Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; T.C. Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ve Manas Evleri’nin ana sponsorluğunda; Festival Concept International organizasyonu ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yıl da Türk ve dünya sinemasından hazırlanan seçkin örneklerle yine dopdolu!

Bu yılki ana teması “Ortadoğu ve Barış” olarak belirlenen 3. Malatya Uluslararası Film Festivali hazırlanan film seçkilerinin yanı sıra, atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilerle Malatyalılar ve sinemaseverlerle buluşacak.

Festival kapsamında usta yönetmenlerin filmleri; bağımsız sinemanın son örnekleri; ülkemizden ve dünyadan kısalar ve belgeseller gibi farklı başlıklar altında oluşturulmuş seçkiler; ulusal ve uluslararası yarışma filmleriyle birlikte 140’a yakın film gösterilecek. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken, gösterimler sonrası söyleşiler gerçekleştirilecek.

9-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni 9 Kasım Cuma,19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Törende değerli sanatçı İlhan Şeşen en sevilen şarkılarını sinemaseverler için seslendirecek.


“Yaşam Boyu Onur Ödülü” Münir Özkul ve Türker İnanoğlu’na!

Yaşar Usta, Turşucu Kazım Efendi ve Mahmut Hoca gibi karakterlerle hafızalara kazınan usta oyuncu Münir Özkul, bu yıl “Yaşam Boyu Onur Ödülü” alacak. Münir Özkul, “Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne” ise ilk defa 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sahip olacak. Bir diğer “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise yüzlerce filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenerek sinemamızın gelişimine büyük katkı sağlayan ve kurduğu sinema müzesiyle, sinema tarihimizi gelecek kuşaklara aktaran Türker İnanoğlu’na veriliyor.

Sinemanın “Sultanı”na ve “Delikanlısı”na Onur Ödülü!
Yıllarca oynadığı filmlerle, sinemaseverlerin gönlünde taht kuran, sinemamızın “Sultanı” Türkan Şoray ve rol aldığı yüz seksenin üzerinde filme kendi çizgisini taşıyan sinemamızın “Delikanlısı” Kadir İnanır Malatya Uluslararası Film Festivali’nin üçüncü yılında Onur Ödülü alacak.

Bağımsız Sinemanın Usta İsmi John Sayles’a “Onur Ödülü”

Bir diğer “Onur Ödülü”nün sahibi ise 17 filme imza atmış ve hala çalışmalarına devam eden, tüm dünyada birçok yönetmene ilham kaynağı olmayı başarmış Amerikan sinemasının seçkin ve en saygın bağımsız yönetmenlerinden biri olan John Sayles. John Sayles festivalin onur konuğu olarak festival süresince aramızda olacak ve Sayles’ın filmografisinden 4 seçkilik film izleyicilerle buluşacak. Yönetmen filmlerinin gösterimlerinde izleyiciler arasında yer alacak ve film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak. “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ve “Onur Ödülü” alacak olan sanatçılara ödülleri, 9 Kasım Cuma, 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

ULUSAL VE ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Festivalin Uluslararası Yarışma Jüri Başkanlığını İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani üsteleniyor. Uluslararası Yarışma’nın diğer üyeleri ise: senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarı Aruna Vasudev, , Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel.

  1. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Film Yarışması Jüri Üyeleri ise sinema sanatının usta isimlerinden oluşuyor. Ulusal Uzun Film Yarışması’nın Jüri Başkanlığını senarist ve yönetmen Biket İlhan üstleniyor. Ulusal Uzun Film Yarışması’nın diğer jüri üyeleri ise: gazeteci ve Turkuvaz Medya Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin, oyuncu Pelin Batu, yönetmen Mehmet Eryılmaz ve sinema yazarı Rasih Yılmaz.

Ulusal Film Yarışması SİYAD Jürisi: Sadi Çilingir, M. Kerem Sanatel ve Orhan Ünser’den oluşuyor.

Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler; Şimdiki Zaman – Yön: Belmin Söylemez, Tepenin Ardı – Yön: Emin Alper, Zerre – Yön: Erdem Tepegöz, Lal Gece – Yön: Reis Çelik, Babamın Sesi – Yön: Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan, Ana Dilim Nerede? – Yön: Veli Kahraman, Yük – Yön: Erden Kral, Devir – Yön: Derviş Zaim, Ferah Feza – Yön: Elif Refiğ, Ateşin Düştüğü Yer – Yön: İsmail Güneş

 

Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler; Infancia Clandestina – Kayıp Çocukluk – Yön: Benjamin Avilla 2012 (Arjantin/İspanya/Brezilya), Rebelle – Savaş Cadısı – Yön: Kim Nguyen (Kanada) 2012, God’ Neigbours – Müfettişler – Yön: Meni Yaesh 2012 (İsrail), Bullhead – Taş Kafa – Yön: Michael R. Roskam 2011 (Hollanda, Children of Sarajevo – Çocuklar – Yön: Aida Begiç 2012 (Bosna), No – Hayır – Yön: Pablo Larrain 2012 (Şili), Beast Of Southern Wild – Düşler Diyarı – Yön: Benh Zeitlin 2012 (ABD), Behold the Lamb – Tanrı’nın Kuzusu– Yön: John Mcllduff 2011 (İngiltere), Monsieur Lazhar – Lazhar Bey – Yön: Philippe Falardeau 2011 (Kanada), Mustafa’s Sweet Dreams – Mustafa’nın Tatlı Rüyaları – Yön: Angelos Abazoglu 2012 (Yunanistan/Fransa)

Ulusal Kısa Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler; Kafes – Yön: Oğuzhan Akalın – 2012, Kız Çocuğu – Yön: Hakan Berber – 2012, Bir Dilim Hayat – Yön: Aysel Pınar Necef – 2012, Ekmek – Yön: Koray Sevindi – 2012, 1982 – Yön: Yıldıray Yıldırım – 2012, FGR – Yön: Doğacan Aktaş – 2012, Dom – Yön: Halil Aygün – 2012, Boşluk – Yön: Onur Güler – 2012, Birlikte – Yön: Barış Çorak – 201, Perde – Yön: Murat Soydan – 2012, Bir İtirafın Provası – Yön: Tolgay Hiçyılmaz – 2012, Duvar – Yön: Burak Aktürk – 2012, Mavi Ceket – Yön: Alper Akdeniz – 2012, Aralık – Yön: Hüseyin Mert Enverdi – 2012, Zaman Yok – Yön: Onur Gül – 2012

“SABAH” PANORAMASI

 

Sabah Gazetesi’nin Tema Sponsoru olduğu “Sabah Panoraması” bölümünde festivallerde görücüye çıkmış ödüllü ve ilgi uyandıran, sinemaseverlerin yakından tanıdığı ve takip ettiği usta yönetmenlerin son filmleri ve genç kuşağın yetenekli yönetmenlerinin filmleri sinemaseverlerle buluşacak. “Sabah Panoraması” bölümünde gösterilecek filmler ise şöyle:

Hunt – Onur Savaşı – Yön: Thomas Vinterberg – 2012 (Danimarka), A Better Life – Daha İyi Bir Hayat – Yön: Chris Weitz – 2011 (ABD), Beyond The Hills – Tepelerin Ardı – Yön: Christian Mungiu–2012 (Romanya/Belçika/Fransa), I Wish – Bir Dilek Tuttum – Yön: Hirokazu Koreeda – 2011 (Japonya), It Looks Pretty From a Distance – Uzaktan Güzel – Yön: Anka & Wilhelm Sasnal – 2011 (Polonya), Keep Smiling – Gülümse – Yön: Rusudan Chkonia – 2012 (Gürcistan), Lore – Savaşın Gölgesinde – Yön: Cate Shortland – 2012 (Almanya/İngiltere/Avustralya), Momentary Marriage – Geçici Evlilikler – Yön: Reza Serkanian – 2011, Elena – Elena – Yön: Andrei Zvyagintsev – 2011 (Fransa), Superstar – Süperstar – Yön: Xavier Giannoli – 2012 (Belçika/Fransa), Barbara – Barbara – Yön: Christian Petzold – 2012 (Almanya), Broken – Yön: Rufus Norris – 2012 (İngiltere), Eva – Yön: Kike Maillo – 2011 (İspanya), Chicken with Plums – Azraili Beklerken – Yön: Vincent Paronnaud – 2011 (Fransa/Almanya/Belçika)

ORTADOĞU SİNEMASI

  1. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin “Ortadoğu ve Barış” ana temasına uygun olarak: dünya medeniyetlerinin kaynağı olarak kabul edilen Ortadoğu’da yaşananlara dair bizleri içine alacak ve yaşananları ortak kılacak hikâyelerin anlatıldığı filmler ilk kez Malatyalılarla buluşacak.

 

  • The Last Friday – Son Cuma – Yön: Yahya Alabdallah – 2011 (Ürdün)
  • Mourning – Yas – Yön: Morteza Farshbaf – 2011 (İran)
  • God’ Neigbours – Müfettişler – Yön: Meni Yaesh 2012 (İsrail)
  • Modest Reception – Yön: Mani Haghighi -2012 (İran)
  • Where Do We Go Now – Peki Şimdi Nereye? – Yön: Nadine Labaki- 2011 (Fransa/Lübnan/Mısır/İtalya)
  • The Women of Hamas – Hamas’ın Kadınları – Yön: Suha Arraf – 2011

YAŞAM BOYU ONUR VE ONUR ÖDÜLLERİ FİLMLERİ

Festival kapsamında Yaşam Boyu Onur ve Onur Ödülleri alan değerli sanatçıların filmlerinden de bir seçki sunulacak; “Karılar Koğuşu”, “Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Dila Hanım”, “Neşeli Günler” ve “Hababam Sınıfı”.

 

JOHN SAYLES FİLMLERİ

Bağımsız sinemanın kurucularından biri olarak kabul edilen ve festivalin onur konuğu olarak festival süresince Malatya’da olacak olan John Sayles’ın filmografisinden 4 seçkilik film izleyicilerle buluşacak. Yönetmen filmlerinin gösterimlerinde izleyiciler arasında yer alacak ve film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak.

Festivalde Sayles’in Amigo – Amigo – Yön: John Sayles – 2010 (ABD), Honeydripper – Tatlı Dilli – Yön: John Sayles – 2007 (ABD), Lone Star – Yalnız Kovboy – Yön: John Sayles – 1996 (ABD), Silver City – Gümüş Kent – Yön: John Sayles – 2004 (ABD) filmleri gösterilecek.

 

SES GETİREN BELGESELLER

Gösterildiği festivallerde büyük ilgi uyandıran ve Fatih Akın’ın Türkiye’de çektiği son filminin de aralarında bulunduğu belgeseller, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak.

  • Cennetteki Çöplük – Yön: Fatih Akın – 2012 (Almanya)
  • El Gusto – Yön: Safinaz Bousbia – 2011 (Fransa/Cezayir)
  • The Virgin the Coptes and Me – Meryem Ana, Kıptiler ve Ben – Yön: Namir Abdel Messeh – 2011 (Fransa/Katar)
  • Vivan Las Antipodas – Yaşasın Zıtlar – Yön: Victor Kossakovsky – 2011 (İspanya/Rusya)

 

KORKU KUŞAĞI

3. Malatya Uluslararası Film Festivali korku filmleri sevenleri için de özel “Korku Efendisi” ve “Tımarhane” filmlerinin özel gösterimleri yapılacak.

 

İRANLI KADIN YÖNETMEN TAHMİNEH MILANI FİLMLERİ


İran’ın en önemli sinemacılarından biri kabul edilen kadın yönetmen Tahmine Milani’nin filmleri Malatya’da ilk kez seyirciyle festival kapsamında buluşacak.

 

  • Hidden Half – Gizli Yarı – Yön: Tahmineh Milani – 2001 (İran)
  • Principles – Prensipler – Yön: Tahmineh Milani – 2011 (İran)
  • The Fifth Reaction – Beşinci Tepki – Yön: Tahmineh Milani – 2003 (İran)
  • The Unwanted Woman – İstenmeyen Kadın – Yön: Tahmineh Milani – 2005 (İran)
  • The Women – İki Kadın – Yön: Tahmineh Milani – 1999 (İran)

 


SEYFİ TEOMAN’IN ANISINA

 

Bu yıl genç yaşta kaybettiğimiz senarist ve yönetmen Seyfi Teoman’ın anısına hazırlanan bu bölümde, yönetmenin iki uzun filmi gösterilecek. Bizim Büyük Çaresizliğimiz ve Tatil Kitabı

USTALARA SAYGI

Ustalara Saygı bölümünde, dünya sinemasının en önemli yönetmenleri arasında gösterilen 6 büyük ustanın filmleri gösterilecek.

 

  • Amour – Aşk – Yön: Michael Haneke –2012 (Avusturya/Fransa/Almanya)
  • Ceaser Must Die – Sezar Ölmeli – Yön: Tavianni Kardeşler – 2012 (İtalya)
  • Like Someone in Love – Sevmek Gibi – Yön: Abbas Kiarostami – 2012 (Fransa/Japonya)
  • Me and You – Ben ve Sen – Yön: Bernardo Bertolucci – 2012 (İtalya)

 

ENGELSİZ FİLMLER

Sesli Betimleme Derneği’nin katkıları ile görme engelliler için, diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edildiği; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin özel altyazı ile beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi festival programı dâhilinde yapılacak. Aşk Tesadüfleri Sefer – Yön: Ömer Faruk Sorak, Lady ile Sokak Köpeği – Animasyon – ABD, Sevmek Zamanı – Yön: Metin Erksan / Türkiye, Güneşin Oğlu – Yön: Onur Ünlü, Bizim Büyük Çaresizliğimiz – Yön: Seyfi Teoman / Türkiye bu kapsamda gösterilecek filmler.

ÇİN SİNEMASI

Son yıllarda oldukça başarılı yönetmenleri ve filmleri ile uluslararası festivallerde sahne ve ödüller alan Çin sineması seçkisi de festival kapsamında Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak . A Simple Life – Sade Bir Hayat – Yön: Ann Hui – 2011 (Çin), Lotus – Lotus – Yön: Liu Shu – 2012 (Çin), Flying Swords of Dragon Gate – Uçan Kılıçlar ve Ejderha Köprüsü – Yön: Haktsui 2012 (Çin)


ÇOCUK KUŞAĞI

Malatya Uluslararası Film Festivali çocuk sinemaseverleri de unutmadı. Çocuk Kuşağı filmleri şöyle;Sevimli Kedi”, “İkizler Firarda” ve “Ninja Kaplumbağalar”.

 

Seminerler, Atölye Çalışmaları ve Sergilerle Dolu Bir Hafta


Malatya Uluslararası Film Festivali
etkinleri kapsamında gerçekleşecek pek çok sergi, seminer, atölye çalışmaları ve söyleşilerle tam anlamıyla bir “festival” yaşanacak.

“Hababam Malatya’da!”

 

Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Rıfat Ilgaz’ın 1957’de kaleme aldığı; 1974 yılında Ertem Eğilmez’in sinemaya aktardığı efsanevi Hababam Sınıfı’nın öğrencileri, 3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Malatya’da bir araya geliyor. Törene Hababam Sınıfı öğrencilerinden Halit Akçatepe, Dilaver Gür, Ercan Gezmiş, Teoman Ayık, Ahmet Arıman, Ergun Sözen, Cafer Dere, Tuncay Akça, Tayfun Akalın, Dinçay Çetindamar, Mehmet Çatay, Gazanfer Şener, Ümit Doğru ve Faruk Şavlı katılacak.

 

Sinema Temel Eğitim Seminerleri”
Festival etkinlikleri kapsamında sinemanın usta isimleri, merkezi İnönü Üniversitesi kampusu olan seminer ve atölye çalışmaları ile gençlerle bir araya gelecek. 9 başlık altında düzenlenen Sinema Temel Eğitim Seminerleri İnönü Üniversitesi öğrencileri ve Malatyalı gençler ile buluşacak. Katılım için herhangi bir ön koşul ya da yaş sınırlamasının olmadığı seminer ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılımcılara sertifika sunulacak olan seminerler beş gününe yayılacak.

 

Alanında yetkin isimler tarafından ele alınacak seminer konu başlıkları ise şöyle: “Bir Filmi Yönetmek”, “Görüntü Oluşturma Sanatı”, “Bir Senaryo Yazmak”, “Oyunculuk Metodolojisi”, “Kurgu Teknikleri”, “Türk Sinema Tarihi”, “Film Analiz Yöntemleri”, “Dünya Sinema Tarihi” ve “Yapımcılık”. Bu başlıkların ele alınmasıyla, katılımcılar bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına ilişkin bilgi sahibi olacaklar.


“Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı”


“Ortadoğu ve Barış” ana temasıyla sinemaseverlerle buluşacak olan 3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında “Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı” konulu bir de panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın üstlendiği panelin konuşmacıları ise; İranlı kadın yönetmen Tahmine Milani, senarist ve yönetmen Suha Arraf ve Meni Yaesh olacak.


“Sinema Öğrencileri İçin Ücretsiz Sinema Teknik Kitapları”

 

Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için teknik bir kitabı yayına hazırlıyor. Malatya Uluslararası Film Festivali geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da, bir önceki kitapların devamı niteliğinde; Yeni Zelanda Üniversitesi Sanat Okulu Ekran ve Medya Araştırmaları Kürsü Başkanı Dan Fleming’in dünyada ses getiren “Making the Transformational Moment in Film” adlı yeni kitabı, festivale katılacak sinema öğrencileri için Türkçe olarak hazırlıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.