Rock temalı filmlerin başlangıcına baktığımızda, ilk başlarda büyük gruplara çekilen biyografik filmler, belgeseller ile başladığını daha sonraları rock’n roll kültürünün yayılması ile birlikte daha çok çeşitlendiğini görürüz

Önceleri rock müzik , filmlerde gençlerin dinlediği bir müzik olarak ufak bir karede görünürken daha sonraları sinemada tamamen kendine ait bir yer bulmuştur,

Korku filmleri

Rock müziğin Korku filmlerinde kullanılması genelde vampir ve şeytan öğesi üzerine olmuş, 2009 yılı yapımı ” Suck” , 1988 yapımı “Black Roses” gibi bir çok filmde kullanılmıştır. Korku filmlerinde Rock temasını kullanmak pek de tutulmamış, yoluna filmler de soundtrack olarak devam etmiştir.

Komedi Filmleri

Her kültürde olduğu gibi Rock müzikte de eğlence ve mizah vardı ve bu yönünü açığa çıkarmak için yapılan komedi filmleri gayet başarılı olmuş, “This is Spinal Tap” , Kiss grubunun oynadığı “Detroit rock city” gibi filmler birer kült filme dönüşmüştür.

Yakın zamanlarda çıkan; Bir gemi de korsan radyo yayını yapan “The Boat that Rock “, Bir okulda tesadüfen öğretmen olan eski bir rock starın canlandırıldığı 2009 yapımı “The School of Rock” ve bu yıl gösterime giren müzikal komedi türün de olan “Rock of Ages” bu tür de iyi örnekler olmuştur.

Biyografik Filmleri

Dünyanın en önemli solistlerinin trajik ölümlerini ve son günlerini anlatan dram filmleri rock filmlerinin en başarılı yapıtları olmuştur. Hikayenin gerçekçiliği, oyuncuların performansları ve olayın bütününde bir dram olması bu filmleri bu kategori de en üst seviyeye çıkarmıştır. Bunların içinde en bilinen filmler Val Kilmer ve Meg Ryan’ın oynadığı 1991 yapımı “The Doors” filmi, Her ne kadar eleştirilse de Kurt Cobain’in biyografik filmi “Last Days” Bu alanda sinema’ya çok güzel bir şekilde uyarlanmış filmlerdir.

Belgeseller

Belgeseller, grupların doğal hallerini, geri planda yaşananları, trajik olayları, rock tarihini ve diğer coğrafyalardaki bu kültürden insanları en iyi yansıtan tür olduğundan önemlidir.

Belgesel alanında bir çok farklı konu da çekilmiş belgeseller bulunmaktadır. Bir Rock Fotoğrafçısı olan Robert M. Knight’ın belgeseli olan “Rock Prophecies” Önümüzdeki yıl vizyona girecek Dave Grohl’un yapımcılığını üstlendiği California’daki efsane stüdyonun anlatıldığı “Sound City” gibi belgeseller işin teknik kısmını gözler önüne seriyor.

Grup biyografilerinin anlatıldığı belgesellerde ise en başarılı işlerden olan Metallica’nın 2004 yapımı “Some Kind Monster” grubun çalkantılı zamanlarını, İron Maiden’ın ” Flight 666″ ise grubun artık dünyada ne kadar büyük bir grup olduğunu başarılı bir şekilde anlatıyor.

Rock müziğin geçmişinden bugününe kadar geçen zamanı iyi bir şekilde işleyen “Seven Ages of Rock” belgeseli de bu alanda yapılmış en iyi işlerden biridir.

3D ve Hologram

Hologram teknolojisi ile artık aramızdan ayrılan büyük rock starları yeni verecekleri konserler ile sahnede pek de canlı olmasada izleyebileceğiz.

Bunun yanında artık iyice yayılan 3D teknolojisini kullanmaya başlayan grupların başında Metallica geliyor her zaman kendini yenileyen bir grup olma özelliğini taşıyan Metallica önümüzdeki yıl vizyona girecek olan “Metallica 3D” Belgeselleri ile Rock filmlerinde yeni çağın ilk örneklerinden olacaktır.

Bu günlerde Rock’N Roll bayrağını hala taşıyan büyük grupların gövde gösterileri ile kariyerlerini kapattığını görüyoruz. The Rolling Stones’un, Martin Scorsese yönetmenliğinde çektiği “Shine A Light” belgeseli, Led Zeppelin’in “Celebration Day” Belgeseli, bu büyük grupların kendilerine yakışır bir kapanış sergiliyerek veda ettiklerini görüyoruz.

Her ne kadar Rock Filmleri yeni işler ile yoluna devam etse de artık günümüzde endüstriyel müzik piyasaya hakim olmakta ve bu etki doğal olarak filmlere de yansımaktadır.

eski rock’n roll ateşini yansıtan filmler yerini, stüdyoda albüm kayıtlarını anlatan, konser görüntüleri ile süslenmiş belgesellere, bir çok defa işlenmiş öğeler ile çekilmiş komedi filmlerine ve müzikallere bırakacak.

Erman Karlı

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.