GERÇEĞİN PARÇALARI – WINTER’S BONE / Yönetmen: DEBRA GRANIK

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin yüreğinde yer alan Ozark Dağları’nda, çağcıl yaşama dair berbat izler taşıyan, yabanıl sertlikte, bozuk konjonktüre göre yaşamayı ve racon kesmeyi öğrenmiş insanlara dair suç gerilimi. Bir kız, uyuşturucu işine boğazına kadar batıp muhbir olmayı seçmiş babasının ortadan kaybolmasıyla, iki kardeşi ve akıl sağlığı yerinde olmayan annesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çok zorlayıcı koşulların ortasında mücadele vermektedir. Şimdi, evlerinden atılmalarını engellemek için babasını bulması şarttır: Diri ya da ölü!

Ozarklar’ın Missouri bölgesinde doğup yaşamını sürdürmekte olan yazar Daniel Woodrell, henüz reşit olmayan bir genç kızın Amerika’nın ‘derin bölge’sinde, nasıl ‘hızla büyüyüp başkalaşım geçirmesi’ gerektiğini, bir gizemli hikâye boyunca anlatıyor… Kadın yönetmen Debra Granik, bölgenin folklorik rengini aktardığı neredeyse yarı belgesel filminde, fiziksel ve psikolojik şiddetin varlığına karşın insan olmanın onuruna da sahip çıkan yöre insanlarını çarpıcı biçimde yansıtıyor. Belleklere çakılacak ve genç oyuncu Jennifer Lawrence unutulmayacak!

 

İKİ KADIN, BİR ERKEK – THE KIDS ARE ALL RIGHT / Yönetmen: Lisa Cholodenko

Gezegende yedi milyara yakın insan yaşamaktadır; dolayısıyla cinselliğin ‘Gayya kuyusu’ da, işte bu sayı kadar ‘çok özel ayrıntı’ barındırmaktadır. Esas olan ise cinselliğin açtığı kapıdan geçip, gerçek aşka ulaşmaktır: Nic ve Jules, âşık bir lezbiyen çiftti; aynı donörün spermlerini kullanarak, kızı Nic, erkeği Jules doğurdu. Joni 18 yaşına gelip üniversite için evi terk etme zamanı yaklaştığında, ‘biyolojik babası’nı merak eden 15 yaşındaki erkek kardeşi Laser için adamı buldu: Çapkın ve henüz kendine bir aile inşa edememiş Paul!

Gitarist, söz yazarı-şarkıcı Wendy Melvoin ile partnerliği devam eden yönetmen Lisa Cholodenko, belli ki ‘kendi içinden’ izler taşıyan bir öykü anlatmış: Paul’ün, aile içindeki zihinsel ve ruhsal ahenkle oynayarak ‘kartları yeniden karıp dağıtmaya çalışması’yla birlikte, Nic – Jules ve çocuklar arasındaki ilişkilerin sınanması, bu filmi izleyen herkesi bir yerinden yakalıyor. Peki, doğal cinsel tercihler ve ihtiyaçlardan öte, sevgiyi her diam sıcak tutmanın önemli olduğunu, hem baskın karakter Nic, hem de ondan takdirler bekleyen Jules anlayabilecek midir? Onlarla birlikte, bir ilişki yaşayan her seyircinin bunu içselleştirebileceğini sanıyorum. Çünkü oyuncu performansları, ‘mizah –dram dengesi tam’ bir öyküleme içinde o kadar mükemmel ki, duygudaşlık kurmamak olanaksız.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.