Aralık ayını saymazsak bu yıl 72 Türk filmi vizyon aldı. Bunların kalitesi tartışılırken en fazla seyredilen film Fundamentals’ın Cem Yılmaz’ın sahne performansı olması ise tüy dikti…

Yeni bir yıla girmemize çok az kaldı. Daha dün 2013’ü heyecanla karşılarken bu aralar 2014’e merhaba demeye hazırlanıyoruz. Geride bırakacağımız yılda sinema dünyası her zaman olduğu gibi yoğun bir yılı geride bıraktı. Şöyle bir bakacak olursak; 2013’te şu ana kadar 72’si yerli olmak üzere 300’e yakın film vizyondaki yerini aldı. Nicelik açısından pek de sorunlu olmayan 2013’e nitelik açısından bakacak olursak çok başarılı yapımlar izledik diyebilirim ancak bir o kadar da “bu kadar olmaz” dedirten yapımlar da karşımıza çıkmadı değil… Özellikle festivallerde kimi zaman kendimden şüphe ettiğim anlar yaşadığımı rahatlıkla söyleyebilirim…

Rakamlarla konuşmak gerekirse; gişede en başarılı olan yapım; 3.744.836 izleyiciyle Cem Yılmaz Fundamentals… İnsan sormadan edemiyor “iyi de o bir film değildi ki” diye…Cem Yılmaz’ın gösterisini beyazperdeye aktardığı yapım 2013’ün en çok izlenen yapımı olarak adını yazdırmış durumda… Gişede başarıya ulaşan ikinci filmse Şahan Gökbakar imzalı “Celal ile Ceren”… 3. Sırada ise bu yılki Oscar aday adayımız “Kelebeğin Rüyası” yer alıyor…

Bu kısa bilgilendirmenin ardından 2013’te sinema dünyasında neler yaşandığını ana hatlarıyla hatırlayalım isterim… Buyrun sizler için hazırladığım 2013 sinema almanağı…

 OCAK 2013:

  • 70. kez sahiplerini bulan Altın Küre’lere Ben Affleck imzalı Argo damga vurdu.Affleck Argo ile en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini alırken, Daniel Day-Lewis Lıncoln’deki Abraham Lincoln performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. En iyi kadın oyuncu ödülünün sahibi ise Zero Dark Thirty’deki performansıyla Jessica Chastain oldu.
  • 45. SİYAD Türk sineması ödülleri sahiplerini buldu. Zeki Demirkubuz imzalı Yer altı En İyi Yönetmen başta olmak üzere geceden beş ödülle ayrıldı. En İyi Film ödülüne layık görülen Tepenin Ardı aynı zamanda En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerinin de sahibi oldu. Engin Günaydın Yer altı’ndaki performansıyla geceden En İyi Erkek Oyuncu ödülüyle ayrılıken, En İyi Kadın Oyuncu ödülüne uzanan isimse Araf’taki performasıyla Neslihan Atagül oldu.

 ŞUBAT 2013

  • Tiyatro ve sinema sanatçısı Macide Tanır 70 yaşında hayata veda etti.
  • Requem For a Dream, Şampiyon ve Siyah Kuğu filmleriyle tanıdığımız dünyaca ünlü yönetmen Darren Aranofsky Alldesign 2013 kapsamında İstanbul’a geldi.
  •  Akademi Ödülleri 85. Kez sahiplerini buldu. En İyi Film Argo olurken En İyi Yönetmen ödülü Pi’nin Yaşamı ile Ang Lee’nin oldu. En İyi Kadın Oyuncu ödülü Umut Işığım’daki performansıyla Jennifer Lawrence’ın olurken, En İyi Erkek Oyuncu ödülüne Lıncoln’deki performansıyla Daniel Day-Lewis uzandı.

 MART 2013

  • Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli hayata veda etti.
  • Ankara Uluslararası Film Festivali’ne damga vuran film Emin Alper imzalı Tepenin Ardı oldu. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ödüllerini alan yapım Tamer Levent’e En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandırırken En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Şimdiki Zaman’daki performansıyla Sanem Öge’ye verildi.

NİSAN 2013

  • Emek Sineması’nın yıkımını protesto etmek amacıyla çok sayıda sanatçı ve sinemaseverin katılımı ile gerçekleşen yürüşe ve Yeşilçam Sokak’a girmek isteyenlere polis biber gazı ve tazyikli su ile midahale etti.Yürüyüşe İstanbul Film Festivali konuğu olarak şehrimizde bulunan yönetmenler Costa-Gavras, Mike Newell, Marco Becchis ve Jan Ole Gerster de katıldı.
  • İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak üzere politik sinemanın usta yönetmeni Costa Gavras İstanbul’daydı.
  • İstanbul Film Festivali En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödülü Onur Ünlü imzalı Sen Aydınlatırsın Gece’yi filmine verildi. En İyi Yönetmen Ödülüne Hayatboyu ile Aslı Özge layık görülürken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne Yozgat Blues ile Ercan Kesal layık görüldü. En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü ise Özür Dilerim ile Sema Poyraz aldı. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, Köksüz filminin yönetmeni Deniz Akçay Katıksız‘ın oldu.
  • ’si düzenlenen Sadri Alışık Tiyatro & Sinema Oyuncu Ödülleri’nde, sinema dalında yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülünü Can filmindeki oyunculuğuyla Selen Uçer aldı. En başarılı erkek oyuncu ödülü ise ,Kelebeğin Rüyası ile  Kıvanç Tatlıtuğ‘un oldu.

MAYIS 2013

  • Altın bamya, Erkek Karakter ödülü: Dağ, Kadın Karakter Ödülü: Zenne, Senaryo Ödülü: Dağ, Film Ödülü: Dağ filmlerinin; İzleyici Bamyası: Yeraltı, Jüri Özel – Tek Taşlı Bamya Ödülleri: N’apcaz Şimdi, Seninki Kaç Para?, Süper Türk, Oğlum Bak Git, Jüri Özel – Bamya Kurusu: Çakallarla Dans: Hastasıyız Dede filmlerinin oldu.
  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin bu yıl beşinci kez verdiği “Genç Cadı Ödülü”ne, Yeşim Ustaoğlu’nun “Araf” adlı filminin başrol oyuncusu Neslihan Atagül layık görüldü.
  • 15 Mayıs’ta Muhteşem Gatsby filmi ile açılışını yapan Cannes Film Festivali’ndeödüller sahiplerini buldu. Yönetmen Steven Spielberg‘ün başkanlığını yaptığı jüri bu yıl Altın Palmiye’yi Blue is the Warmest Colour filmine layık buldu. Törende En İyi Yönetmen Ödülü Heli filmi ile Amat Escalante‘nin olurken, Jüri Özel Ödülü ise Japonya yapımı Like Father, Like Son filmine gitti. Cannes Film Festivali’nin bu yılki En İyi Kadın Oyuncusu The Past filmi ile Bérénice Bejo oldu. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise Nebraska adlı filmdeki rolü ile Bruce Dern‘e gitti. Çin yapımı A Touch of Sin, Jia Zhangke’ye En İyi Senaryo ödülünü getirdi.

 HAZİRAN 2013

  • Aralarında Tilda Swinton, Madonna ve Bruce Willis‘ın olduğu Hollywood yıldızları, sosyal medyayı kullanarak Occupygezi hareketine desteklerini gösterdiler.
  • Mardin Film Festivali açılışını Kelebeğin Rüyası filmiyle yaptı.
  • si düzenlenen New York Eurasion Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü ise Ahmet Sönmez‘in yönetmenliğini üstlendiği Elveda Katya ile Özbek yönetmen Ayub Shahabiddinov‘un imza attığı Parizod adlı filmler arasında paylaştırıldı. Ayrıca En İyi Senaryo Ödülü Erdem Tepegöz‘ün üstlendiği Zerre‘ye gitti. En iyi Kadın Oyuncu Ödülü Zerre’nin başrolünü üstlenen Jale Arıkan ile Kırgız yapımı Prenses Nazik filminin oyuncusu Aidai Salieva arasında paylaştırılırken, En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise Elveda Katya’nın duayen oyuncusu Kadir İnanır‘ın oldu.
  • Moskova Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödülleri ”Zerre”nin oldu.
  • Robert Downey Jr. Forbes’un dünyanın en çok kazanan oyuncular listesinde 1. Sıraya yerleşti.

TEMMUZ 2013

  • Forbes Hollywood’un en çok kazanan aktristinin Angelina Jolie olduğunu açıkladı.

AĞUSTOS 2013

  • Uzay Yolu serisinin üç filminde Klington rolü ile izlediğimiz Michael Ansara hayatını kaybetti. 91 yaşındaki oyuncu uzun süredi tedavi görüyordu.
  • Vin Diesel Hollywood’ta bulunan Ünlüler Kaldırım’ında (Walk Of Fame) 2,504’üncü yıldız olarak yerini aldı.

EYLÜL 2013

  • Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Tuncel Kurtiz 77 yaşında hayata veda etti.
  • kez düzenlenen efsanevi Venedik Film Festivali’nin ödülleri belli oldu. Bir İtalyan filmi olan, Gianfranco Rosi‘nin yönettiği Sacro GRA isimli yapım, festivalin en büyük ödülü Altın Aslan’ı aldı. Bu seçim, eleştirmenler tarafından bir sürpriz oldu çünkü çoğunluk bu sonucu beklemiyordu.Diğer yandan En İyi Yönetmen ödülünü ise Miss Violence filmiyle Alexandro Avranas’a aldı. Miss Violence’ın başrol oyuncusu Themis Panou ise En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Via Castallana Bandiera filmindeki rolü için Elena Cotta‘ya gitti.
  • Türkiye’nin Oscar adayı Yılmaz Erdoğan imzalı Kelebeğin Rüyası seçildi.
  • Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödülleri Gözümün Nuru ve Yozgat Blues arasında paylaştırıldı. En İyi Yönetmen Ödülü’nün Jin ile Reha Erdem’e verildiği gecede En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Yozgat Blues’daki performansıyla Ercan Kesal’ın oldu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise Köksüz’deki performanslarıyla Ahu Türkpençe ve Lale Başar arasında paylaştırıldı.Siyad En İyi Film Ödülü Gözümün Nuru’nun olurken, Yılmaz Güney Ödülü Köksüz’e gitti.
  • Pelin Esmer’in geçen yıl birçok festivalde gösterilen ve ödüller alan son filmi ‘Gözetleme Kulesi’, ülkemizde ancak bir kaç kentte ve sadece 5 salonda gösterim olanağı bulabildi. Filmin Fransa’da 13 kentte ve 18 kopya ile vizyona girmesi sinema dünyasında gişede yer bulamama sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

EKİM 2013

  • Oscar ödüllü İran’lı usta yönetmen Asghar Farhadi Altın Portakal Film Festivali’nin konuğu olarak Antalya’da sinemaseverlerle buluştu.
  • Kraliçe Margot ve Mahremiyet gibi başarılı filmleri yönetmiş olan Fransız yönetmen Patrice Chéreau, 68 yaşında yaşama veda etti. Yönetmenin ölüm sebebi olarak akciğer kanseri gösterildi.
  • Sinema ve tiyatro oyuncusu Tomris Oğuzalp hayata veda etti.
  • Russel Crowe, 2014 yılında çekmeyi planladığı ve Çanakkale savaşında iki oğlunu kaybeden Avustralyalı bir babanın dört yıl sonra oğullarını aramak için İstanbul’a gelişini anlatacağı filmi için görüşmelerde bulundu. Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Mert Fırat, ünlü aktör Russell Crowe’un yeni filmi “The Water Diviner”da üç Türk subayını canlandıracak.
  • Animasyon sinemasının efsane isimlerinden Michel Ocelot “Uluslarası Canlandırma Günleri” kapsamında Türkiye’ye geldi. Fransız Kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştiren yönetmeni gençler ilgiyle takip etti…
  • Bu yıl 50.si Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali sona erdi. Mavi Dalga, Uzun Yol ve Meryem filmleri aldıkları ödüller ile geceye damgalarını vurdu.En İyi Film Ödülü ise Cennetten Kovulmak ve Kusursuzlar filmleri arasında paylaşıldı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Uzun Yol filmi ile Hakan Yufkacigil’in olurken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Meryem filmi ile  Zeynep Çamcı’nın oldu. En İyi Yönetmen Kusursuzlar ile Ramin Matin olurken, Siyad En İyi Film tercihini Kutsal Bir Gün’den yana kullandı.

KASIM 2013

  • Vizyonda gösterim şansı bulamayan ya da henüz vizyona girmeyen nice bağımsız filmi sinemaseverlerle buluşturan “Başka Sinema” projesi başladı.

 

  • Her sene Oscar ödüllerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimi Akademisi, ünlü yıldız Angelina Jolie‘ye dünya çapında gönüllü olarak yaptığı insani yardımlar için Jean Hersholt Hayırseverlik Ödülü’nü verdi.

 

  • Malatya Uluslararası Film Festivali’nde dramatik komedi Yozgat Blues filmi, ulusal uzun film kategorisinde en iyi film, en iyi yönetmen ve Siyad ödüllerine layık görüldü. En iyi kadın oyuncu ödülü Kusursuzlar filmindeki performansıyla İpek Türktan Kaynak’ın olurken, en iyi erkek oyuncu ödülü Eve Dönüş Sarıkamış 1915 filmindeki performansıyla Serdar Orçin’e verildi

 MERVE GENÇ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.