Malatya Valiliği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen, dünya sinemasının son örnekleriyle ve dopdolu bir programla izleyicilerle buluşmaya hazırlanan ‘1. Malatya Uluslararası Film Festivali’ için geri sayım başladı…

Festival, 26 Kasım–2 Aralık tarihleri arasında zengin film programı, sinema seminerleri, atölyeleri, sergileri ve söyleşileriyle Malatyalılarla ilk kez kucaklaşacak…

 100’Ü AŞKIN FİLM, 300’E YAKIN KONUK MALATYA’YA GELECEK!

Festival süresince; uzun metraj, belgesel ve kısa metraj filmlerle birlikte 100’ü aşkın film Malatya’da sinemaseverlerle buluşacak. Malatyalılar, yedinci sanata özen gösteren bir bakış açısıyla hazırlanmış olan tüm bölümlerde farklı dünyalar keşfedecek. Woody Allen, Sofia Coppola, Ken Loach, Abbas Kiarostami, Werner Herzog gibi dünya çapında ünlü yönetmenlerin son filmlerini izleme şansını bulacak. Festival ilk yılında, yerli ve yabancı 300’e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu konuğu 7 gün boyunca ağırlayacak. Festival’e katılan konuklar atölyeler, söyleşiler, sinema seminerleri ve sergiler aracılığıyla Malatyalı sinemaseverlerle bir araya gelecek. Dünya sinemasının usta yönetmenlerinin ülkemizde merakla beklenen son filmleri “Panorama” bölümünde gösterilirken, Festival’deki diğer bölümlerin başlıkları ise şöyle: ‘Dünya Tersine Dönse Senden Vazgeçmem’, ‘Ödüllü Belgeseller’, ‘Japon Sinemasının Beş Yüzü ve Tokyo’, ‘Kemal Sunal’ın Anısına’, ‘Yaprak Dökümü’, ‘Galalar’, ‘Gördüm, Duydum, Biliyorum’, minik izleyiciler için ‘Mişmiş’ ve ‘Yarışma Dışı: EFA’dan ‘Kısa Şart!’’.

 

BEYAZPERDE ‘TOSUN PAŞA’SIZ OLUR MU?

MUFF, sinemanın en yeni örneklerini Malatya’ya taşırken; Türk sinemasına duyduğu saygıyla, Kartal Tibet’in yönetmenliğini yaptığı, Kemal Sunal’ın en sevilen filmlerinden biri olan ‘Tosun Paşa’yı yeniden izleyicilerle buluşturacak. Malatya Uluslararası Film Festivali, özel bir teknolojiyle Vipsaş Stüdyoları tarafından restore edilen ‘Tosun Paşa’nın 35mm kopyasını bastırtarak yıllar sonra yeniden beyazperdeye taşıyacak. Festival’in ardından filmin restore edilmiş kopyası ulusal sinema arşivine kazandırılacak.

 

İKİ YENİ YARIŞMA: KAYISI ‘KRİSTAL’İZE OLACAK! KİME GİDECEK?

Mizah filmleri genelde tüm dünyada olduğu gibi; ‘en iyi’ filmler arasında gösterilseler de, milyonlarca seyirciyle buluşsalar da, halkın gönlünde taht kursalar da, iş festival ödüllerine geldiğinde pek de itibar görmezler. Dünyada dağıtılan ödüllerde olduğu gibi ülkemizde de, mizah türünde çekilen filmler ve bu filmlerin yaratıcı ekipleri bugüne kadar pek fazla ödülle buluşamadılar. Ancak “bu kötü” kader artık değişiyor, çünkü sadece ‘Mizah’ türünde çekilmiş filmler ve bunlara emek verenler, Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödüllendirilecek. Hem de iki yarışmada birden!

 

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Malatya Uluslararası Film Festivali, ilk yılından başlamak üzere, mizah ve kara mizah gibi alt türlerinde çekilmiş, yabancı ve yerli filmlerin bir arada yarışacağı, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nı hayata geçiriyor. Bu bölüme kabul edilen filmler ‘En İyi  Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi  Senaryo’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dallarında ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak. Ödül kazanan filmler 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde açıklanacak.

 

NETPAC da Ödül Verecek!

Merkezi Singapur’da olan, The Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilk yılında ödül verecek. Asya sineması üzerinde otorite olan NETPAC, 20 yıldır uluslararası film festivallerinin Asya sineması seçkisini oluşturmakta. Ancak Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilkinde sadece NETPAC jürisi olarak sadece uluslararası yarışmadaki ‘mizah’ temalı filmleri değerlendirecek ve ödül verecek. Gelecek yıllarda ise Festival’in Asya seçkisini oluşturacak.

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

 

Türk Telekom’dan Kısacılara Destek!

 

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’yla birlikte, Festivalin iki yarışmalı bölümünden birini oluşturan Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda, mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon 15 film yarışacak. Ödüle değer görülen filmin sahibi Kristal Kayısı Ödülü’nün yanı sıra, Türk Telekom’un desteğiyle 3.000 TL para ödülünün de sahibi olacak. Ödül kazanan filmler 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde açıklanacak.

 

KAÇIRILMAYACAK PROGRAM

 

Panorama: Dünya Festivallerinden
. Sabah Gazetesi’nin tema sponsoru olduğu bu bölümde gösterilecek filmler ise şöyle:

 

Tehlikeli Yol / Route Irish / Ken Loach

Politik konulara ve güncel gelişmelere getirdiği yorumla dikkat çeken usta yönetmen Ken Loach, geçen yılki hafif komedisi “Looking for Eric”ten sonra, Tehlikeli Yol / Route Irish filmi ile gerilim drama karışımı hayli karanlık bir konuyu insani bir bakış açısıyla beyazperdeye taşıyor.

Başka Bir Yerde / Somewhere / Sofia Coppola

Başka Bir Yerde / Somewhere, yalnız yaşayan Hollywood yıldızı Johnnie Marco’nun kendi içsel yolculuğunu anlatan komedi-drama olarak tarif edilebilecek bir film.

Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen? / My Son My Son What Have Ye Done / Werner Herzog

Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan film kılıçla annesini öldürdükten sonra iki kişiyi rehine almasını ve ünlü oyuncu Willem Dafoe’nun canlandırdığı dedektifin cinayetin nedenlerini çözme ve rehineleri kurtarma çabalarını anlatır.

Aslı Gibidir / A Certified Copy / Abbas Kiarostami

Abbas Kiarostami’nin, kendi yaşam öyküsünden esinlenerek kaleme aldığı ve 2010 Cannes Film Festivali’nde Juliette Binoche’a En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran son filmi Aslı Gibidir festivalin hayli ilgi çekici filmlerinden biri.

Sihirbaz / L’Illusionniste / Sylvain Chomet

Sinemaseverlerin Belville’de Randevu isimli animasyon filminden tanıdığı ve hayranlık duyduğu, Fransız animasyon sanatçısı ve yönetmen Sylvain Chomet, Sihirbaz ile yeteneğini bir kez daha kanıtlıyor ve yeni bir animasyon filmiyle izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Mutluyum, Devam Et / Happythankyoumoreplease / Josh Radnor

Aşk, arkadaşlık ve yetişkinliğe geçişteki zorlukları incelikli bir mizahla anlatan, insan ilişkilerine filmin ana karakterleri ekseninde farklı bir bakış açısı sunan, romantik komedi türündeki film, izleyenlerden hayli ilgi göreceğe benziyor.

Güzel Bir Hayat Düşlerken / Circus Columbia/ Danis Tanoviç

Film Balkanlarda, Bosna Hersek’in küçük bir köyünde, savaşın henüz sona erdiği zor günlerde geçiyor.

Aşka Fırsat Ver / The Age of Reason/ Yann Samuell

Filmin öyküsü, hayatının her noktasına hakim, başarılı işkadını Margaret’ın kırkıncı doğum gününde çocukken kendine yazdığı bir mektubu alması ve hayatını gözden geçirmesiyle başlar.

 

Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives / Apichatpong Weerasethakul

Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’ye değer görülen film.

Japon Sinemasının Beş Yüzü ve Tokyo

 

Türkiye’de 2010 Japon yılı olması sebebiyle, Japon Sinemasının Beş Yüzü başlığı altında korku, samuray, yakuza, anime gibi türlerde Japon sinema kültürünün en güzel örnekleri gösterilecek.

Anime: The Sky Crawlers / Mamuro Oshii, Samuray: Kamui / Yoichi Sai, Tokyo Üzerine: Tokyo / Joon-ho Bong, Leos Carax, Michel Gondry, Korku: The Incite Mill / Hideo Nakata

 

Ödüllü Belgeseller

Bu bölümde; Sundance, Cannes, Berlin, Selanik, Toronto gibi dünyanın saygın festivallerinden ödülle dönen ve insan haklarından politikaya, Macaristan’ın efsanevi futbolcusu Puskás’ın hayatından savaş ve uzay yolculuğuna uzanan geniş bir yelpazede, belgesel yapımları sevenlerin ilgisini çekecek filmler gösterilecek. Anadolu’nun Kayıp Şarkıları / Nezih Ünen / Türkiye, Puskás Hungary / Tamás Almási / Macaristan, Uzay Turistleri / Space Tourists / Christian Frei / İsviçre, The Oath / Laura Poitras / Amerika, Last Train Home / Lixin Fan / Kanada

 

Dünya Tersine Dönse Senden Vazgeçmem

Sinemada Quentin Tarantino deyince Uma Thurman, Martin Scorsese deyince Robert De Niro, Yavuz Turgul deyince Şener Şen akla gelir. Malatya Uluslararası Film Festivali, Türk ve dünya sinemasının uzun yıllar birlikte çalışmış, yönetmen ve oyuncularını ‘Dünya Tersine Dönse Senden Vazgeçmem’ bölümüyle bu kez seyircilerle buluşturacak.

 

Kemal Sunal’ın Anısına

Bu bölümde 10 yıl önce kaybettiğimiz, kendisi de bir Malatyalı olan Türk sinemasının güldüren yüzü ve efsanevi komedi oyuncusu Kemal Sunal’ın restorasyonu yapılmış filmleri yeniden beyazperdede sevenleriyle buluşacak. Tosun Paşa / Kartal Tibet / 1976, Düttürü Dünya / Zeki Ökten / 1988, Süt Kardeşler / Ertem Eğilmez / 1976

 

Galalar

Türk sinemasının son dönem örneklerinden oluşan 3 filmin galası, yönetmen ve oyuncularının katılımıyla gerçekleştirilecek. Galaların ilki Sinan Çetin’in 2010 yapımı son filmi ‘Kağıt’ olacak.

 

Yaprak Dökümü

Son bir yıl içinde kaybettiğimiz sinemamızın usta yönetmenleri Halit Refiğ, Zeki Ökten ve Ahmet Uluçay’ın; Eylül ayında kaybettiğimiz dünya sinemasının büyük ismi yönetmen Claude Chabrol bu bölümde izleyicilerle buluşacak.

 

Mişmiş

İlk yıldan itibaren, Malatyalı küçük sinemaseverler için seçilmiş Türkçe dublajlı filmler, her yıl festival programında “Mişmiş” bölümünde yer alacak ve minik sinemaseverleri salonlara çekecek. Gezegen 51 / Planet 51 / Jorge Blanco / 2009 / Animasyon, Buz Devri 3 / Ice Age 3 / Carlos Saldanha / 2009 / 3D Animasyon, Pıtırak / Little Nicholas / Laurent Tirard / 2009 / Kurmaca, Yaman Tilki / Fantastic Mr. Fox / Wes Anderson / 2009 / Animasyon / Altyazılı, Evimde Uzaylı Var / Aliens in the Attic / John Schultz / 2009 / Kurmaca

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.