Hollywood’a artık alıştık. Tam da Ocak ayında Oscar’ın ağır topu olan filmler kendini göstermeye başlıyor. Bu satırlar yazılırken daha Oscar adayı filmler belli değildi. Ama siz şu an okurken bu yazıyı American Hustle,

Her, 12 Yıllık Esaret, August: Osage County, The Wolf of Wall Street gibi filmler Oscar için yarışıyor olacak. Çok net söylemem gerekiyor ki bu Oscar’ın en büyük adayı bu hafta vizyona giren American Hustle. Tam bir Oscar filmi, pırıltılı bir hikaye, muhteşem oyuncular ve harika performanslar, tabii David O. Russel gibi bağımsız Amerikan sinemasıyla gişe filmlerin flörtünü başarıyla hayata geçiren bir yönetmen. Filmin her sahnesi 1970’lerin parlaklığını üstünde taşıyor. Hele o kostümler. Amy Adams ve Jennifer Lawrence gibi harika vücutları olan iki kadının bütün güzelliklerini ortaya seren o ışıltılı kostümler. Christian Bale’in kendi fiziğiyle acımasızca oynaması ve 30 kilo fazlası. Bradley Cooper gibi yakışıklı kontenjanından perdeye geçmiş görünen bir ismin muhteşem oyunculuğu. Yani birçok filmde belirli isimler için muhteşem performans lafını kullanırız ama bu filmde kim kimden daha iyi gerçekten bilemiyorum. Düşünüyorum ve sonunda American Hustle için oyuncuların çoğunun en iyi performansı diyorum. Belki çok iddialı bir yorum ama film bana bunu söyletiyor. Bradley Cooper’ın kariyerinin en iyi filmi. Jennifer Lawrence gibi birçok iyi ve kaliteli filmde oynamış bir ismin en iyi filmi. Amy Adams’ın Oscar adaylıkları ve aldığı ödüller ortada. Şüphe filminden sonra daha iyi bir performans göstereceği bir film olacağını hiç sanmazdım. Ama bence Düzenbaz filmi onun da kariyerinin en iyi filmi. Christian Bale için aynı şeyi söyleyemiyorum çünkü onun filmografisi bir başka. Ama o da bu filmde iyi performanslarından birini gösteriyor. Ve tabii Robert De Niro. Filmde belki 5 dakika gözüküyor ama öyle bir performansı var ki inanılmaz. Muhteşem bir cast çalışması var filmde. Hemen konuyu kısaca özetleyelim… Dolandırıcı Irving (Christian Bale) kendi piyasasını kurmuş küçük ve emin adımlarla hayatını devam ettirmektedir. Bir davette Sydney (Amy Adams) ile tanışır. Zayıflıkları ve hırsları birbirine denk olan Irving ile Sydney hem aşkta hem de işte beraber tavır alırlar ama FBI ajanı Richie’nin (Bradley Cooper) kurduğu tuzağa düşerler. Richie ise hırsı kabiliyetinden fazla olan bir adamdır. İkiliye şantaj yapar ve onları kullanarak daha büyük balıkların peşine düşer. Bu kovalamaca sırasında ajan ile Sdney’in arasında bir yakınlaşma doğar. Irving hem Sydney’I kaybetmemek hem de çılgın eşi Rosalyn’den (Jennifer Lawrence) oğlunu alarak boşanma peşindedir. Oyun içinde oyun filmin sürpriz finaliyle sonlanır. 39 yaşındaki Amy Adams, 24 yaşındaki Jennifer Lawrence ile nasıl kapışıyor seyretmek çok ilginç. Hem güzeller hem başarılı. Bu yılın en iyi filmi American Hustle. Ve yıllar geçtikçe de değerinden kaybetmeyecek filmlerden. Onun için bu filmi mutlaka sinemada seyredin.

FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: American Hustle
Yönetmen: David O. Russell
Senarist: David O. Russell
Oyuncular: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Christian Bale, Amy Adams
Tür: Aksiyon, Dram
Yapım: 2013, ABD, 138 Dak.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.