Proje tasarımını ve yapımcılığını Gül Oğuz’un üstlendiği, yönetmenliğini Murat Can Oğuz ve Burak Arlıel’in yaptığı Kurşun adlı dizi FOX TV ekranlarından çarşamba akşamları izleyici ile buluşmaya başladı. Oyuncu kadrosuyla dikkat çeken dizinin başrollerinde Burçin TERZİOĞLU (Bahar) ve Engin Altan Düzyatan (Orhan) yer alıyor. İkiliye Berrak Tüzünataç, Sarp Akkaya, Engin Şenkan, Kürşat Alnıaçık, Seda Akman, Bora Akkaş, Begüm Akkaya, Gülizar Irmak, Şebnem Dilligil ve Cem Kurtoğlu eşlik ediyor.

Adaleti Arayanlar…

1970’ler de geçen dizinin öyküsü temelde idealist, adalet arayışını kendi yaşamından, hatta ailesinden üstün gören ve bu uğurda verdiği savaşta kız kardeşini kaybeden savcı Orhan ve hırslı, gözü kara araştırmacı gazeteci Bahar’ın türlü zorluklarla yaşayacakları aşkları çerçevesinde ilerleyecek görünüyor. Söz konusu adalet arayışı olunca daha ilk bölümden iyiler ve kötüler saflarına ayrılıyor.

Karakterleri, ailelerini ve geçmiş ile bağlarını öğrenmeye başladığımız Kurşun’un ilk bölümünde savcı Orhan, genç bir kızın şüpheli ölümüne ilişkin dava üzerine çalışıyor. Bahar ise bu davaya ilişkin haber için türlü oyunlarla savcı Orhan’a ulaşıyor. Basit bir cinayet vakasından öte İstanbul’un en büyük mafyasının da içerisinde olduğu bu davanın şüpheli sanığı bir milletvekilinin oğlu olduğu için Orhan süreçte türlü zorluklarla karşılaşıyor, tehditler alıyor, ailesi ile yaşadığı ev silahlı adamlarca taranıyor ve buna rağmen davaya gitmesi üzerine çok sevdiği kız kardeşi Zeynep öldürülüyor. Adalet savunucusu kahramanımız burada kırılma yaşayıp dönüşüyor ve ilk bölümün sonunda kız kardeşinin katilini kendisi infaz ediyor.

 

Katilin azmettiricileri ile olan savaşı ise dizinin gelecek bölümlerinin temel izleği olacak görünüyor. Bu süreçte henüz Orhan bilmese de İstanbul’un Boğa’sı olarak bilinen Bahar’ın onu yıllar önce terk eden babasının kardeşinin ölüm emrini veren kişi olduğunu izleyici öğreniyor. Bahar’ın aslında onu korumak için kendisinden uzak tutan ve gizli gizli onu izleten babasına duyduğu öfke Orhan’a duyacağı yakınlığı perçinleyecek görünse de yaşanacak aşkın önündeki engellerden biri olacağa benziyor.

Sosyal medyada ilk bölümüne dair gerçeğe uygunluk eleştirilerinin yanı sıra dizi geçmişte babası tarafından uğratıldığı hayal kırıklığı ve mesleğinin etkisiyle güven problemi olan ve insanlara mesafeli duran Orhan’ın Bahar ile olan ilişkisinin hızlı gelişmesi de izleyici açısından sorgulanır olsa da dizinin ilerleyen bölümlerinde bu noktadaki soru işaretlerinin giderileceğini umut ediyorum. Babalarının günahlarını evlatları çeker mi? 1970’lerin toplumsal dokusunu ekrana taşımak amacıyla yola çıkan diziye izleyicinin ilgisi daim olur mu? Dönemin ruhunun aslıyla ilişkisi izleyiciyi tatmin eder mi? Dizi reyting savaşından galip çıkar mı? İlk bölümden bir şey söylemek zor ilerleyen bölümleri hep birlikte izleyip göreceğiz.

Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.