Processed with VSCO with e1 preset

Senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği ‘Nasipse Adayız’ filmini Cinedergi okuyucuları için anlatan usta oyuncu Ercan Kesal “ Sorumluluğun da, heyecanın da en güçlü yaşandığı iş yönetmenlikmiş. Fiziki yorgunluk elbette çok ağır oluyor. Kendinizi yönetmek daha az risk barındırıyor. Ama bir sonraki filmimde sadece kamera arkasında olacağım.” diyor.

Başarılı oyuncu Ercan Kesal’ın canlandırdığı genç bir doktor Kemal Güner’in Beyoğlu Belediye Başkan aday adayı olmasını anlattığı, aynı adlı kitaptan uyarlanan ve otobiyografik özelliklere sahip olan ‘Nasipse Adayız’ filminin diğer oyuncu kadrosunda Selin Yeninci, İnanç Konukçu, Muttalip Müjdeci, Nazan Kesal ve Valeriu Andriuta yer alıyor. 30 Ekim’de izleyiciyle buluşacak film, 27’nci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Film’‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Kurgu’‘FİLM – YÖN En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ kategorilerinde olmak üzere 5 dalda ödül kazanmıştı. Film, aynı zamanda İstanbul Film Festivali’nden de ‘En İyi Yönetmen’‘En İyi Kurgu’ ve ‘FIPRESCI En İyi Film’ ödüllerine layık görülmüştü. Bol ödüllü Nasipse Adayız şimdi de 12 – 22 Kasım arasında bu yıl 69’uncu düzenlenecek olan Almanya’nın köklü film festivallerinden Mannheim- Heildelberg Film Festivalinde yarışacak. Usta oyuncu Ercan Kesal, sinemaseverlerin merakla beklediği ‘Nasipse Adayız’ filmi için merak ettiğimiz soruları yanıtladı.

 ‘Nasipse Adayız’ aldığı ödüllerle çok ses getirdi. Nihayet 30 Ekim’de vizyonda. Duygularınızı öğrenebilir miyim?

Film yapmak zorlu ve zahmetli bir süreçtir. Seyirciye sunulacak hale gelebilmiş olması mutluluk verici. Kaotik bir döneme denk gelmiş olsak da filmin bir an önce seyircisiyle buluşup yeni işlere yerini bırakmasını da istiyorsunuz bir yandan.

SETE HAZIRLIKLI ÇIKTIM

Yazdığınız kitaplar arasında neden ‘Nasipse Adayız’ı filme çekmek istediniz?

Kitap ve senaryo süreçleri bu mesele üzerinde fazlasıyla derinleşebilmemi sağladı. Sete çok hazırlıklı çıktım. Ne çekeceğimi, nasıl çekeceğimi iyi biliyordum, bu yüzden!

Hem yönetmen hem başrol oyuncu olmanın bir film için avantajları veya dezavantajlarını söyleyebilir miyiz?

Fiziki yorgunluk elbette çok ağır oluyor. Yine de avantajları daha fazla. Kendinizi yönetmek daha az risk barındırıyor. Ama bir sonraki filmimde sadece kamera arkasında olacağım.

SEÇİMLER 2-3 AY KADAR SÜRDÜ

Oyuncu seçimine nasıl karar verdiniz?

Epey uzun sürdü. Profesyonel bir ajanstan da yardım aldık.  Galiba 2-3 ay kadar oyuncu seçimleriyle uğraştık.

Yönettiğiniz ilk uzun metrajlı film. Yönetmenlik sizde nasıl bir tat bıraktı? İzledikten sonra neler hissettiniz?

Daha önceden içinde senarist ya da oyuncu olarak çalıştığım birçok filmin kamera arkası dünyasına yakından şahit olmuştum. İşin mutfağını bildiğimi düşünürdüm hep! Ama bir filmin tüm sevabını günahını ilk kez yüklendim. Sorumluluğun da, heyecanın da en güçlü yaşandığı iş yönetmenlikmiş.

Herkes tarafından sevilen ve beğenilen bir oyuncu olarak kriterleriniz nelerdir?

İyi senaryo. Yetkin bir reji. Doğaçlamaya açık bir yönetmen.

KENDİ RUHUMUZ, ÖZGÜN HİKAYELERİMİZ

Türk sinemasının yeni dönemi için neler söylemek istersiniz?

Küresel ve endüstriyel bir işin parçasıyız. Sinemada yeni açılımlar da yeni sorunlar da birbirine benziyor. Bizi farklı kılacak olan şey ise kendi ruhumuz ve özgün hikayelerimiz.

MIŞ GİBİ YAPMASINLAR

Bazen tecrübesi az yeni oyuncularla da çalışıyorsunuz? Eleştirdiğiniz ya da beğendiğiniz yönleri neler oluyor? Genç oyuncu arkadaşlarınıza neler önerirsiniz?

Kendileri olmaktan vazgeçmesinler. Mış gibi yapmasınlar. Rol yapmak yerine o olmayı denesinler. Söz taşıyıcısı olmak yerine senaryoda yazılmayanı oynasınlar.

DAHA ÇOK SENARYO VE FİLM OLACAK

Nasipse Adayız filminde sonra neler yapmak istiyorsunuz?

Okumaya yazmaya devam. Yeni kitaplar da olacak ama daha çok senaryo ve daha çok film çekmek olacak hayatımda!

ZAMANA UYMALIYIZ, ÜRETMELİYİZ

Pandemiyle birlikte sanat dünyası zor bir süreç yaşıyor. Sizce neler yapılmalı?

Zaman sana uymuyorsa sen zamana uyacaksın derdi anam. Üretmekten başka yolumuz yok.

MESLEKTAŞLARI OLDUĞUM İÇİN GURURLUYUM

Son olarak bir sağlıkçı olarak ‘sağlık emekçilerine’ mesajınızı alabilir miyiz?

Üzerlerine düşen görevi hakkıyla ve cesaretle yerine getiriyorlar. Onların bir parçası, meslektaşları olduğum için gururluyum. İyiliklerle yaşasınlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.