Fırat Sayıcı

2011 yılını geride bıraktık. Kısa film adına önemli etkinliklerin olduğunu, özellikle de işin içine profesyonel oyuncuların daha fazla katılması adına önemli bir yıl olduğunu geçen sayıdaki yazımda da belirtmiştim. Bakalım 2012 kısa film sektörü için neler getirecek? Bu ayki köşeyi, yeni yılda ön plana çıkacak, (özellikle de yakın zamanda gerçekleşecek) kısa film etkinliklerine ayırdım.

2.El Kısa Film Festivali

 “Elemiyoruz, Ellemiyoruz” sloganıyla yola çıkan ve daha önce en az bir film festivalinden elenmiş filmlerin katılabildiği, “Uluslararası 2. el Film Festivali”, yoluna yeşil sahalarda devam ediyor. 2007 yılında kurulan 2.el Film Festivali, beş yıldır ön elemede elenen filmlere ev sahipliği yapıyor. Daha önce herhangi bir film festivalden elenen, bir kenara atılan 1.000’e yakın film beş yıl boyunca festival gösterimlerinde yerini aldı ve almaya devam ediyor. Bu sene 29 Şubat- 4 Mart 2012 tarihleri arasında Ankara’da ‘Futbol Konsepti’ ile düzenlenecek olan festival; yarışmasız, jürisiz gösterim koşulu olmaksızın, 2007 yılından itibaren ulusal ve uluslararası film festivallerinden elenen uzun metraj filmlerin gösterimini üstlenecek. Film başvuruları ise 1 Şubat 2012’de son bulacak.

Ayrıntılı bilgi: www.ikincielfestivali.org

 

Okan Üniversitesi 2. Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması

 

Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü tarafından 2. Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması düzenleniyor. Yarışmaya sadece üniversitelerin açık öğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarında okumakta olan öğrencilere ait kurmaca ve belgesel kısa filmler başvurabilecek. Kurmaca dalında Semir Aslanyürek, Selma Köksal Çekiç, Taner Akvardar, Tülin Özen ve Ebru Ceylan’dan; belgesel dalında ise Bülent Vardar, Coşkun Aral, Burçak Evren, Enis Rıza ve Kerime Senyücel’den oluşan jürilerin görev yapacağı yarışmanın son başvuru tarihi 01 Nisan 2012.

Ayrıntılı bilgi: www.okan.edu.tr

 

Hisar Kısa Film Seçkisi

 

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin 2005 yılından beri sürdürdüğü ve yılın en iyi 10 filmini bir DVD’de toplayan Hisar Kısa Film Seçkisi 2012 başvuruları devam ediyor. Hisar Kısa Film Seçkisi yıl içerisinde Türkiye’de çekilen yüzlerce kısa filmi tarıyor, başvuruları topluyor, elemelerden geçiriyor ve jüri kararıyla seçilen 10 kısa filmi bir DVD’de toplayarak sinema okullarına, ulusal ve uluslararası yarışmalara, festivallere gönderiyor. Hisar Kısa Film Seçkisi 2012 jürisinde sinema eleştirmeni Senem Aytaç, yönetmen Seren Yüce, oyuncu Serra Yılmaz ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan yer alıyor.

Ayrıntılı bilgi: http://www.mafm.boun.edu.tr/

 

 

 

 

Akbank 8. Kısa Film Festivali

 

Türkiye’de kısa film alanında etkin bir platform oluşturan Akbank Kısa Film Festivali bu yıl 8. kez düzenleniyor. Yeni fikirleri desteklemeyi ve kısa film kültürüne katkı sağlamayı amaçlayan Akbank Kısa Film Festivali, 19 – 29 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival programında, Festival Kısaları, Uluslararası Bölüm, Kısadan Uzuna, Belgesel Sinema, Canlandırma Kısalar, Özel Gösterim, Deneyimler, Atölye ve Söyleşi bölümleri yer alıyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenecek festivalin ön eleme jürisinde, Belgesel Yönetmeni Emel Çelebi, Kurgucu Bora Gökşingöl ve Yönetmen Selim Evci bulunuyor. Festivalin kurmaca dalı ana jüri üyeleri ise Yapımcı Zeynep Özbatur, Oyuncu Uğur Polat, Sinema Yazarı Cüneyt Cebenoyan, Yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlendi. Belgesel dalı ana jüri üyeleri ise Yazar Yekta Kopan, Belgesel Yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, Gazeteci ve Sinema Yazarı Burçak Evren, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlendi.

Ayrıntılı bilgi: http://www.akbanksanat.com

 

Selçuk Üniversitesi Kısa-ca 12. Uluslararası Kısa Film Festivali

 

Festivalde her yıl açılış filmi olarak önemli bir yönetmenin eseri gösterilmekte ve onur ödülü verilmektedir. 11.Kısa-Ca film festivalinde Türkan Şoray’a onur ödülü verilmiştir. Bu yıl ünlü oyuncu Filiz Akın’a onur ödülü verilmesi düşünülmektedir. Festivalin birinci ve ikinci günü belgesel sinema ve Türk sinemasında anlatı sorunları ilgili sinemacıların ve akademisyenlerin katılacağı söyleşiler gerçekleştirilecektir. Festivali her yıl yeni yapılan öğrenci filmlerini, Üniversitemiz Süleyman Demirel Kültür Merkezinin 400 ve 800 kişilik iki sinema salonunda izleyici ile buluşturmaktadır. On bir yıldır yapılan bu festival neticesinde, Konya’da kısa film ve belgesel alanında önemli bir altyapı oluşturulmuştur. Bu yıl düzenlenecek olan festivale dünyanın en büyük kısa film festivali olan Clermont-Ferrand film festivali yöneticilerinden Laurent Guerrier ve Prag FAMU Film Akademisi dekanı Pavel Jech de jüri üyesi olarak davet edilmiştir.

 

Ayrıntılı bilgi: http://www.kisaca.selcuk.edu.tr/

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.