Banu Bozdemir

Beyazperdenin en yetenekli oyuncularından Jeff Bridges 4 Aralık 1949’da dünyaya geldi. Aynı zamanda müzisyen de olan aktör, sinemacı bir aileden geldiği için oyunculuğa çocukluğunda başladı.

İlk çıkışını ‘The Last Picture Show’ ile yapan Bridges, bu filmdeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday oldu. Bridges üç yıl sonra ‘Thunderbolt and Lightfoot’taki rolüyle ikinci kez aynı dalda adaylık kazandı.

Bu tarihten sonra popülaritesi artan Bridges, ‘Stay Hungry’, ‘King Kong’, ‘Winter Kills’, ‘Heaven’s Gate’ gibi filmlerde yer aldı ve bu filmlerin hepsinde büyük övgüler topladı.

80’lerde ‘Kiss me Goodbye’ gibi bağımsız ruhlu yapımlarda rol almayı sürdüren Bridges, 1984 yapımı ‘Starman’ ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday olarak toplamda üçüncü kez adaylık kazandı.
90’lara kardeşi Beau Bridges ve Michelle Pfeiffer ile birlikte rol aldığı ‘The Fabulous Baker Boys’ ile giren usta aktör hemen ardından ‘The Last Picture Show’un devamı niteliğinde olan ‘Texasville’i ve filmografisinin en iyi işlerinden Terry Gilliam imzalı ‘The Fisher King’i çekti

Usta aktör 1993’te Peter Weir imzalı ‘Fearless’te kariyerinin en iyi performanslarından birine imza attı. Her yıla bir film sığdıran aktör ‘Blown Away’, ‘Wild Bill’, ‘White Squall’ gibi filmlerin ardından Coen’lerin başyapıtlarından ‘The Big Lebowski’ de rol alarak unutulmaz bir role daha hayat verdi. 2000 yapımı ‘The Contender’ ile bir kez daha Akademi tarafından aday gösterilen Bridges ödüle yine ulaşamadı

Bridges, 2000’lerde de ‘K-Pax’, ‘Seabiscuit’, ‘Tideland’, ‘Iron Man’ gibi hem bağımsız küçük filmlerde hem de büyük bütçeli yapımlarda yer almaya devam etti. Crazy Heart, İz Peşinde ve bu ay vizyona girecek olan Tron Efsane’si son yıllarda rol adlığı ve iyi performanslar sergilediği filmler… Tron Efsanesi’ne dikkat özellikle!

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.