Noah filmlerinin çekimleri için Türkiye’ye gelen Darren Aranofsky Skyfall gibi filmlerde İstanbul’un hakettiği şekilde yansıtılmadığını düşünüyor…

Röportaj/Buket Kahraman

DÜNYA sinemasına ‘Siyah Kuğu / 2010’, ‘Güreşçi /2009’, ‘The Fountain /2006’, ‘Bir Rüya İçin Ağıt / 2000’ gibi bol ödüllü popüler filmler armağan eden, Harvard’lı ünlü yönetmen Darren Aranofsky ile şu sıralar Russell Crowe, Emma Watson ve Anthony Hopkins gibi devlere görev verdiği yeni filmi Nuhun Gemisi’ni konuştuk.

Bu 2. gelişiniz değil mi?
Evet, 12 yıl önce İf için gelmiştim İstanbul’a ama geçen yıllar boyuncu İstanbul bir hayli değişmiş
O zaman Türk Sineması ile de ilgilenmişsinizdir…
Çok fazla Türk filmi seyrettim mi emin değilim. Amerika’ya çok fazla Türk filmi gelmiyor. Ama Yılmaz Güney’i tanıyorum.
Sizi küçük bütçeli bağımsız filmlerinizle tanıdık ama Oscar adaylığında da rekora doğru gidiyorsunuz…
Genç bir sinemacıyken tek idealim, benim kahramanım olan yaptığı her film kült olan yönetmenler gibi filmler yapabilmekti. Bu benim için bir lütuf. Bence ‘Black Swan’ artık Hollywood’un çok izlenen filmleri arasına girdi. Amerika’da da bağımsız küçük bütçeli filmler giderek güçleniyor. Ben ‘Pi’ filmini çektiğim zaman bu filmden önce en iyi film ödülüne aday gösterilen başka bağımsız film olduğunu zannetmiyorum. Artık bu tarz filmler içinde Hollywood’da başarı elde etme yolu açılmış oldu.
Bağımsız sinema artan başarısını neye borçlu?
Bağımsız filmler oldukça dramatik özelliğe sahip olmalarıyla ayrışıyor. Benim ülkemde televizyonculuk da zihniyet devrimi yaşıyor. Ama bağımsız
Filmlerin en büyük sıkıntısı onu TV filmi kadar ilginç olamaması.
Ama Siyah Kuğu?..
Biz bu filmin bu kadar ilgi görebileceğini tahmin etmemiştik. Dünyanın birçok yerinde farklı kültürler de dahi yankı buldu. Bir tarafta şiddet bir tarafta komedi, mizah ve cinsellik. Belki bunların kombinasyonu bu etkiyi yarattı.
Yeni filminiz “Noah”ın çekimleri nasıl gidiyor?
Yeni filmimiz Noah büyük sütüdyo filmi. Büyük bir proje. Parmen Pictures tarafından vizyona verilecek. Ben Nuhun Gemisi ile ilgili bir proje yapmayı 13 yaşımdan beri düşünüyordum. Fikri proje haline getirmemiz 12 yılımızı aldı. Çok detaylı araştırma yaptık. Film’de konu edilen Nuh ve Gemisi ile ilgili çok araştırma yaptık. Araştırmaların çoğunda Ordaki geminin gerçek kalıntıları araştırılıyordu. Biz işin bu kısmını diğer filmcilere bıraktık. Bizim film’de yapmak istediğimiz hikayenin Ruhunu kalbini yansıtabilmek. Bu hikaye bütün dinlerde bilinen geçmişi olan bir hikaye. 2014 yılında vizyona girmeyi düşünüyoruz. Çok büyük süprizler olacak.
Son dönemde İstanbulda çekilen Skyfall filmi hakkında ne düşünüyorsunuz?
İstanbul muhteşem bir lokasyon. Ama bununn çok iyi yansıtıldığını düşünmüyorum.Bu şehrin bir yönetmene verebileceği çok fazla fikirler imajlar görüntüler var. İstanbul Batı’nın filmlerinde gerektiği kadar kullanıldığını düşünmüyorum. Dünyanın duyarlılığı ve karmaşıklığı filmlerin birçoğunda kitlelere doğru bir şekilde aktarılamıyor.
Bu yıl Oscar’a aday filmler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Amerika film endüstrisi için çok verimli bir yıl oldu. Çok
sayıda film yapıldı. Lincoln benim için en iyi film. Çok özel
bir film. Bu yıl çok iddialı yapımlar var ama herkes Argo’nun büyük ödülü kazanacağını düşünüyor. Artık iki gün daha bunu bekleyip göreceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.