Affair ikisi de evli bir çiftin yaz aşkı gibi başlayan ancak tutkuya dönüşen ve geliştikçe her ikisinin de yaşamındaki eksikleri, defoları ve yanlışları kusmalarına neden olan bir ilişkiyi anlatıyor.

Çok basit bir aşk hikayesi ama aslında zor olan bu! Basit zordur. Direkt meselenin kalbine odaklanarak, gereksiz yan hikayeler yerine hepsi merkezdeki ilişkiye etkileri merceğinden metne giren diğer karakterler kalabalık etmeden çok katmanlı anlamlar bütününe hizmet ediyorlar. Bu netlik hikayenin kendisinden daha etkili çünkü orijinal olmak gibi bir derdi olmayan bir metin hatta en eski senaryo belki de. Ancak çok iyi yazılmış şiir, roman tadında edebi bir derinlik taşıyor. Dizinin 72. Altın Küre’den ödülle dönmesi ve Ruth Wilson’un en iyi kadın ödülünü alması sonuna kadar işleyiş farklılığından ve derinliğinden olsa gerek. Öyle ki meraktan öldürmüyor, ne olacak diye heyecanlandırmıyor ancak bir sonraki bölümden de vazgeçilemiyor.

Metin iki karakterin kendi dünyalarından aynı olayları nasıl farklı değerlendirdiklerini göstererek psikolojik, çevresel ve cinsiyet rollerinin ekseninde olayların anlam kaybedip kazandığını görmek açısından derinlemesine okumalar yapıyor. ‘Gel bir de ben anlatayım da öyle karar ver’ dedirten bir yapı söz konusu. Öğretmen, yazar, aile babası Noah ve gizemli garson Allison’un aşkı iki cepheden her bölümde eşit süreyle tekrara düşmeden işleniyor. Aynı olayların Allison ve Noah açısından başka açılardan değer, anlam ve önem kazandığını açıklamalarıyla izlemek doğrusu seyir keyfi açısından müthiş tatlar katıyor. Herkesi dinlemeden hatta dinlesen bile asla bütünü göremeyeceğimizi söyleyen metin anlatı yapısı bakımından fark kazanıyor böylece. Kısacası dünyanın en bilindik konusu yine en bilindik yöntemle yani paralel kurguyla anlatılıyor ancak dizilere özgü kalabalık kadrolardan, büyük aksiyonlardan ve yan karakterlerin en az merkez kadar çekici hikayesinden vazgeçilerek minimal bir atmosfer oluşturuluyor. Dolayısıyla her bölüm sonrası roman derinliğinde anlatısıyla karakterlerin sistem içindeki yerlerine, sınıfsal özelliklerin kazandırıp kaybettirdiği sosyal ve psikolojik konumlandırmalara dair analizler yapılıyor.

Affair belki de hep daha çok, daha kalabalık, daha fazla malzemenin boca edildiği dizi mecrasına ‘az’ malzemeyle çok şey söylediği ve paralel kurguyu metnin atmosfer ve duygu oluşturmasına hizmet ettirmeyi başardığı için benzerlerinden daha iyi ve kalıcı bir etki yaratıyor. Aşk ve cinayetin yan yana gelmesinden düşülecek klişeler evliliğin kurumunun yarattığı yıpranma, değişim, gelişimle birlikte verilerek psikoanalitik seanslara evriliyor. Böylece metnin yeknesak ve tekrarlı yapısı hikayenin çizgisel ilerleyişinde sıçramalar yaparak izleyiciden gizlediği olaylarla dramatik etki yaratsa da merkezde Noah ve Allice’in basit ilişkileri, yasak aşkı yürütmedeki çatışmaları, evde kendilerini bekleyen eşlere karşı davranışları asıl mesele olarak sürüklüyor. Flashforward’lar aracılığıyla her bölümde Noah ve Allice’in polise ifade verdiklerini gösterip yani ileriden bir nokta sunup, olayların o duruma nasıl geldiğini merak ettirmek hedefleniyor elbette ve bu bilindik yol gayet iyi çalışıyor. Böylece flashforwardlar sanki asıl içinde bulunulan duruma farklı bakış açıları getirmeye zorluyor ve olaylar silsilesi farklı boyutlar kazanıyor.

Dizinin organik bütünlüği öykücü anlatımdan çok betimleyici bir izlekle sağlamlaştırılıyor. Dizideki azları çoğaltan da bu zaten! Bazen bir sürü olaydan çok daha fazla öne çıkan atmosferin dili oluyor. Gerçi daha klostrofobik bir kasaba ve daha metaforik mekanlar olsa da yakışırdı belki ama bu haliyle kasaba mitini bile sömürmeden verdiği için de ayrıca zoru seçmiş görünüyor. Dizinin 2. sezonu çok güçlü başladı, dahası ilk bölümden yasak aşkın diğer mağdurlarının da sesi açılmış görünüyor ve böylece çeşnisi daha renkli, zevkli ve merak unsuru körükleyen yeni bir dizi gibi görünüyor.

(Bizde asla dizi olarak bu haliyle işlenemeyecek bir konu ne de olsa Noah ve Allice eşleri tarafından çok sevildikleri halde aldatıyorlar. Onların göz göre işledikleri günah ve haksızlık metin boyunca aşka olan aşkla aklanıyor. Yani acilen seri namus cinayeti gerektiren bir durum! Affair gibi derinlikli gerçeklere bakamayız biz çünkü çoktan ölmüş oluruz mutlaka!)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.