CRUISING / 1980 / Yönetmen William Friedkin

“The French Connection”(1971) ve “The Exorcist” (1973)gibi sinema tarihine damgasını vuran iki filmden sonra Hollywood’un gözdesi olan William Friedkin’in önce demode bularak ilgilenmediği, sonra yapımcı Jerry Weintraub’un ısrarıyla, fonunda ve tonunda değişiklikler yapıp sertleştirdiği seri cinayet hikâyesi. New York geceleri ve sokaklarının en tehlikeli döneminde geçen filmin ürkütücülüğü, etkisini halen yitirmemiştir. Sado-mazoşist eşcinsel barlarında, Central Park’ın belli yerlerinde, sex dükkânlarının kabinlerinde kurban arayan katil ya da katillerin yakalanması için gay dünyasının içine bizzat girmek zorunda kalan polisi, bu riskli rolün hakkını veren ve “Serpico”, “The Godfather”, “Dog Day Afternoon” ile yıldızı iyice parlamış Al Pacino oynuyor.

Çekildiği dönemde, bazı gay grupların destek verip rol aldıkları, bazılarının ise yoğun protestolarla çekilmesini engellemeye çalıştıkları “Cruising”, yapım ve sansür serüveniyle de başlı başına bir film gibidir. Kendine özgüdür, cesurdur, benzeri de –bana göre-yoktur. Dondurduğumuz kare, filmdeki ilk cinayet sahnesindendir. Katil, dericilerin barından bulduğu kurbanla birlikte olduktan sonra, onu çırılçıplak halde bağlayarak sırtına ilk bıçak darbesini vururken “buna sen zorladın” der!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.