Bu yıl 17 – 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Adana Altın Koza film Festivali’nin düzenlenen basın toplantısında Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yaşam Boyu Onur Ödüllerini sinemanın birbirinden değerli sanatçıları Kadir İnanır ve Nebahat Çehre ile aynı zamanda Adanalı olan usta yönetmen Ali Özgentürk’e vereceklerini belirtti. “Son yıllarda yaptığı birbirinden güzel filmlerle ülke sinemamızı tüm dünyaya tanıtan Sayın Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivalinden ödülle dönen, “Bir Zamanlar Anadolu’da” filminin Türkiye Prömiyerinin Adana’da, festivalimizde gerçekleştirecek olması bize büyük mutluluk veriyor. Gösterim Bölümümüzde yer alan ‘Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım bölümünün altını özellikle çizmek istiyorum. Bir film festivali yaşadığı coğrafyaya, hatta uzak komşularına ve onların yaşadıkları gerçeklere karşı duyarlı olmalıdır. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl festivalde Filistin Sineması’na yer vermiştik.

Bu bölgedeki zor şartlar altında devam eden yaşama ışık tutan filmleri ve yönetmenlerini Adana’da buluşturmuştuk. Bu yıl da benzer bir çalışmayı ‘Asya ve Afrika’ kıtalarına yoğunlaşarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Festivalimizin ‘Gösterim Bölümü’nde yer alan ‘Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım’ başlığı altında söz konusu kıtalardan yükselen sinemayı beyaz perdeye duyarlılıkla yansıtan filmleri ve sinemacıları kentimizde buluşturacağız” dedi. Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, sinemaya emek vermiş pek çok sanatçının, çeşitli platformlarda Adana’da bir sinema müzesi kurulması gerektiği yolundaki görüşlerini dile getirdiklerini ifade ederek, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, bu görüşü hayata geçirmeye karar verdiklerini müjdeledi. Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi’ni açmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarının altını çizen Aldırmaz, “Müzemizin açılışını festivalimiz sırasında yapacağız.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi 18. Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, jüri önüne çıkacak filmler belli oldu. Ön Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı çalışma sonucu; 14 film yarışmaya hak kazandı. Yarışmada ‘En İyi Film’ seçilecek eser, 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacak.

 

İŞTE ALTIN KOZA İÇİN YARIŞACAK FİLMLER:

Aşk ve Devrim – Yön: F. Serkan Acar, Beni Sev – Yön: Ali Özgentürk, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi – Yön: Onur Ünlü, Eylül – Yön: Cemil Ağacıkoğlı

Gelecek Uzun Sürer – Yön: Özcan Alper, Kadife / Büyük Ana – Yön: Erdoğan Kar,

Kaybedenler Kulübü – Yön: Tolga Örnek, Mar – Yön: Caner Erzincan, Memleket Meselesi – Yön: İsa Yıldız, Murat Onbul, Saklı Hayatlar – Yön: A. Haluk Ünal, Simurg – Yön: Ruhi Karadağ, Türk Pasaportu – Yön: Burak Cem Arlıel, Vücut – Yön: Mustafa Nuri, Yurt – Yön: Muzaffer Özdemir

 

EN İYİ FİLM, 350.000 TL’LİK ÖDÜLÜN SAHİBİ OLACAK

Türkiye’de düzenlenen film festivalleri arasında en yüksek miktarda ödülün dağıtılacağı Altın Koza Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında, geçtiğimiz yıl 250 bin lira olan En İyi Film Ödülü’nün, bu yıl 350.000 TL. olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Vekili Aldırmaz, “Büyük usta Yılmaz Güney adına adanmış Yılmaz Güney Ödülü, ödül sahibine 75.000 TL. kazandıracak. Adanalı sinemaseverlerin oylarıyla belirlenen Adana İzleyici Ödülü için belirlenen ödül miktarı 50.000 TL. tutarında olacak. Jüri tarafından yarışmanın en başarılı yönetmenine verilecek olan En İyi Yönetmen Ödülü sahibi ise 75.000 TL alacak” dedi.

Ayrıca, Türkiye’de ilk defa bir film festivali tüm kategorilerde akçeli ödül dağıtacak. Daha önce para ödülü verilmeyen En İyi Oyuncu dalları ile En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Kurgu dallarında da akçeli ödüller verilecek. Festival kapsamında gerçekleştirilecek yarışmalarda verilecek toplam para ödülü ise 936.000 TL.

KISA FİLMCİLERE DESTEK YİNE ALTIN KOZA’DAN

 

Adana Büyükşehir Belediyesi 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak ‘Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’ ve ‘Akdeniz Ülkeleri

Kısa Film Yarışması’ndaki finalist filmler belli oldu.

 

           “Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda her dalda ‘En İyi Film’ seçilen çalışmanın yönetmenine 10.000 TL. para ödülü verilecek. Ayrıca yarışmada “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülen eserler 2.500 TL ile ödüllendirilecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan çok sayıda genç yönetmeni ağırlayacak.‘Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda toplam 50.000 TL ödül dağıtılacak.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise her dört dalda ayrı ayrı olmak üzere ‘En İyi Film’ seçilen çalışmalara 7.500 TL ödül veriliyor. Yine her dört daldaki Jüri Özel Ödüllü alan eserler ise 1.500 TL’nin sahibi oluyor. Bu dalda verilecek toplam para ödülü ise 36.000 TL.
Geleceğin sinemacılarını oluşturacak genç yönetmen adaylarına, yıllardır büyük önem veren Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali, festival kapsamında düzenlenecek ‘Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ödül alan filmlerin dışında, finale kalan tüm yönetmenlere, bu yıl da her film için 600 TL, toplam 15.600 TL gösterim bedeli vererek örnek davranışını sürdürecek.”

EN İYİ ERKEK OYUNCU’ ÖDÜLÜ CEM ERMAN ANISINA

 

17 – 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerinden ‘Ulusal Uzun Metraj Film yarışması’nda verilecek ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’, önceki gün kaybettiğimiz Adanalı sinema sanatçısı Cem Erman anısına verilecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın sonuçları, 24 Eylül Cumartesi günü yapılacak ‘Büyük Ödül Töreni’nde belli olacak.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.