Julianne Moore daha ilk filminde perdeye o kadar yakıştı ki onu kimse yeni, çaylak bir oyuncu olarak görmedi. Yıllarda bunun sebebini bize gösterdi. Oscar’ın gediklisi Moore Still Alice filmindeki muhteşem performansıyla yine en büyük favori.

Yetenekli ve başarılı kadın oyuncu tanımının içini dolduran önemli bir isim Julianne Moore. Kendine has bir güzelliği olan oyuncu, keskin hatları ve kalın kemikli yapısıyla çok da bilindik Hollywood artistlerine benzemiyor. O daha çok sanatçı, emekçi oyunculardan. Bu disiplinli kariyerini babasından aldığı alışkanlıklarla yapmış olması çok muhtemel. Moore’un babası askeri yargıç, annesi ise bir psikiyatrist. Babasının mesleği yüzünden sürekli yer değiştiren ailesiyle bir yerde durmayan Moore üniversiteyi Boston üniversitesinde sahne sanatlarında okumuş. Daha eğitimi devam ederken Brodway’de birçok oyunda yer alan sanatçı daha sonra televizyon dizileriyle kendini göstermiş. Film kariyerine 1990 yapımı Tales From the Darkside : The Movie ile başladı. Ama asıl çıkışını The Fugitive (Kaçak) filmiyle yaptı. Bu filmde Harrison Ford ve Tommy Lee Jones gibi ünlü oyuncuların yanında oynama şansını elde etti. Bu filmle birlikte büyük bütçeli filmlerin aranan oyuncusu oldu. Hugh Grant ile 9 Ay, Sylvester Stallone ile Assassins, Steven Spielberg’in Jurassic Park: The Lost World filminde yer aldı. 1997 yılında Boogie Nights filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi. Artık tutulaman güzel oyuncu Coen kardeşlerin Big Lebowski’si ve Hannibal ile büyük bütçeli filmlerine devam etti. 2003 yılında The Hours ve Far from Heaven filmlerinde rol aldı. O yılın Oscar ödüllerinde En İyi Yardımcı Aktris ve En İyi Aktris dalında ödüle aday olarak aynı yılda iki kez ödüle aday gösterilme başarısını yakalayan 9 oyuncudan biri oldu. Bundan sonra adaylıkları ve ödülleri ard arda gelmeye başladı. Bu yılda Still Alice filmiyle En İyi Kadın Oscar’ında aday. Üstelik de adaylar arasında favori. Filmde Alzheimer hastası bir akademisyeni canlandıran oyuncu yine yürekleri burkacak. Bakalım akademi üyeleri bu durumdan ne kadar etkilenecek.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.