Zeynep bonçe

Yakında daha da netleşecek olsa da, şimdiden sevdiğimiz dizilerin akıbetleri hakkındaki haberler birer birer elimize ulaşmaya başladı. Bakalım hangi diziler “görüşmek üzere”, hangileri “elveda” diyecek…

30 Rock, Californication, Breaking Bad, Castle yeni sezon onayı alarak keyfimize keyif kattı. Weeds ve Dexter’ın devam haberleri de aynı şekilde sevindirdi bizleri. Yine de daha senelerce izleyebilecek olsak da, dizinin salahiyeti için artık bitmesi gereken yapımlardan olduklarını belirtmekte fayda var. Grey’s Anatomy’nin devam haberi ise zerre kadar şaşırtmadı kimseyi. Yeni Yalan Rüzgarı’mız yerini sağlamlaştıralı çok olmuştu zaten. En sevindiğimiz haber ise kuşkusuz Fringe’in devam onayı alması haberi oldu. Uzun süren “gitti gidiyor” muhabbetlerinden, uykusuz gecelerden, korku dolu iptal bekleyişinden sonra devam haberiyle gönüllere su serpildi. Yaz dizilerinden Rizzoli & Isles, True Blood ve Haven da devam onayı alanlardan. Haven’ın yaz kıtlığından nemalandığı, kışın yayınlanıyor olsa birkaç bölümden sonra iptal edilecek olduğu aşikar olsa da, belli ki kendine has bir kitle edinmiş. Geçtiğimiz kış sezonunun en iyi üç yeni dizisi Boardwalk Empire, Walking Dead ve Shameless ile çakma Being Human da aksi düşünülemez bir şekilde ikinci sezon onayı alanlar arasında. Henüz onayı gelmemiş olmasa da Vampire Diaries’i de onaylı vampir dizilerinin arasında sayabiliriz. İptal olması neredeyse imkansız olan dizi, lise koridorlarındaki kanlı yolculuğuna devam edecek gibi görünüyor.

Yeni dizilerden daha birinci sezonunda iptalle yüzleşen Lights Out ve Lone Star’ın akıbetleri başından beri belliydi zaten. Pek şaşırmadık. Ne bir çeşit Rocky hikayesi olan Lights Out’u, ne de Jon Voight’lu Lone Star’ı kimsenin çok özleyeceğini sanmıyorum. Final yapacaklar arasında ise Medium, onuncu sezonuyla Smalville, kardeşi olan Law & Order: Special Victims Unit’e göre daha insani olan Law & Order: Criminal Intent ve nedense beş sezondan çok daha uzun zamandır izliyormuşum gibi hissettiğim Big Love final çizgisini geçerek yarışı bitiriyorlar.

Muallakta olan dizilere baktığımızda ise çoğu eleştirmenin gideceği veya kalacağı konusunda fikir birliğine vardığı dizileri görebiliyoruz. Bunların büyük bir kısmına netleşmemiş iptaller ya da onaylar demek mümkün.

Bones ve House artık finale ulaşmaları gerekmesine rağmen büyük bir ihtimalle devam edecekler. Uzadıkça anlamını kaybeden bu iki yapımı görkemli bir finalle uğurlamayı daha mantıklı bulan birçok hayran olduğuna eminim. The Mentalist de devam edeceği neredeyse kesin olan dizilerden. Ancak o da Bones ve Castle gibi her an izleyiciyi sıkacak bir noktaya gelebilme tehlikesini taşıyor. Yapımcılar arka plandaki hikayeyi uzun süre es geçerlerse, kötü reytinglerle cezalandırılmaya mahkumlar. Bones o sınırı çoktan aşmışken, Castle Dedektif Beckett’ın annesinin cinayeti ve The Mentalist de Red John muamması ile hala bütün kozlarını oynamamış olmanın verdiği güvenlik duvarının içindeler. Smalville’in kanıtladığı gibi en az on sezon kendini izleten gençlik dizilerinden One Tree Hill ve Gossip Girl’ün de gitmeye pek niyetleri yok gibi görünüyor. Criminal Minds ve CSI silsilesinin de risk taşımayanlar arasındalar. Zira alanlarının en sağlam ilk yapımları olmanın meyvesini yemeye daha sezonlar boyu devam edebilirler. Criminal Minds spin off’u olan Forrest Withaker’lı Criminal Minds: Suspect Behavior’ın her ne kadar orijinal Criminal Minds’ın bu sezonundan çok daha iyi olsa da tutunamaması, bunun en güzel kanıtlarından biri. Devam edeceği neredeyse kesin olan başka bir yapım da hiç kuşkusuz Desperate Housewives. Bu umutsuz ev kadınlarından hala sıkılmayan birilerinin olduğunu bilmek her ne kadar şaşırtıcı olsa da, yapımcılar sonlandırmadıkça dizinin bitmeyeceği de belli. Alışkanlığın büyük rol oynadığı televizyon sektörünün en büyük hatalarından biri olan izleyici olduğu sürece devam etme durumu çoğu yapımın kalitesini düşürse de, para kazandıkları sürece bunda bir sorun olduğunu düşünmüyorlar yapımcılar anlaşılan.

Smalville’in kanıtladığı gibi en az on sezon kendini izleten gençlik dizilerinden One Tree Hill ve Gossip Girl’ün de gitmeye pek niyetleri yok gibi görünüyor.

Muhtemel iptallere gelirsek; başarısız yeni dizilerden The Event, The Cape, No Ordinary Family, Off The Map, Detroit 1-8-7 neyse ki gidici görünüyorlar. İlk üç bölümde umutsuz olduklarını belli eden bu dizilerin yanı sıra geçen sezonun büyük Flashforward Vs. V savaşını kazanan V de gidiciler arasında. Listenin en üzücü dizisi biraz önce de bahsettiğim gibi kıymeti anlaşılamayan Criminal Minds: Suspect Behavior…

Yakında zamanda muallaktaki dizilerin de haberlerini alacağız. O ana kadar elimizdekilerin kıymetini bilmekte bakmakta fayda var. Bu belirsiz listeden kim gider, kim kalır bilinmez, ancak her yeni sezonun daha az ama daha öz kaliteli yapımla başladığı göz önünde bulundurulursa, her sezon sonunun, aslında umut dolu bir başlangıcı müjdelediğini düşünerek, vedaları daha az zararla atlatabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.