Hayalet dediğin Nedir ki? The Awakening / Öbür Dünyadan

The Awakening stilize bir eski usül korku filmi denemesi… Türü seven seyirci için adeta bir ödül ama daha önceden izlediklerinizden kotarılmış temiz bir dönem ödevi gibi durduğunu da belirtmek zorundayım!

1920′lerin İngiltere’sindeyiz. Sanayi devrimi ile sıçrama yapan ve bireysel tüketime sunulan teknoloji sayesinde insanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. İş o hale gelmiş ki, fotoğraf makinesi yaşayanlardan çok ölülerin suretini yakalamak isteyenlerin oyuncağı olmuş. Tabi teknolojiye bulanmış ama maneviyatını güçlü bir şekilde koruyan dönem insanlarının tek isteği kayıpları ile yeniden buluşabilmek… Yüzyılın başındaki grip salgını ve 1. Dünya savaşı yüzünden çoluğu, çocuğu, eşi ölmeyen kalmamış gibi… İklim böyle olunca ve insanlar çılgınlar gibi spiritüalizm (Ruhçuluk) ile ilgilenince sahtekârlar her yerde cirit atar olmuş.

Filmimizin kahramanı Florence Cathcart (Rebecca Hall) hayatını bu tür sahtekârları ortaya çıkarmaya adamış, hayalet, ruh saçmalıklarına zerre inanmayan, oldukça başarılı bir yazardır. İyi eğitim almış bir öncü feminist, süfrajet’tir. Filmin başında onu böyle bir sahte ruh çağırma seansının ipliğini pazara çıkarırken görüyoruz. Bu genç, güzel kadının bir sonraki görevi ise Çoğunluğunu yetim öğrencilerin oluşturduğu, İngiltere kırsalındaki bir okuldaki hayalet vakasını araştırmak olacaktır. Dönemi düşünürsek “Hayalet Avcıları”nı bile kıskandıracak deneysel teknolojik aletlerini yüklenen Florence, muzip çocukların işi olduğuna emin olarak vakaya el koyar ama okuldaki çocukların ödünü patlatan bu olayın paranormal samimiyeti bambaşkadır. Derken sömestr gelir ve tüm çocuklar okulu terkeder. Okulda sadece ailesi Hindistan’da olan Tom, öğretmenlerden Robert Mallory (Dominic West) ve okulun hademesi kalır. Ve bir de hayalet!

The Awakening, orijinal olmak yerine türün gerekliliklerini yerine getirerek kıymetlenmek isteyen bir yapım ve bunu büyük ölçüde başarıyor. El Espinazo del Diablo’dan, The Changeling’e (evet, o ünlü top sahnesi) ve hatta El Orfonato’ya kadar sevdiğimiz ne kadar film varsa The Awakening’de izlerini görmek mümkün… Buna hiç de fena olmayan oyunculuklar eklenince, en azından epeydir izlemeye hasret olduğumuz oldschool bir korku filmi… Ben kendi hesabıma, her yerin kana bulandığı slasherlardan ve tekno kâbuslardan daha çok seviyorum böyle işleri… O buram buram supernatural (dizi değil tür ismi olarak kullanılmıştır) kokan atmosfere bayılıyorum. Zaten The Awakening’de bir yerden sonra korkutma işini bir kenara bırakıp olayın drama tarafına yükleniyor ve iyiden iyiye El Espinazo del Diablo etkisine giriyor ve muallak finaliyle de kafama soru işaretlerini çakarak bitiyor.

İzlemezseniz bir başyapıt kaçırırsınız diyebileceğim kadar iyi bir değil çünkü tüm fikirler başka filmlerden toplanmış ama ışıkların karatıldığı bir gece izlemesinde de pek keyifli bir seyirliğe dönüşecek kadar oyalayıcı… Bir kez daha “hayalet dediğin nedir ki..?” diye sormaya varsanız buyurun The Awakening’e…

murattolga@gmail.com

2005 yılında "Öteki Sinema" sitesini açtı. Rahmetli sinema yazarı Metin Demirhan ve Ali Murat Güven’in verdiği güçlü destekle başlayan bu kişisel macera şimdilerde Türk sinema bloglarının amiral gemisi haline geldi. Murat Tolga Şen, Sinema yazarlığı ve blogculuğuna önem vermeye devam ederek katıldığı platformlarda sinemanın farklı taraflarını konuşmaya devam etti. Blogculuktan profesyonel sinema yazarlığına geçişi ise 2010 başlarında sinema sitesi Beyazperde kadrosuna katılmasıyla oldu. Ayrıca online sinema dergisi Cinedergi, Fotografya, Gölge, Yeni Harman, Modern Zamanlar, Film Arası gibi yayınlara da katkı sağlıyor. 2012 Ocak ayından bu yana Medyaradar sitesinin sinema ve televizyon yazıları da yine Murat Tolga Şen’in kaleminden çıkma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.