Banu Bozdemir

Christian Charles Philip Bale, 30 Ocak 1974tarihinde, Pembrokeshire, Wales, Birleşik Krallık’da dünyaya geldi. Annesi bir sirk palyaçosu olan Jenny James, babası ise pilot Daved Bale’di. Bale ve gitar çalmaya ilgi duyan Ble, ablası Louise’in etkisi altında oyunculuğa yöneldi. İlk oyunculuk denemesini 1982 yılında, henüz sekiz yaşındayken T.V. reklamları ile yapan aktör, 1986 yılında, Anastasia: The Mystery of Anna adlı T.V. filmi ile sinema sektörüne adım attı.

1987 yılında, Anastasia filmindeki rol arkadaşı Amy Irving’in tavsiyesi ile ünlü yönetmen Steven Spielberg ile tanışan Bale, yönetmenin aynı yıl vizyona giren Empire of the Sun adlı sinema yapımında rol aldı; bu rolü ona National Board of Review of Motion Pictures.ödül töreninde en iyi genç yıldız ödülü getirdi.

1992 yılında, Disney’in ünlü müzikali Newsies’de Jack Kelly karakterini canlandıran Bale, 1993yılında Swing Kids, 1994 yılında ise Little Woman adlı filmlerde rol aldı. 90’lı yılların en çok ses getiren yapımlarından birisi olan ve glam rockun doğuş yıllarını anlatan Velvet Goldmine filmindeki Arthur Stuart rolü, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından taktirle karşılandı.

Easton Ellis’in romanından uyarlanan Amerikan Sapığı, 2000 yılında vizyona girdi. Bale’in sinemanın ana akımına geçiş rolü olarak görülen film için deneyimli oyuncu, aylar süren ağır fiziksel antremanlara katılarak vücut yapısını güçlendirdi.

2002 yılında, post apokaliptik bir dünyada geçen ve de Gun Kata adı verilen matematik, çıplak elle dövüş ve silah çatışmasını birleştiren yeni bir kurgusal dövüş sporu üzerine temellenen bilim kurgu yapımı Equilibrium vizyona girdi.

2004 yılında vizyona giren The Machinist’in çekimlerinin bitmesinin ardından yeni çekilecek batman filmleri için başlatılan oyuncu seçmelerini kazanan Bale, Bruce Wayne karakterini canlandırmak için aşırı zayıf ve çelimsiz olarak görülerek yönetmen tarafından kilo alması için uyarıldı. Altı aylık bir süre zarfında 30 kilodan fazla alan ve de kaslarını şekillendiren Bale, rol için uygun hale geldi. Film 15 Haziran 2005 tarihinde Amerika’da vizyona girdi ve de dünya çapında 370 milyon dolardan fazla hasılat yaptı. Batman Begins’deki rolü Chrsitian Bale’e 2006 yılında MTV ödül töreninde En İyi Kahraman Ödülü’nü getirdi.

Batman serisinin devamı olan The Dark Knight, 18 Temmuz 2008 tarihinde vizyona girdi. The Prestige, Viktorya çağındaki iki yetenekli sihirbazın mücadelesini ekranlara getiren ve Christopher Nolan tarafından, Christopher Priest’in başarılı edebi eserinden sinemaya uyarlanan başarılı bir yapım oldu.

2009 yılında, Terminator serisinin son filmi olan Terminator: Salvation’da John Connor rolünü başarı ile canlandıran Bale, 2010 yılında vizyona girecek olan The Fighter adlı sinema filminin kadrosunda yer aldı. Sonrasında Düzenbaz, Büyük Açlık, Knight of Cups filmlerinde yer alan oyuncuyu bu ay Vahşiler / Hostiles filminde dönüşüm geçiren süvari subayı Blocker rolünde izleyeceğiz… Oyuncunun filmleri ardı ardına gelmeye devam edecek.

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.