2000’lerde bilim kurgu adına pek çok önemli yapım ortaya çıkarken sektör bu alanda taze kanlar kazanmaya devam ediyordu. Öyle ki birbiri ardına çekilen kaliteli yapımlar seyircilere görsel şov yaşatırken yeni isimlere de ilham vermeye devam ediyordu. Neill Blomkamp’ın ilk önemli çıkışı aynı zamanda ilk uzun metrajlı denemesi ‘Yasak Bölge 9’ hem eleştirmenlerden hem de türün hastaları tarafından geçer not alırken yönetmeni yeni ufuklara açılmak için cesaretlendirmekten de geri kalmıyordu. Öyle ki 2013’te kamera arkasına geçtiği ‘Elysium: Yeni Cennet’ de yönetmenin türde ne denli emin adımlarla ilerlediğinin bir göstergesiydi adeta. Mart ayında vizyona girecek yeni Bilim Kurgu/Aksiyon temalı filmi ‘Chappie’ öncesi yönetmenin geçmişine şöyle bir göz atalım.

Yeni Bir İsim Doğuyor

1979 Afrika doğumlu yönetmen sektördeki ilk deneyimlerini 3D animasyon ve efekt tasarımcısı olarak yaşadı. 1997-2007 yılları arasında yayınlanan en uzun soluklu bilim kurgu tv dizisi Stargate SG-1’de 3D uzmanı olarak görev yapan Blomkamp, 1998 yılında yine aynı türde iki farklı dizide 3D tasarımcı olarak görev aldı. ‘Dark Angel’, ‘Smallville’ gibi dönemin popüler dizilerinde görsel efekt uzmanı olarak adını iyiden iyiye duyuran Blomkamp 2004 yılında ilk kısa metraj denemesi Tetra Vaal ile yönetmen koltuğuna geçti. Ardından peş peşe çektiği kısa filmler ile uzun metraja hazırlık bazında yönetmenlik koltuğunda iyice demlendi. Aynı zamanda senaryosunu da yazdığı bu kısa filmler ile kendisini geliştirdiği görsel efekt dalında denemeler yapma fırsatı da bulmuş oldu.

Uzun Metraja Geçiş

Ardı ardına çektiği kısa filmler ile artık uzun metraj arenasına geçiş yapmaya hazırlanan Blomkamp 2009 yılında çektiği ‘Yasak Bölge 9’ ile düşük bütçesine rağmen tabiri caizse zirveden giriş yaptı. Konusuna daha önce pek aşina olmadığımız Yasak Bölge 9’da bu sefer uzaylıların çaresizliğine tanık oluyorduk. Nesilleri tükenen ve kendi gezegenlerinde oldukça az sayıda kalan uzaylı nesil sığınmak için dünyamıza geliyorlar. Dünya devletleri bu ziyaretçiler için nasıl bir uygulama yapacaklarını bilemiyorlar ve Güney Afrika’da District 9 adlı bir bölgeye sığınmacı olarak yerleştiriyorlar. Aynı zamanda uzaylıların silah teknolojisinden de faydalanmak isteyen birimler uzaylı DNA’sına ihtiyaç duymaktadırlar. Bir şekilde virüs kapan birim çalışanı Wikus van der Merwe ise çareyi District 9 adlı bölgede saklanmakta bulur. Olaylar içinden çıkılmaz bir hale gelir.

Konusu bir yana efektleri ile de oldukça göz dolduran yapım 2009 senesinde 4 Oscar adaylığı da almıştır. Bu hızlı giriş ile birlikte Neill Blomkamp’ın türe getireceği yenilikler merak konusu olmuştur bile.

 

Yeni Cennet’e Hoş Geldiniz

Akabinde 2013 senesinde vizyona gireceği duyurulan Elysium: Yeni Cennet sabırsızlıkla beklenir. Bu sefer başrolde Matt Damon gibi bir star vardır. Yine bilim kurgu sularında tam gaz ilerleyen yönetmen bu sefer gelecekte meydana gelebileceğini ön gördüğü sınıf farklılığına odaklanıyor.

Post-apokaliptik bir dünyada varlıklı bireyler Elysium adında tam donanımlı ve tüm ihtiyaçların karşılanabildiği bir uzay istasyonunda yaşarken, yoksul ve hasta kesim savaşlarla mahvolmuş, kirlilik ve açlığın kol gezdiği dünyada yaşamak zorunda bırakılmıştır. Dünyadaki pek çok hasta insanın Elysium’daki ilaç ve yiyeceğe ihtiyacı vardır. Ancak Elysium’daki varlıklı ve lüks hayat içerisinde yaşayan kişiler bu konuda kesin tavırlıdırlar ve alt sınıf olarak gördükleri bu ‘hastalıklı’ sınıfı görmezden gelmektedirler. Max adlı genç adam (Matt Damon) ise öyle ya da böyle Elysium’a gitmekte kararlıdır. Çünkü başka çaresi yoktur. Bilim kurgu çatısı altında sınıf çatışmasını keskin çizgilerle geleceğe taşıyan Blomkamp, aksiyonla harmanladığı bu film ile merdivenin basamaklarını hızla çıktığını bizlere göstermiştir.

Yeni Projeler

Bilim Kurgu arenasında kendisini ispat eden Blomkamp, Mart ayında yine aksiyon ve bilim kurguyu harmanladığı Chappie ile sinema salonlarına konuk oluyor. Oyuncu seçimlerinin de git gide güçlendiğini gördüğümüz projelerinde Blomkamp bu sefer Hugh Jackman, Dev Patel, Sigourney Weaver gibi isimlerle çalışıyor. Ayrıca Yasak Bölge 9’da da birlikte çalıştığı Sharlto Copley’i de filme dahil etmeyi unutmamış. Film, yakın gelecekte baskıcı robot polisler ile insanlar arasındaki çatışmayı odağına alıyor. Baskıcı polis robotlardan birisini ele geçiren insanlar bu robotu yeniden programlarla ve Chappie adını verirler. Chappie kendi yetileri olan, kendi kararlarını verebilen bir robottur. Ancak kısa süre sonra insanlığa karşı bir tehdit unsuru olarak görülmeye başlar ve olaylar gelişir. İyiden iyiye bilim kurgu türünde kendisine has bir dil geliştiren Neill Blomkamp’ın bu filmde neler yaptığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yakın zamanda kült bilim kurgu/korku serisi Alien’ın devam filminde kamera arkasına geçeceği kesinleşen Neill Blomkamp’ın doğru bir tercih olduğunu belirtmemize zaten gerek yok. Türe yeni bir soluk getiren Blomkamp, Alien efsanesine de hak ettiği değeri verecektir. Hayranı olduğu bu seriye konsept çalışmalar yapması ve başrol oyuncusu Sigourney Weaver’in bu çalışmalara hayran kalması da zaten film için doğru adımlar atıldığının bir göstergesi. Ancak Blomkamp farkıyla ‘Alien’ efsanesinin devam filmini izlememiz için bir süre daha beklememiz gerekecek.

1981 İzmit doğumlu. Filmlere olan ilgisi 80’lerde eve video girmesi ile başladı. 80-90’ların akla kazınan kült filmlerini repliklerine kadar ezberledi. Korku, bilim kurgu ve fantastik türüne ayrı bir ilgisi vardı. 8 yaşında beyazperde ile ilk tanışmasından sonra sinema vazgeçilmez tutkusu oldu. Aynı zamanda bilgisayar, atari oyunları ve çizgi romanlarla içli dışlıydı. Commodore 64’ü ile sabahlara kadar oyunlar oynadı.Taşınmalar nedeniyle İzmit, Ankara ve Isparta’da farklı okullarda ilköğretim ve liseyi tamamladı. Üniversitede Turist Rehberliği bölümünü bitirdikten sonra çok istediği Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı. Korku sinemasına olan düşkünlüğü nedeniyle yüksek lisans tezini “1960-1990 Yılları Arasında Amerikan Korku Sinemasındaki Muhafazakârlık” üzerine yazdı. Amerikan korku sinemasının dönemin toplumunun psikolojik,ahlâki ve siyasi yapısına nasıl ayna tuttuğunu inceledi. Pek çok kurumsal firma, haber sitesi, dergide içerik yazarlığı ve editörlük yaptı. Şu anda hala metin yazarlığı ve editörlük yaparken aynı zamanda bazı online platformlarda, basılı dergilerde sinema yazıları, eleştiriler yazıyor, özel dosyalar hazırlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.