The movie "Back to the Future", directed by Robert Zemeckis. Seen here, Michael J. Fox as Marty McFly playing a Gibson ES-345 guitar, singing 'Johnny B. Goode'. Initial theatrical release July 3, 1985. Screen capture. © 1985 Universal Pictures. Credit: © 1985 Universal Pictures / Flickr / Courtesy Pikturz. Image intended only for use to help promote the film, in an editorial, non-commercial context.

 

Yazan: Zeynep Uslu

Lise yılları, herkesin hayatında özel bir yere sahiptir. “Kişi” olmaya başladığımız yıllardır bunlar; bütün çatışmaları ve sorunlarıyla birlikte hayatımız boyunca tadı damağımızda kalacak, bizde izler bırakacak, tercihlerimizi belirleyecek yıllar. Damağımızda kalan tadı taze tutmak istercesine her dönem yeni bir lise filmi peydah olur. Yine de 80’li yılların gençlik filmlerinin yeri başkadır; birbirinden yaratıcı karakterler, klişe öykülerin içinde küçük ayrıntılarla zenginleşmiş özgün yapımlar klasikler arasına girmiştir çoktan. Dönem değiştikçe filmler de, gençlik tipolojileri de değişir elbette, “Amerikan Pastası” hormonların yönettiği genç kuşağın aynası olur. Artık birkaç özgün film dışında, birbirinin yeniden çevrimleri olan onlarca liseli filmi çekilecek ve birbirinin kopyası olan karakterler aynı şeyleri yeniden keşfedecektir.

Ve balolar! Kızların daha güzel, delikanlıların daha albenili olduğu geceler, parlak ışıklı, büyülü mekanlar… Bu ay gösterime girecek olan en son lise filmi Prom (Mezuniyet Balosu), gençlik filmleri içindeki yerini alacak. Bir grup gencin mezuniyet balosuna hazırlanma sürecini izleyeceğiz. Zaten mezuniyet gecesi ve genel olarak balolar gençlik filmlerinde özel bir yere sahip olagelmiştir. Lise bitecek, gençler önlerindeki hayata doğru ilk adımları atacaktır ama asıl mevzu her mezuniyet balosunun masalsı bir final taşıma potansiyelidir. Çirkinler güzelleşir, yalnız olanlar kendilerine partner bulur, gerçekler ortaya dökülür, yetenekler açığa çıkar… Şimdi gelin, hep birlikte, sinema tarihine damgasını vurmuş içinden mezuniyet balolarının da geçtiği filmlere göz atalım….

Ridgemont Lisesinde Hızlı Günler ( Fast Times At Ridgemont High) / 1982

Gençlerin sex, aşk, uyuşturucu ve okulla ilişkisini en naif şekilde işleyen filmlerden biridir. Genç oyuncuların etkileyici performansları bir yana, Sean Penn’in hayat verdiği Jeff Spicoli karakteri bile filmi izlemek için yeterlidir. Cameron Crowe, Californiya Lisesi’ne sızarak gençleri gözlemlemiş, buradan yola çıkarak yayınladığı aynı isimli kitabını senaryolaştırmıştır. Filmin en eğlenceli sahnelerinden biri, dersinde kaybettirdiği zaman için Spicoli’yle ödeşmeye gelen Mr Hand’in, mezuniyet balosuna gitmeye hazırlanan Spicoli’ye odasında gece boyunca Amerikan Tarihi anlatmasıdır.

Günah Tohumu (Carrie) / 1976

Mezuniyet balosunu konu edinen pek çok korku-gerilim filmi de var elbette. En ilginç olanı, Brian De Palma tarafından Stephen King romanından uyarlanan “Günah Tohumu”dur. Film, balonun büyülü atmosferini, bir cehennem yerine çevirir. Utangaç ve içine kapanık Carrie, koyu Hıristiyan annesiyle birlikte yaşamaktadır. Tele kinetik güçlerini keşfettikten sonra, özgüven kazanmaya başlar. Mezuniyet balosunda, kendisine yapılan korkunç şakanın bedelini bu güç sayesinde herkese ödetecektir.

Geleceğe Dönüş (Back To The Future) / 1985

Üçlemenin ilk filminde, zamanda yolculuk yaparak 1955 e dönen Marty, anne babasıyla karşılaşır, fakat annesi, babasının yerine Marty’e aşık olunca işler iyice karışır. Marty’nin anne babasının ilk defa öpüştükleri baloda bir araya gelmelerini sağlaması gerekecektir. Geleceğe Dönüş’te herkes için özel, asla unutulmayacak bir sahne mutlaka vardır; Marty’nin baloda elektrogitarıyla yaptığı gösteri işte bunlardan biridir.

Peggy Sue Evlendi (Peggy Sue Got Married) / 1986

Francis Ford Coppola’nın filminde Nicolas Cage ve Kathleen Turner en genç halleriyle karşımızda. Liseden beri birlikte olduğu kocasından boşanmak üzere olan Peggy Sue, mezunlar balosuna katılır. Balonun kraliçesi seçildiğinde baygınlık geçirir ve kendini lise yıllarında bulur. Bu sefer aynı hataları yapmayacak, gelecekte onu aldatan kocasından şimdiden uzak duracaktır. Ama bütün deneyimine rağmen aynı yoldan yürüdüğünü farkedecektir. “Peggy Sue Evlendi”de balo, zaman yolculuğunun kapısını açacak anahtar deliğidir.

Senden Nefret Etmemin 10 Sebebi (10 Things I Hate About You) / 1999

“Senden Nefret Etmemin10 Sebebi”, Shakespeare’in Hırçın Kız oyununun modern bir uyarlaması. İki kız kardeşten küçük olan Bianca’nın hoşlandığı Joey’le çıkabilmesi için asi ablası Kat’in de biriyle çıkması gerekmektedir. Okula yeni gelen Cameron da Bianca’ya aşık olur, böylece bir plan yapılır, okulun kötü nam salmış gizemli genci Patrick Verona para karşılığında Kat’la ilgilenmeye başlar. Bianca onu gerçekten seven Cameron’la yakınlaşırken, Patrick, Kat’i asla gitmeyeceği baloya gitmeye bile ikna edecektir.

Alacakaranlık (Twilight)/ 2008

Alacakaranlık serisinin ilk filminde, Bella onu baloya davet edenleri reddeder, aslında balo onun tarzı değildir; fakat finalde, kırık bacağı ve romantik vampir sevgilisiyle baloya katılır. Kuşkusuz filmin en can alıcı anı da, Edvard’ın dans ederken Bella’yı boynundan öptüğü andır.

Pembeli Güzel (Pretty in Pink) / 1986

Genellikle pembe giyen ve giysilerini kendi tasarlayan Andie, burslu okuduğu okulun zengin gençlerinden biri olan Blane’e aşık olur. Andie’yi baloya davet eden Blane arkadaşlarının ve ailesinin baskısıyla karşılaşacaktır. Pembeli Güzel, klasik bir fakir kız – zengin oğlan filmine benzeyen ama özgün karakter ve diyaloglara sahip bir liseli filmi. Özellikle Iona ve Duckie filmin eğlenceli karakterleri…

Kurtar Beni (Saved) / 2004

Kurtar Beni, Hıristiyan gençlerin modern hayatla orta yolda buluşma hikayesi. American Eagle Hristiyan Lisesi’ne giden Mary ve Hilary okulun en popüler kızlarıdır. Mary erkek arkadaşı Dean’in gay olduğunu öğrenince kafasını çarpar ve kendisine bir mesaj geldiğini sanır. Dean’le birlikte olarak onu kurtaracaktır. Mary hamile kaldığını farkettiğinde, Dean, “tedavi olması için” kampa gönderilmiştir bile. Şimdi işler tersine dönecek, klasik inanışlar, tabular, doğrular ve yanlışlar sorgulanacaktır ve tabi ki her şey mezuniyet balosunda yerine oturacaktır.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.