Necip’in vücudunun tamamı felç olur. Hastanede geçen yoğunbakım ve tedavi sonrasında evinde ilk gününde yaşananlar Necip’in yaşamına ve çevresindeki insanlara mercek tutacaktır.

 

 

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.