Son derece durağan ve ağır bir karakter olmasına karşın Don Draper neden ve nasıl efsane oldu? Ne kadarı Don, ne kadarı Dick ve hangisi asıl kendisidir? İçe dönük, kısmen yabancılaşmış ve sürekli içindeki benlerle savaşan kahraman kendini mi kaderini mi yenerek kazanmıştır/kaybetmiştir? Yani Don kafayı sıyırdıktan, herkesi ve her şeyi kaybettikten sonra kuş uçmaz kervan geçmez bir kampa kapanarak erdi mi delirdi mi? Kısacası Don Draper Amerikan rüyasının mı kabusunun mu iz düşümüdür?

Don Draper bir marka yaratır gibi yazdığı kaderine en sonunda yine kendi dayanamayıp içine dönerek mutluluğu bulmuş mudur? Yoksa McDonaldslaşma kültürünün tüm dünya toprağına zemin olarak döşendiği 60’lı yılların ilk kurbanlarından mıdır? Son sahne de yoga yapıp meditasyona girerken gülümseyen kahraman sonuçta kaybeden mi kazanan mıdır? Bir grup dengesiz görünümlü, başarısız ve yenilmiş insanın içe dönüş için sığındığı kamp ulvi ve ruhani bir erme/evrilme merkezi mi, tımarhane midir?

Ya da Draper son kertede Hippi midir, Beat kuşağından mıdır veya sistemin en güçlü düzen temsilcisi reklamcılarından biri midir? Üçü birden olunabilir mi? Veya Don Draper sistemin nihai akıldışılığı olarak hiç biri midir? Eğer reklamcı kimliğiyle kendini bitirdiği için içe döndüyse yani reklam kişiyi yalana, sahteye, taklide ve tüm sahtelikleri gerçeğe çevirdiği için mutlak mutsuzluğa sebep oluyorsa dizi neden reklamla bitmiş olabilir?

Coca Cola toplumlarının yani markaların, sistemi yönetmek üzere temeller attığı süreçte sistemin yaratıcıları düzenin ilk ve en ağır hastaları mı olurlar? Dahası Don Draper zaten hasta ruhlu olduğu için mi reklamcı olmuştur? Don’un temel karakteristiğini doğuran bir dizi gelişmeyi kendisi mi seçmiştir, ya da zaten seçimleri içine sinmediği için mi sonunda sistemi terk etmiştir? Yoksa sistem mi Don’u kullanıp bitirdikten sonra kusmuştur? Kaldı ki sistemin denetiminden ve hizmetinden çıkarak inzivaya çekilmek gerçekten zafer midir? Ya da gerçekten Don ne yapsaydı zafer kazanmış olurdu, imkanı var mıydı? Kusursuz akılcılığın insanları nasıl insanlıktan çıkardığının ispatı mıdır Don?

Don Draper kapitalist iktisadın ve meta dolaşımının çöpü gibi inzivadan başka çaresi kalmadığı için sahte ermişlerden sayılarak, sonu ‘mutlu’ olarak da değerlendirilebilir elbette! Belki de muhteşem dizi, yoga sahnesinden sonra Coca Cola reklamıyla biterek olası Özcan Deniz ve Sıla reklamını müjdelemiş ve bu dünyada mutlak mutluluğun imkansızlığını haber vermiş olabilir. Yoksa yani Don Draper kazansa da kaybetse de iyidir ancak Allah kimsenin sonunu benzetmesin dedirtecek cinstendir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.