Bu yıl 16 – 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek, Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali muhteşem bir seçkiyle geliyor…

Bu yıl 16 – 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek, Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin, dünya sineması bölümü ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, dünyanın çeşitli festivallerinden ödülle dönmüş pek çok eserin Türkiye prömiyerlerinin, Adana’da yapılacağını açıkladı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ayrıca, başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst’un yapacağı jüride, her yıl olduğu gibi, bu yılda kendi dallarında önemli isimlerin yer aldığını sözlerine ekledi.

Zihni Aldırmaz’ın açıklamasına göre, 20. Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda görev yapacak jüri üyeleri şöyle: yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural.

FİLM – YÖN’DEN ‘EN İYİ YÖNETMEN’ ÖDÜLÜ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında Film – Yön (Film Yönetmenleri Derneği)’nin de bir ödül vereceğini açıklayan Zihni Aldırmaz, Film-Yön jürisinin, yönetmenler İsmail Güneş, Ezel Akay ve Handan Öztürk’ten oluşacağını belirtti.

Film – Yön ve Altın Koza Film Festivali tarafından ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen 19. Altın Koza’da açılan bu ödül bölümünün amacı, sinemanın temel yaratıcısının, yani yönetmenin daha iyi tanımlanması, farklılığının algılanması konusunda bir ufuk açmak olarak nitelendiriliyor. Uygulama, seyirci açısından da, yönetmen sinemasının daha iyi algılanması konusuna dikkat çekmeye çalışıyor.

SİNEMA YAZARLARI FİLMLERİ DEĞERLENDİRECEK

Festival kapsamında her yıl verilen ödüllerden birinin de SİYAD En İyi Film Ödülü olduğunu belirten Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bu yıl SİYAD Jürisi’nde sinema yazarları Serdar Akbıyık, Yeşim Burul Seven ve Olkan Özyurt’un görev yapacağını sözlerine ekledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ödüller, 21 Eylül tarihinde yapılacak Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Altın Koza’da yarışacak eserler şöyle;

Çanakkale Yolun Sonu / Yönetmen: Mustafa Kemal Uzun

Daire / Yönetmen: Atıl İnaç

Eve Dönüş Sarıkamış 1915 / Yönetmen: Alphan Eşeli

Gözümün Nuru / Yönetmen: Hakkı Kurtuluş – Melik Saraçoğlu

Hadi baba Gene Yap / Yönetmen: Emre Yalgın

Hayat Boyu / Yönetmen: Aslı Özge

Jin / Yönetmen: Reha Erdem

Köksüz / Yönetmen: Deniz Akçay Katıksız

Lal / Yönetmen: Semir Aslanyürek

Soğuk / Yönetmen: Uğur Yücel

Yarım Kalan Mucize / Yönetmen: Biket İlhan

Yozgat Blues / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun

 

SONUÇLAR 22 EYLÜL’DE BELLİ OLACAK

En İyi Film seçilecek eserin 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacağı yarışmanın sonuçları 22 Eylül gecesi yapılacak Kapanış Töreni’nde belli olacak.

16 Eylül’de başlayacak Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın yanı sıra, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması da düzenlenecek. Özel gösterimler, söyleşiler, sergiler ve atölye çalışmaları ise yine festival haftası boyunca sanatseverleri bekleyen diğer etkinlikler olacak.

ALTIN KOZA’DA TÜRKİYE İLK GÖSTERİMLERİ

Bu yıl 20. yaşını kutlayacak olan, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali’nin, uluslararası gösterim bölümünün detayları açıklanmaya başlandı. Cannes ve Berlin gibi festivallerden ödüllerle dönen filmlerin, Türkiye’deki ilk gösterimlerinin Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacağını ifade eden, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ‘Her yıl belirttiğim gibi, festivalimizin gösterim bölümüne özel bir önem veriyoruz. Bu yıl, dünyadaki festivallerden ödüllerle dönmüş pek çok önemli filmin ülkemizdeki ilk gösterimi, Altın Koza kapsamında gerçekleştirilecek. Tüm sinemaseverleri, normal şartlarda sinemalarda görme imkanı bulamayacakları bu filmleri, ücretsiz izlemek üzere, sinema salonlarına davet ediyorum’ dedi.

Coen Kardeşler’in, Cannes’da yarışan ve Büyük Ödülü alan son filmi INSIDE LLEWYN DAVIS, festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimi yapılacak filmlerden ilk göze çarpanlar arasında bulunuyor.

Yine Türkiye’deki ilk gösterimleri yapılacak olan bazı filmler; Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan ve En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen, Sebastian Lelio imzalı GLORIA; Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmler arasında yer alan, Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Jim Jarmush’un yönettiği SADECE AŞIKLAR HAYATTA KALIR (Only Lovers Left Alive); Bir Ayrılık adlı filmiyle büyük ses getiren Ashgar Farhadi’nin yönettiği, bu yıl Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan GEÇMİŞ (The Past); Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, Kore-Eda Hirakazu imzalı BENİM BABAM BENİM OĞLUM (Like Father Like Son); filmleriyle ses getiren Meksikalı Amat Escalante’ye Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü getiren HELİ; Arnaud Desplechin imzasını taşıyan, Cannes’da altın Palmiye için yarışmış olan DÜŞ VE GERÇEK (JIMMY P. PSYCHOTHERAPY OF A PLAINS INDIAN); Karlovy Vary Film Festivali’nde büyük ödül Kristal Küre’yi alan Janos Szasz’ın yönettiği Macaristan yapımı NOT DEFTERİ (Le Grand Cahier); Tanınmış yönetmen Hany Abu-Assad’ın son filmi ÖMER (OMAR) ve Cannes’da Eleştirmenler Haftası İzleyici Ödülünü kazanan, Ritesh Batra’nın yönettiği SEFERTASI (The Lunchbox).

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 20. Altın Koza Film Festivali kapsamında verilen geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl oyuncular Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Görgün Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edilecek.

  1. Altın Koza Film Festivali kapsamında verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl Türk Sineması’nın önemli oyuncularından Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Görgün Karahan ile yine yapımcı kimliği ile sinemamızda çok önemli bir yer tutan Necip Sarıcı’ya takdim edilecek.

Zihni Aldırmaz yaptığı açıklamada “Altın Koza Film Festivali yayınladığı kitaplarla sinema tarihine önemli ve kalıcı katkılar sağlamaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da onur ödülleri kapsamında İlhan, Günay, Karahan ve Sarıcı’nın sinema serüvenlerini anlatan kitaplar sinema yazarı Burçak Evren tarafından kaleme alınacaktır” dedi. Aldırmaz ayrıca onur ödülü sahibi sinemacıların filmlerinden oluşan seçkilerin de izleyiciyle buluşacağını belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülleri sahiplerine, 19 Eylül Perşembe günü yapılacak Onur Ödülleri Töreni’nde verilecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.