Bu ay vizyona giren ve Testere efsanesini canlandıran Testere: Jigsaw Efsanesi vesilesiyle, korku tarihinin mutlaka izlemeniz gereken serilerini listeledim…

Bu ay vizyona giren ve Testere efsanesini canlandıran Testere: Jigsaw Efsanesi vesilesiyle, korku tarihinin mutlaka izlemeniz gereken serilerini listeledim…

Halloween Serisi

John Carpenter’ın yönettiği ve yine kendisinin bestelediği melodisiyle kültleşen Halloween (Yabancı), korku tarihinin en ünlü ve en kazançlı bağımsız filmlerinden biri olma özelliğini taşıyor. İlerleyen yıllarda farklı yönetmenler tarafından çekilen devam filmleriyle serileşen yapım, slasher filmlerinin geleneksel anlatılarını şekillendirdiği gibi, teen slasher alt türünün de öncüsü olarak kabul ediliyor.

Yaşayan Ölülerin Gecesi Serisi

George Romero’nun, 1968 tarihinde ilk uzun metrajı Night of the Living Dead (Yaşayan Ölülerin Gecesi) ile başlayan başlattığı seri, kendisinin çektiği altı film ve yeniden çevrimlerle birlikte toplamda on filme ulaşarak büyük başarı kazandı. Bir grup insanın, hızla yayılan bir zombi felaketinden kurtulmaya çalışmasını konu edinen serinin ilk filmi, zombi kavramını daha önce beyazperdede görülmemiş bir biçimde anlatarak türe ilk şeklini veren yapım oldu.

Üç Ana Efsanesi

Giallo türünün ustalarından Dario Argento’nun, ilk doğaüstü çalışmaları olan Üç Ana Efsanesi, stilize Argento sinemasının en çarpıcı örneklerinin başında geliyor. Suspiria, Inferno ve La Terza Madre’den oluşan üçleme, Suspiria de Profundis isimli bir kitapta yer alan üç kız kardeş betimlemesinden esinle üç cadı efsanesini hikâyeleştirdi ve özellikle Suspiria ve Inferno ile korku sinemasına çok önemli iki film armağan etti.

Phantasm Serisi

Don Coscarelli’nin 1979 yılında çektiği Phantasm (Manyak), küçük bütçesine rağmen kısa sürede kült film mertebesine erişti ve bununla kalmayıp üç devam filmiyle hikâyesini daha da sürreal bir şekle sokarak yönetmenin adını tüm dünyada duyurmayı başardı. Ülkemizde gösterime girmeyen Phantasm, A Nightmare on Elm Street başta olmak üzere türün önemli filmlerine zemin hazırladı.

Friday The 13th

İlk olarak 1980 yılında Sean S. Cunningham yönetiminde karşımıza çıkan ve yeniden çevrimleriyle birlikte toplamda on iki filme ulaşan Friday The 13th (13. Cuma), korku tarihinin en başarılı serilerinden biri olarak kabul ediliyor. Kamp personelinin ihmali sonucu ölen birinin, daha sonra lanetlenerek göldeki seri cinayetlere sebep olmasını anlatan serinin efsaneleşen karakteri Jason Voorhees, zaman içerisinde popüler kültür ürünü haline geldi…

Evil Dead Serisi

1981’de gösterime girdiğinde, kanın oluk oluk aktığı şiddet sahneleri ile izleyenlerini dehşete düşüren The Evil Dead (Şeytanın Ölüsü) filmi, yönetmen Sam Raimi’nin kariyerinin de başlangıcı oldu. Parti yapmak için bir orman kulübesine giden beş arkadaşın kazayla karanlık güçleri serbest bırakmasını, şiddet ve mizahı harmanlayarak anlattığı için özellikle video piyasasında büyük bir üne kavuşan filme, pek çok uyarlama ve devam filmi geldi.

A Nightmare On The Elm Street Serisi

Wes Craven’in, gösterime girdiği 1984 yılında büyük bir başarı elde eden A Nightmare On The Elm Street filmi (Elm Sokağı Kâbusu), sekiz devam filmiyle korku türünün klasiklerinden birine dönüştü. Gençleri rüyalarında öldüren öteki dünyalı karakteri Freddy Krueger ki bu Craven’ı okul yıllarında döven serserilerden birinin ismiydi, kısa sürede korku sinemasının ikonik karakterleri arasında girdi.

Hellraiser Serisi

1987 yılında Clive Barker yönetiminde karşımıza çıktığı andan itibaren kendisine geniş bir hayran kitlesi edinen Hellraiser serisi, on filmle birlikte en çok devam filmi çekilen yapımlardan biri haline geldi. Bradley Doug’un canlandırdığı cehennem zebanisi Pinhead, türün en popüler kahramanlarından biri sayılıyor.

Scream Serisi

90’lı yılların sonunda ağırlığı giderek azalan slasher türünü yeniden canlandıran ve yine Wes Craven imzası taşıyan Scream (Çığlık) serisi, kurbanlarını telefonla arayarak filmler hakkında soru soran maskeli bir katilin seri cinayetlerini ele alıyor. Wes Craven’in dört devam filmini de kendisinin çektiği seri, klasikleşmiş korku filmlerini tiye alan, göndermeler yapan yapısıyla çok sevilmiş; hatta kendisiyle dalga geçen parodilere dahi konu olmuştur.

Çocuk Oyunu Serisi

90’lı yılların unutulmaz korku filmi karakterlerinden olan ve oyuncak bebeklere bakışımızı değiştiren Çocuk Oyunu serisi (Child’s Play), nam-ı diğer Chucky serisi, Chucky isimli birinin ruhunu oyuncak bir bebeğe aktarmasıyla başlayan seri cinayetleri ele alıyor. Tom Holland’ın 1988 tarihli Child’s Play filmiyle başlayan seri, toplamda yedi filme ulaştı.

Bonus: Poltergeist, Final Destination, REC, The Texas Chainsaw Massacre vb. seriler ile bilim kurgu klasiği olan fakat korku türüne de yaklaşan Alien serisi izlenebilir.

 

 

 

1987, İzmir doğumlu… Sinemayla olan aşkı henüz ilkokuldayken gittiği Aslan Kral filmiyle başladı. Öylesine sevmişti ki bu filmi, yıllar sonra tekrar izlediğinde kaybettiği bir oyuncağını bulmuş gibi mutlu oldu. Lisede okuduğu Fransız koleji ise her şeyin başlangıcı oldu. Dans tutkusunun sadece halk oyunlarıyla sınırlı olmadığını anlayıp o günden bugüne hep dans etti, bu sayede bir çok ülke gezdi, hala da dans ediyor. Üniversitede Tarih bölümüne girerek yaşam enerjisiyle hiç ilgisi olmayan bir meslek tercih etti. Bir de üzerine Avrupa Tarihi Yüksek Lisansı yaptı ki hayatın ne kadar çekilmez olur görebilsin diye… Bunların üzerine tarihi çok sevdiğini söylemek biraz tuhaf olur sanırım, ama gerçekten seviyor. Üniversitede tarihe gömüldüğü zamanlarda, yüksek lisansta da tezini bitirmeye çalıştığı şu günlerde sinema her zaman onun için kaçış noktası oldu. Bitmek bilmeyen izlenmesi gereken filmler listesiyle uğraşırken tezini ihmal etti ama bu sayede Öteki Sinema’da yazarlığa ilk adımımı attı. Ve sinema yazarlığının onu ifade eden en güzel yollardan biri olduğunu keşfetti. Tarih, dans ve sinema tutkusuna bir de şarap sevgisini ekledi ve sanırım bu gidişle yine bambaşka bir iş yapacak. Hayat onu sürprizleriyle karşılarken, o da tutkularına yenilerini eklemeye kararlı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.