Yeni yıla sayılı günler kala, yıl içerisinde vizyona giren filmlere baktığımızda hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek zor. Birbirinden farklı filmlerin beyaz perdeye aktarıldığı 2019 yılında adından söz ettiren on film…

  1. Joker

Todd Philips yönetmenliğini yaptığı ve Joker karakterini canlandıran Joaquin Phoenix başrolünde olduğu film, ekim ayında vizyona girdiği andan itibaren büyük bir izlenme oranına ulaştı. Film, komedyen olarak bir türlü başarı elde edemeyen ve toplumla bağlantı kurmakta zorluk yaşayan Arthur Fleck’in içinde bulunduğu psikolojik durumu ve giderek büyüyen bu durumla birlikte Arthur’un nasıl “Joker” karakterine dönüştüğünü konu alıyor.

Joanquin Phoenix yanısıra filmin oyuncu kadrosunda Robert De Niro, Bill Camp, Brian Tyree, Glenn Fleshler ve Douglas Hodge gibi başka ünlü isimler de var.

  1. Parasite (Parazit)

Dram ve gizemi bir araya getiren Güney Kore filmi, tüm dünyada büyük bir etki yarattı. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen film, varlıkla yokluğun kesiştiği bir hayat döngüsünde iki aileyi konu alıyor. Mizahi bir anlatımla toplumsal eleştiriye de yer verilen filmde Seul ailesinin gerçek kimliklerini saklayarak Park ailesiyle olan ilişkileri anlatılıyor.

Yönetmen Bong Joon-Ho filminde kazandığı başarısıyla ülkesine Altın Palmiye’yi kazandıran ilk yönetmen.

  1. Avengers: Endgame

Serinin son filmi olarak seyircisine görkemli bir şekilde veda eden Marvel filmi, haftalarca vizyonda kalarak milyonları kendisine çekmeyi başardı. Filmin yönetmen koltuğuna oturan isimler ise Kaptan Amerika serisini ve Avengers: Sonsuzluk Savaşını yöneten Anthony ve Joe Russo kardeşler oluyor.

  1. Ford v Ferrari

Ford ve Ferrari’nin kıyasıya mücadele ettiği 24 saat süren Le Mans yarışının anlatıldığı filmin başrollerinde Christian Bale (Ken Miles) ve Matt Damon (Carroll Shelby) yer alıyor. Henry Ford II Ferrari’yi satın almayınca ünlü araba tasarımcısı Carroll Shelby ile anlaşarak ondan Le Mans yarışı için en iyi yarış arabasını tasarlamasını ister. Shelby ise yarışı kazanabileceğine inandığı tek isim olan Ken Miles ile anlaşarak yarışa birlikte hazırlanırlar.

Gerçekçi yarış sahneleriyle aksiyon dolu filmin yönetmenliğini James Mangold yapıyor.

  1. The Lighthouse

Siyah beyaz anlatımıyla korku ve gizemi bir araya getiren filmin başrollerinde Williem Dafoe ve Robert Pattison var. Film, 20. yüzyılın başlarında Maine’de yaşayan bir deniz feneri bekçisinin başından geçenleri konu alıyor.

The Witch filmiyle son yılların en iyi korku filmlerinden birine imza atan Robert Eggers, bu filmde kullandığı 35mm kamerayla filmi siyah beyaz çekerek oldukça farklı bir etki oluşturdu.

  1. The Irishman (İrlandalı)

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese’in son filmi olan The Irishman, bir mafya tetikçisi ve eski asker Frank Sheeran hayatını konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci ve Harvey Keitel gibi önemli isimler yer alıyor.

Film, 27 Kasım’dan beri Netflix’te gösteriliyor.

  1. Marriage Story

New York’ta yaşayan evli bir çiftin boşanma sürecini anlatan film, uzun diyalogları ve gerçekçi oyuncuğuyla kısa sürede dikkatleri üstüne çekti. Başrollerinde Scarlett Johansson ve Adam Driver gibi ünlü isimlerin rol aldığı filmin yönetmeliğini ise Noah Baumbach üstleniyor.

6 dalda Altın Küre’ye aday olarak gösterilen film, Netflix’te yayınlanıyor.

  1. Toy Story 4 (Oyuncak Hikayesi 4)

Oyuncak Hikayesi üçlemesinin son filmi, kaşıktan yapılmış bir oyuncak olan Forky’nin maceralarını konu alıyor. Birbirinden eğlenceli ve farklı karakterlerin yer aldığı ödüllü animasyonu Tom Hanks, Tony Hale, Tim Allen, Blake Clark gibi isimler sesleriyle hayat veriyor.

Filmin yönetmenliğini Inside Out filmiyle bilinen Josh Cooley üstleniyor.

  1. Once Upon A Time… in Hollywood (Bir Zamanlar… Hollywood’da)

Senaryosu ve anlatım tarzıyla adından oldukça söz ettiren ünlü yönetmen Tarantino’nun 9. filmi.  Filmin konusu, bir türlü istediği başarıyı elde edemeyen oyuncu Rick Dalton’un hayatı etrafında toplanıyor. Manson katliamı gibi tarihsel olayları kurguyla birleştiren usta yönetmen, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Al Pacino ve Margot Robbie gibi usta oyuncularla çalışarak filminde büyük bir başarı elde etti.

  1. The Farewell (Elveda)

Amerika’da yasayan Çinli bir ailenin hayatını konu alan filmde, babaannenin ciddi bir hastalığı olduğu ve çok az ömrü kaldığı öğrenilir. Bunun üzerine tüm aile onu mutlu etmek için bir araya gelmeye çalışır.

Komedi tadında duygusal anlatımıyla izleyici etkileyen film, yönetmen Lulu Wang’in gerçek hayattaki babaannesinden esinlenerek çekilmiştir.

1994, Mersin’in Tarsus ilçesinde doğdu. Küçük bir yerde yaşarken bile büyük hayalleri vardı uçsuz bucaksız. Yurtdışına gidecek ve oralarda okuyup kendini geliştirecekti. 2015 ve 2016 yıllarında Amerika’ya gitti. Çocukken izlediği Yeşilçam filmleri ona mutlu bir dünyayı aralarken üniversitede aldığı kültür çalışmaları dersiyle hayatın perde arkasını görmeye başladı. Her şeyin şekillendiği o yıllarda sinemaya her geçen biraz daha fazla gönül verdi. Oscar Wilde’n “Herkes bataklıkta yaşar ama bazılarımız yıldızlara bakıyor” sözünü kendine ilke edinip 2017’de bir çılgınlık yapıp umutları ve cebinde hayalleriyle Kanada’ya gitmeyi kafasına koydu. Yüksek lisans yaparak sinema dünyasını öğrenmeye kararlıydı. Bu gönül uğruna hiç düşünmediği bölümlerde okudu, hiç bilmediği işlerde çalıştı sırf Toronto’da kalmak ve sinema çalışmalarında yüksek lisans yapmak için. Bu koca dünyada tek başına mücadele ederken pes etmeye hiç niyeti yok. İçinde bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme aşkıyla daha nelere el uzatacak bilinmez ama o içindeki çocuğu her gün izlediği ve izlemek için küçük kâğıt parçalarına not aldığı filmlerle besliyor. Hayat izledikçe güzel…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.