FIAF’a kabul edilerek uluslararası sinematekler ağına katılan Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, Yoğurtçu Parkı yakınındaki binasında gösterim ve etkinliklerine yeni yılda da son hız devam ediyor. Sinematek, 30 Ocak-07 Nisan 2024 tarihleri arasında izlenebilecek yeni programında Chantal Akerman sinemasına odaklanıyor. Türkiye’de bugüne dek yapılmış en kapsamlı Akerman retrospektifi niteliğindeki ana programın yanı sıra “Marcello 100 Yaşında!” adlı Marcello Mastroianni seçkisi ve Sinematek’in düzenli programı Sessiz Perşembe kapsamında canlı müzik eşliğinde gösterilecek André Antoine filmleri de sinemaseverlerle buluşacak.

En kapsamlı Akerman Retrospektifi

Belçikalı yönetmenin 25 yaşındayken çektiği başyapıtı Jeanne Dielman, 23 quay du Commerce, 1080 Bruxelles, 2022 yılında Sight and Sound dergisinin on yılda bir düzenlediği Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi anketinde birinci sıraya yerleşmiş ve Chantal Akerman listenin zirvesini gören ilk kadın yönetmen olmuştu.

Program kapsamında toplam 18 filmi gösterilecek olan Chantal Akerman’ın ilk filmi Patlat Şehrimi (1968), en otobiyografik filmlerinden sayılan Anna’nın Buluşmaları (1978), başyapıtı Jeanne Dielman, 23 quay du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) ve son filmi No Home Movie (2015) Onat Kutlar Sinema Salonu’nda seyirciyle buluşacak. 30 Ocak Salı günü, Hiçbir Yere Ait Değilim: Chantal Akerman’ın Sineması (2015) belgeseliyle başlayacak programda yönetmenin, yabancılaşma ile bağ kurmak arasındaki yolculuğu Ben Sen O (1974), sinemanın büyüsünü damıtan saklı hazinesi Tüm Bir Gece (1982), efsanevi dans koreografı Pina Bausch’u takip eden Pina bir gün dedi ki… (1983), Sovyetlerin dağılmasının hemen ardından Sovyetlere giderek bu tarihsel kırılma ânını benzersiz biçimde kayıt altına aldığı Doğudan (1993) ve Golden Eighties (1986) müzikali de programda yer alan filmler arasında.

 Chantal Akerman retrospektifi ile ilgili detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

“Marcello Mastroianni 100 Yaşında!”

İtalyan yıldız Marcello Mastroianni 60 yıla yaklaşan sinema kariyeri boyunca döneminin önde gelen yönetmenleriyle çalıştı. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen seçki kapsamında; Mastroianni’nin yönetmen Federico Fellini ile başlıca işbirliklerinden Sekiz Buçuk (1963) ve Kadınlar Kenti (1980), Sophia Loren ile başrolü paylaştığı İtalyan Usulü Evlilik (1964), Ettore Scola imzalı Saat Kaç? (1989) ve yine Loren’le birlikte sinema tarihinde iz bıraktıkları Özel Bir Gün’ün (1977) yanı sıra Taviani Kardeşler’den Allonsanfàn (1974), Theo Angelopoulos’tan Arıcı (1986) ve başrolleri Michel Piccoli ve Philip Noiret ile paylaştığı, Marco Ferreri imzalı Büyük Tıkınma (1973) beyaz perdede izlenebilecek.

Marcelloa Mastroianni 100 yaşında seçkisi ile ilgili detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

Sessiz Perşembe: André Antoine

Sinematek/Sinema Evi’nin ilgiyle takip edilen düzenli bölümü Sessiz Perşembe, sessiz film gösterimlerini canlı müzik eşliğinde deneyime dönüştürmeye devam ediyor. Kısa bir dönem Dârülbedâyi’nin kuruluşunda da yer alan Fransız tiyatro ve sinema yönetmeni André Antoine her iki alanda da natüralizmi öne çıkaran anlayışıyla çığır açmış bir isim. Antoine’ın belgesel dokulu kurmaca filmleri Kırlangıç ve Baştankara (1920), Toprak (1921) ve Suçlu (1917) filmlerine birbirinden değerli müzisyenler eşlik edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.