ZEYNEP BONÇE

Yerli televizyon yapımlarının kalitesi ne kadar artarsa artsın, hala önemli bir eksikleri var. Jenerik… Ülkemizdeki yapımcılar, halen ciddiye almadıkları jenerik ve fragmanların izleyiciyi ne kadar etkilediğini görmezden gele dursunlar, yabancı dizi jenerikleri git gide mükemmelleşiyor. Bu konuda gelmiş geçmiş en başarılı dizileri hatırlamaya ne dersiniz?

Six Feet Under

Cenaze ile ilgili her ayrıntıyı şiirsel bir şekilde aktaran jenerik, dizinin depresif havasını daha başlarken vermeyi başarıyor. Bir jeneriği başarılı yapan asıl unsurun dizinin türü, konusu ve detaylarını aynı dokunuşla aktarabilmesi olduğunu kanıtlayan ince bir iş.

True Blood

Alan Ball’un bu işi bildiğinin bir diğer kanıtı da True Blood jeneriği. Zira Six Feet Under’ın jeneriğiyle kafa kafaya True Blood’unki. Amerika’nın güney sıcaklarını hissedebildiğiniz, adeta bataklığın kokusunu duyabildiğiniz bir jeneriğe sahip True Blood.

Weeds

Kusursuz kasaba imajını mükemmel bir müzikle birleştiren Weeds jeneriğinin en mühim özelliği şüphesiz Malvina Reynolds’un eğlenceli ve iğneleyici şarkısı Little Boxes. Kaymak tabakanın nasıl kalıplar içinde yaşadığını keskin bir dille anlatan şarkıyı, dizinin ilerleyen sezonlarında birbirinden ünlü isimler ve gruplar seslendirdi. Bu da jeneriğe ayrı bir renk kattı, her bölümü izlemek için ayrı bir sebep yarattı.

Dexter

Kanun adamı seri katilimiz Dexter’ın kişiliğini, bir sabah rutini şeklinde aktaran jenerik, belki de şu ana kadar yapılanların en iyisi. Diş ipinden, sofra bıçağına kadar ufacık detayları dizinin bütünüyle uyumlu bir şekilde yansıtıyor, bu basit objeleri bile karanlık bir şekilde aktarabiliyor.

Nip/Tuck

İşte bir başka unutulmaz jenerik. Cesur bir dizi ile karşı karşıya olduğumuzu daha başından anlamamızı sağlayan Nip/Tuck, herhalde sıranın en üstlerinde yer almayı hak ediyor.

American Horror Story

Yeni dizimiz American Horror Story’nin jeneriği de, dizinin Nip/Tuck’ın yapımcısı Ryan Murphy’nin eseri olduğunu gösterir nitelikte. Dizinin korku temasını gerek müzik, gerekse klişe korku görselleriyle ürkütücü bir şekilde vermeyi başarıyor.

Carnivale

Gizem dolu bir açılışa sahip Carnivale. Aynı kendisi gibi epik jeneriğiyle, daha dizi başlamadan arttırıyor beklentilerimizi.

Ashes to Ashes

Konusu itibariyle 80’lerde geçen dizinin jeneriği, oldukça basit olsa da, ucuz görselleri, modası geçmiş efektleri ve alışıla gelmiş macera dizisi müziğiyle dönemin televizyon yapımlarını başarılı bir şekilde taklit ederek amacına ulaşıyor.

Game of Thrones

Son zamanların en güçlü dizisinin, kendisi kadar güçlü jeneriğinde içine girmek üzere olduğumuz gizemli dünyanın kapıları bir harita ile bize açılıyor.

The Simpsons

Her an bir sürprizle karşılaşabileceğimiz jeneriklerden biri The Simpsons. Hakkında söylenecek fazla bir şey yok. O bir klasik.

The Walking Dead

İkinci sezonu hayal kırıklığı yaratan dizinin jeneriğinin ne kadar güzel olduğunu şimdi daha iyi anlayabiliyoruz. Zira beklentilerimizi her seferinde yine arttıran jenerik, dizinin ne kadar vasatlaştığını daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Lost

Birkaç saniye görünen tek bir kelime ve gizemli bir ses… Yine de unutulmaz açılışlardan biri de Lost’un jeneriği. Ne o ses, ne de o kelime daha senelerce aklımızdan çıkmayacak.

Oz

Gelmiş geçmiş en kaliteli dizilerden biri olan Oz’un jeneriği de dizinin kendisi kadar güçlü. Emerald City’nin o kaotik dünyasını sert bir şekilde yansıtmayı başarıyor.

Desperate Housewives

Kadının geçmişten günümüze toplumdaki yerini esprili bir şekilde anlatan jenerik, listemize girmeyi fazlasıyla hak ediyor. Dizinin yapısını güzel bir şekilde yansıtan muzip jeneriğin müziği de bir o kadar başarılı.

Listemize girmeyi hak eden dizi jenerikleri elbette bu kadarla bitmiyor. Lakin bu listeyi ne kadar uzatırsak uzatalım, içine bir tane bile yerli dizi sokmayı başaramayız. Birbirinin aynısı alaturka müzikleriyle bir türlü dünya standartlarına yaklaşamayan vasat jeneriklerimizin artık düzelmesinin zamanı geldi de geçiyor bile.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.