Banu Bozdemir

Diriliş: Çanakkale 1915

Türk halkının azmini gösteren Çanakkale Savaşı, iki filme birden konu oldu. Savaşı anlatan ilk film, yazar Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı, Yeşim Sezgin’in yönettiği ‘Diriliş: Çanakkale 1915’. Çanakkale Destanı’nın kahramanı Nusret Mayın gemisinin bire bir aynısının yer aldığı filmdeki savaş sahneleri için 500 kişilik yardımcı oyuncu kadrosu askeri eğitim alacak. Çekimlerine Mayıs ayında, Çanakkale’de başlanacak olan film için dönemin hastane ve komuta merkezleri oluşturulacak. Yüksek rütbeli üç subayın danışmanlık yaptığı; su altı kamerası, helikopter çekimlerinin de yer alacağı filmin deniz savaşları bölümü için 20 kişilik animasyon ekibi çalışmalara başladı. Film; 18 Ekim 2012’de sinema izleyicisiyle buluşacak.
Ünlü yönetmen Serdar Akar’ın ‘hayatımın projesi’ diye lanse ettiği ‘Çanakkale İçinde’ isimli filmin ise son hazırlıkları tamamlandı. 15 Mart 2013’te vizyona girecek olan filmin oyuncu kadrosunda Mel Gibson’ın yanı sıra ‘Yüzbaşı Hilmi’ rolüyle Erdal Beşikçioğlu, ‘Seyit Onbaşı’ rolüyle Yetkin Dikinciler yer alıyor. Film, Çanakkale Savaşı’nda yaşanan kahramanlıkları beyaz perdeye taşıyacak.

Benim Çocuğum

Muhafazakar, homofobik ve transfobik toplumda, ebeveyn, aile ve aktivist olmanın zorluklarını yaşayan, şiddete uğrayan, ayrımcılığa maruz kalan LİSTAG’lı aileler, ilk kez gerçek isimlerini kullanıp yüzlerini gizlemeden kamera karşısına geçtiler. Ancak, çocuklarının cinsel yönelimlerini öğrendikten sonra yaşadıkları zorlukları, mücadelelerini ve dayanışmalarını anlattıkları filmin tamamlanabilmesi için maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti olan aileler ‘BENİM ÇOCUĞUM’ isimli belgesele yapım sürecinde destek vermek için bir kampanya başlattılar. Hedefleri, kitle fonlama yoluyla bağış toplayarak filmi bitirmek!

 

 

Allah’ın Kılıcı Halid Bin Velid

Allah’ın Kılıcı olarak da bilinen, İslam Tarihinin en büyük savaşçısı Halid Bin Velid’in askeri başarılarla dolu yaşam öyküsünün anlatılacağı “Allah’ın Kılıcı Halid Bin Velid”  2013 sinema sezonuna damgasını vurmaya hazırlanıyor… Fida Film’in yapımcılığını üstlendiği, Tiglon’un dağıtımında sinemaseverlerle buluşacak  “Allah’ın Kılıcı Halid Bin Velid”,  İslam Tarihimizin en önemli olay ve savaşlarını muhteşem bir prodüksiyon eşliğinde tüm görkemiyle sinema izleyicileriyle buluşturacak. Katıldığı yüzlerce savaşta yenilgiye uğramayan Halid Bin Velid yaşamı boyunca savaş kaybetmeyen tarihteki en büyük komutanlardan biridir. Film  2013 yılında yurtiçinde ve başta İslam coğrafyası olmak üzere yurtdışında  toplamda 500’ün üzerinde  kopya ile sinema izleyicileriyle buluşacak.

 

Uzun Hikaye
Osman Sınav, edebiyat dünyasının çok özel ve usta isimlerinden Mustafa Kutlu’nun aynı adlı eserinden uyarlanarak insana dair sıcacık bir hikayeyi anlatan “Uzun Hikaye” filminin çekimlerine İstanbul dışında başladı! Osman Sınav ile Kenan İmirzalıoğlu’nu, uzun bir sürenin ardından bir araya getiren, Yiğit Güralp tarafından senaryolaştırılan yeni sinema filmi; çok sayıda usta oyuncunun yer aldığı oyuncu kadrosuyla da büyük ilgi uyandıracak. Oldukça geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olan “Uzun Hikaye”; projeyi onurlandıran usta oyuncular Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz, Cihat Tamer, Mahir Günşıray, Kürşat Alnıaçık, Şener Kökkaya, Osman Alkaş, Cengiz Bozkurt, Mustafa Üstündağ, Erkan Avcı, İsmail Hakkı Ürün, Bora Koçak, Ferdi Kurtuldu ve Ufuk Karaali ile büyük yankı uyandıracak. Çekimleri başlayan filmde, bu usta isimlere, yine son dönem Türk sineması ve televizyonlarının genç ve başarılı oyuncuları Tuğçe Kazaz, Ushan Çakır, Damla Sönmez, Taner Ölmez, Batuhan Karacakaya, Elif Atakan, Buğra Bahadırlı, Başak Kasacı, Taha Yahya Tan, Fatima Betül Cordal ve daha birçok sürpriz isim eşlik edecek. Yapımcılığını Osman Sınav’a ait Sinegraf’ın, dağıtımını UIP’nin üstlendiği “Uzun Hikaye”; hikayesi, oyuncu kadrosu, müzikleri ve senaryosu ile gelecek sezonun çok konuşulan filmlerinden biri olmaya aday…

Fetih’in ilgi çekeceği belliydi…
Vizyona girdiği 16 Şubat’tan itibaren 6 milyon seyirciye ulaşarak tüm zamanların en çok izlenen Türk filmi olan ‘Fetih 1453’; Almanya’da da 500 bin izleyici sayısını aştı. ‘Fetih 1453’te Fatih Sultan Mehmet’i canlandıran genç oyuncu Devrim Evin, bu başarıyı beklediğini belirterek şunları söyledi: “Hikayenin herkesin ilgisini çekeceğini ben de öngörmüştüm. İzleyici sayısının giderek artacağını düşünüyorum. Filmi henüz izleyememiş çok sayıda insanla karşılaşmanın ötesinde Anadolu’nun birçok ilinde, tekrar izlemek isteyenler olduğunu biliyorum. Böyle bir başarının parçası olmaktan onur duyuyorum.”

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.