Uzun zamandır beklenen DC’nin süper kahramanlarını bir araya getirecek Justice League için nihayet geri sayım başladı. Bakalım sıklıkla kıyaslanan Marvel’ın Avengers’ına rakip olabilecek mi? Dahası Batman v Superman ve Suicide Squad ile hayranlarını bir nebze üzen DC gönülleri alabilecek mi?

Justice League, Marvel’ın Avengers’ına ilk defa böyle geniş çaplı bir kahraman filmi ile cevap verecek. Bu bağlamda DC ve Warner Bros. için oldukça önemli bir film. Sebebi ise daha yapım aşamasından beri yapılan kıyaslamalar, Batman v Superman ve Suicide Squad’ın genel manada seyirciye istediğini verememesi gibi unsurlar. Aslında buna rekabet dememek gerek. Olayı DC – Marvel kapışmasına indirgemeyi pek doğru bulmuyorum. Her halukarda hem Marvel’ı hem DC’yi seven, her ikisinin de çizgi romanlarıyla büyümüş pek çok insan var. Ancak film kalitesi ve gişe babında bakıldığında bir rekabetin olduğu açık.

Süper kahramanları bir araya toplamak riskli iş. Keza gişeye oynayan bu filmler ortalığı kasıp kavurabilir ya da yerden yere vurulabilir. Bir örnek vermek gerekirse, hatırlarsanız bundan yıllar önce 1997 senesinde Joel Schumacher yönetmenliğinde çekilen Batman & Robin pek çok ünlü karakteri-oyuncuyu bir araya getirmiş ve hatta oldukça iddialı vizyona girmişti. Ancak filmin akıbetini biliyorsunuz. Bununla beraber Suicide Squad da şaşalı fragmanları ve oyuncu kadrosuna rağmen çoğu kişi için hayal kırıklığı olmuştu.

Bir Türlü Toparlanamayan Seri ve Sorunlar

Christopher Nolan’ın Dark Knight üçlemesini saymazsak, Batman ve takımının yeni dönem serisi, dahası Justice League’in temelleri 2013 senesinde çekilen Man of Steel ile atılmıştı. Film oldukça iyi eleştiriler almış Henry Cavill, Superman rolünde hayranların gönlünde taht kurmuştu. Akabinde gelen Batman v Superman ise büyük tartışmalara gebe kalmıştı. Bunun sebebi tahmin edileceği üzere daha önce 2003 senesinde çekilen Daredevil ile süper kahraman filmlerinde isteneni veremeyen Ben Affleck’in Batman rolüne seçilmesiydi. Tartışmalar süredursun film vizyondaki yerini almış, çoğu eleştirmen tarafından da maalesef yerden yere vurulmuştu. Gişede gelen başarının filmin kalitesinde sağlanamaması akıllara ister istemez “Bu seri nereye gider?” sorunu getirdi.

DC’nin kötü karakterlerini bir araya toplayacak ve daha önce Jack Nicholson, Heath Ledger gibi efsane aktörlerin canlandırdığı Joker’i bu sefer Jared Leto’dan izleyeceğimiz Suicide Squad tam bu esnada acaba hayranların yüreğine su serper mi dendi. Yine DC’nin görkemli fragmanları göz dolduruyordu. Oyuncu kadrosunda kimler yoktu ki? Margot Robbie, Will Smith, Jared Leto, Viola Davis, Jai Courtney… Yönetmen koltuğunaa ise David Ayer oturmuştu. Ancak 2016 yılında seyirci ile buluşan Sucide Squad da maalesef istenen başarıyı sağlayamadı. Artık hayranlar gerçekten DC’nin adının hakkını veren, Nolan zamanlarına yakın çizgide bir film görmek istiyorlardı.

Wonder Woman ile Yeşeren Umutlar

Batman v Superman filminin belki de en çok sevilen yani güzel oyuncu Gal Gadot’un canlandırdığı Wonder Woman olmuştu. Şimdi sırada onun solo filmi vardı. Bu sefer herkes temkinliydi. Ancak korkulan olmadı. Yönetmen Patty Jenkins oldukça başarılı bir işe imza atıyor, Wonder Woman hayranları salondan mutlu mesut ayrılıyorlardı.

Şimdi ise bizleri bekleyen yeni film Justice League var. Biliyorsunuz film Batman, Superman, Wonder Woman, Cyborg ve Flash takımının kötülüklere karşı birleşmesini konu ediniyor. Serinin genel manada inişli çıkışlı tablosuna bakarsak bu filmi nerede görebiliriz? Öncelikle fragmanlar doyurucu olmanın yanı sıra fazla CGI efekti kullanıldığına dair eleştiriler de almıştı. Bunlar son elden geçirmede biraz daha kontrollü olacaktır (Umarım). Oyuncu kadrosuna diyecek yok. Ben Affleck, çoğu kişinin favori Batman’i olmuş durumda. Henry Cavill, Gal Gadot zaten hali hazırda hayranlardan geçer not aldılar. Ray Fisher ve Ezra Miller ise en azından fragmanlardan görüldüğü kadarıyla işin hakkını verecek gibi görünüyorlar. Ayrıca yurt dışından gelen ilk eleştirilerin de olumlu olduğunu söyleyelim.

Josh Whedon Bir Fark Yaratır Mı?

Marvel’ın özellikle Captain America: Civil War ile çıtayı ne denli yukarılara taşıdığı malum. Zack Snyder’ın yerine gelen ex-Avengers yönetmeni Joss Whedon’ın Justice League’e bu manada bir fark yaratacağı kanaatindeyim. Zack Snyder vizyonu geniş bir yönetmen. Ancak Man of Steel’deki gibi bazı müdahalelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kendisine dümeni tamamen teslim etmek Batman v Superman gibi temelde iyi ama uygulamada kötü yapımlara neden olabiliyor. Bu nokta Whedon’un filme dahil olmasını pozitif manada değerlendirebiliriz.

Justice League’in vizyona girmesine sayılı gün kala DC’nin sinematik evrenine şöyle bir göz attık. Bakalım DC bu sefer şeytanın bacağını kıracak mı? Her ne kadar Wonder Woman ile gönülleri almış olsa da asıl hayranların beklediği bu büyük buluşma diye tahmin ediyorum. Hep beraber göreceğiz.

 

1981 İzmit doğumlu. Filmlere olan ilgisi 80’lerde eve video girmesi ile başladı. 80-90’ların akla kazınan kült filmlerini repliklerine kadar ezberledi. Korku, bilim kurgu ve fantastik türüne ayrı bir ilgisi vardı. 8 yaşında beyazperde ile ilk tanışmasından sonra sinema vazgeçilmez tutkusu oldu. Aynı zamanda bilgisayar, atari oyunları ve çizgi romanlarla içli dışlıydı. Commodore 64’ü ile sabahlara kadar oyunlar oynadı.Taşınmalar nedeniyle İzmit, Ankara ve Isparta’da farklı okullarda ilköğretim ve liseyi tamamladı. Üniversitede Turist Rehberliği bölümünü bitirdikten sonra çok istediği Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı. Korku sinemasına olan düşkünlüğü nedeniyle yüksek lisans tezini “1960-1990 Yılları Arasında Amerikan Korku Sinemasındaki Muhafazakârlık” üzerine yazdı. Amerikan korku sinemasının dönemin toplumunun psikolojik,ahlâki ve siyasi yapısına nasıl ayna tuttuğunu inceledi. Pek çok kurumsal firma, haber sitesi, dergide içerik yazarlığı ve editörlük yaptı. Şu anda hala metin yazarlığı ve editörlük yaparken aynı zamanda bazı online platformlarda, basılı dergilerde sinema yazıları, eleştiriler yazıyor, özel dosyalar hazırlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.