Yönetmenliğini Todor Anastasov ve Alexander Smolyanov’un yaptığı, Veselin Plachkov, Dimitar Banenkin ve Neda Spasova gibi ünlü Bulgar oyuncuların yer aldığı, mübadele döneminde Türklere yapılan zulmün Bulgarların gözünden anlatıldığı ‘Güller Ülkesi: Damascena’ 31 Ocak’tan itibaren izleyici karşısına çıktı. Türkiye’deki 20 milyon göçmeni doğrudan ilgilendiren ‘Güller Ülkesi: Damascena’da, çocukluğundan 50 yaşına kadar bir başarı hikayesi yazan gül yağı üreticisi Teco’nun mücadelesini gözler önüne seriyor. Gül tüccarı Stoyan Stoyanov’ın gerçek yaşam hikayesinden kesitlerin anlatıldığı filmin iletişim danışmanlığını üstlenen Federal Film Akademi’nin sahibi sanatçı Kadir Özübek “Güller Ülkesi: Damascena filmi Türk-Bulgar ilişkileri açısından önemli bir yere sahip olacak” diyor. Avrupa’dan önce Türkiye’de galası yapılan filmin iletişim danışmanlarından marka stratejisti Talha Gülören sorularımızı yanıtladı. Gülören “ Herkesin etkileneceği, kalbine dokunacağı bir film sinemaseverleri bekliyor” şeklinde konuştu.

 ‘Güller Ülkesi: Damascena’ filmi bize neyi anlatıyor?

Film, Bulgar gül yağı üreticisi Stoyan Stoyanov’un hayatını ele alıyor. Aslında çok ilginç bir hayatı var Stoyanov’un. Bir anlamda kendisinin biyografisi… Film aslında gül yağını ticaretini anlatıyor ancak bizim için en önemli yanı mübadele dönemi. Türklere yapılan zulmü, yaşanan acıların ilk kez Bulgarlar tarafından kabul edilmiş olmasıdır. Film ayrıca Avrupa Birliği İnsan Hakları Festivali’nde de film gösterildi ve izleyici tarafından çok beğeni topladı.

Federal Film Akademi nasıl dahil oldu filme?

Biz filmin Türkiye temsilcisiyiz. İletişim süreçlerini biz yönetiyoruz ayrıca filmin Türkçe dublajını Federal Film Akademi yaptı. Türkçe dublaj çok iyi oldu.  Sağ olsun Kadir Özübek bu konuda üstad. Kendisinin dokunuşlarıyla harika bir iş çıktı ortaya.

PROJELERİN DEVAMI GELECEK

Filmin yapımcısı Stoyan Stoyanov neden bu filmi yıllar sonra çekmek istiyor?

Yaşanan acı olayların direkt içinde olduğundan dolayı bu filmi yapıyor. Kendisiyle bir araya geldiğimizde Stoyanov “İki ülke insanı hak etmiyordu bu acıları” diyor. Herkesin kalbine dokunacak, yaşanan ızdırap dolu günleri hissettirecek ve sanatsal değeri olan bir film. Stoyanov, bundan sonra Türk- Bulgar ortak yapım filmlere imza atmak istiyor.  Yani projelerinin devamı gelecek.

BULGAR OYUNCULAR YER ALIYOR

Çekimler nerede gerçekleşti?

Bulgaristan’ın Kazanlak İlçesi’nde çekimler gerçekleşti. Stoyanov’un o bölgede gülyağı tesisleri mevcut ayrıca Türk nüfusunun da fazla olması nedeniyle tercih ettiler. Filmde Bulgar oyuncular yer alıyor. Hepsi Bulgaristan’ın çok ünlü yüzleri.

SEYİRCİLER GÜLÜN KOKUSUNU HİSSEDECEK

İzleyici bu filmde ne bulacak?

Herkesin ailecek izleyeceği bir film. Hele göçmen bir aileyse yaşadıklarından ya da büyüklerinden duyduklarını göreceği bir hikayeyi izleyecek. Kadın izleyiciler gülün estetiğini gül tarlalarında gezerken yaşayacak kokusunu dahi hissedecek.  Filmde bir çok konu var aslında… Tarih, mübadele, felsefe, gül…

Filmin iletişim danışmanlığını ve dublajını gerçekleştiren ‘Federal Film Akademi’den de  biraz bahsedelim mi?

Tabii. Federal Film Akademi Milli Eğitim’e bağlı seslendirme okulu. Yaklaşık 3 yıldır İstanbul Fulya’da devam ediyor. 1000’den fazla öğrenci mezun etti ve sektöre kazandırdı. Öğrenciler, sektörün en iyi eğitmenleriyle yani sesini daima televizyonlarda duyduğu hocalardan alıyor.

Siz seslendirme yapıyor musunuz?

Kadir Bey’in (Özübek) öğrencilerinden biriydim. Seslendirme yapıyorum. Tanıtım ve reklam okuyorum.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.