OLIVER! / 1968 / Carol Reed

 Ali ulvi uyanık

Sinemanın en iyi müzikallerinden “Oliver!”, Charles Dickens’ın 1838’de yayımlanan ikinci romanı “Oliver Twist”in serbest bir uyarlaması. Sosyal içerikli romanların ilk örneklerinden olan ve çocukların ağır çalışma koşulları altında çalıştırılmaları ya da suça teşvik edilmelerine dikkat çeken öyküde, yetim Oliver’ın başına gelenler anlatılır. Dondurduğumuz kare, en içten halleriyle şarkı söyleyen çocukların doğru dürüst bir kap yemeğe hasret kaldığı yetimhanenin, sefalet içindeki ağır atmosferini yansıtmaktadır. İşte bu yetimhaneden bir cenaze levazımatçısının yanına çırak olarak verilen ve oradan da kaçarak, kendini Londra’da, müzikalin ‘yıldız’ karakteri Fagin’in yönettiği çocuk hırsızlar çetesinin içinde bulan Oliver, kötülüğün, iyiliğin, adaletin gerçek anlamlarıyla tanışır.

O yılların hızla parlayan çocuk oyuncusu, 10 yaşındaki Mark Lester’ı tüm dünyaya tanıtan müzikal, Kanadalı koreograf Onna White’a (1922-2005), filmdeki üstün çalışmalarından dolayı, Oscar Töreni’nde bir Onur Ödülü verilmesine vesile oldu. İngiltere Shepperton Stüdyoları’ndaki muhteşem setlerde çekilen “Oliver!”ın, En İyi Film, Yönetmen, Müzik, Sanat Yönetimi – Set Tasarımı ve Ses dallarında da 5 Oscar kazandığını vurgulayalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.