Banu Bozdemir

 Daniel Wroughton Craig, 2 Mart 1968’de İngiltere’de dünyaya geldi. Lisedeyken Hoylake Rugby Club’da oynayan Craig, 16 yaşındayken Ulusal Gençlik Tiyatrosu’na katılmak üzere Londra’ya taşındı. Guildhall Müzik ve Drama Okulu) aldığı eğitimin ardından, 1991’de buradan mezun oldu.

Aşk Şeytandır adlı karmaşık ilişkileri anlatan filmde ‘George Dyer’ı canlandıran Craig, Angelina Jolie’nin başrolünde olduğu 2001 yapımı Lara Croft: Tomb Raider filminde, onun rakibi ‘Alex West’ karakterini canlandırdı. Rüyamdaki Afrika ve Elizabeth de rol aldığı filmlerden. 2002’de Azap Yolu adlı Sam Mendes filminde yer alarak, oyunculuk yeteneğini sergileme fırsatı buldu. 20. yüzyılın büyük şairlerinden Sylvia Plath ve Ted Hughes’un arasındaki ilişkiyi, tüm yönleriyle gözler önüne seren 2003 yapımı dram filmi Sylvia’da, Gwyneth Paltrow’la başrollerde oynadı. Steven Spielberg filmi Münih’de Eric Bana ve Geoffrey Rush’la başrolleri paylaşan Craig, 1972 Olimpiyat Oyunları sırasında yaşanan olayları anlatan bu filmde ‘Steve’ karakterini canlandırdı. Hemen ardından da Çıldırış’da (The Jacket) oynadı.

Bir Bond serisi filmi olan ‘Casino Royale’ 16 Kasım 2006’da vizyona girdi ve böylece Craig ilk Bond filmi ‘Dr. No’dan sonra doğan ayrıca James Bond karakterinin yaratıcısı Ian Fleming’in ölümünden sonra ‘Bond’ rolünü oynayan ilk aktör oldu. Rönesans animasyonunda devlet işlerine karışan, İstila’da gittikçe yayılan bir istilaya karşı direnen bir adamı oynadı. Altın Pusula’da Lyra’nın amcası Lord Asriel oldu, Dafience’da Nazi’lerden kaçan üç kardeşten birini canlandırdı… Önümüzdeki sezon birçok filmde karşımızda olacak ilki Dream House / Korku Evi. Jim Sheridan imzalı filmde kısa bir süre önce evlenen Craig ve Rachel Weisz’in aşkının temellerinin atıldığı söyleniyor. Kovboylar ve Uzaylılarda bu ay, The Girl With The Dragon Tattoo (yeniden çevrim) ve Spielberg imzalı The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn Craig’in rol aldığı diğer ilgi çekici yapımlar…

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.