Deliverance / 1972 / Yönetmen: John Boorman

Ali ulvi uyanık

Georgia’da, baraj yapımı nedeniyle doğası bozulacak Cahulawassee Nehri’nin vahşi doğasında rafting yapan, farklı ‘erkek doğaları’na sahip dört arkadaş (Lewis, Ed, Bobby, Drew), kendilerini, ‘derin Amerika’nın şiddet ve korku dolu ortamında, yabanıl / saldırgan adamlarla mücadele ederken bulurlar! Dondurduğumuz kare, saldırganlardan birinin kıstırdığı ‘zayıf karakterli’, kendini koruyamayan Bobby’i aşağıladığı andır. Aynı adam birazdan ona, Ed’in yanında tecavüz edecektir!

İç karartıcı ‘karabasanlar yüklü’ temaları olan şiirleri ve aynı çerçevede üç romanı ile ünlenen James Dickey (1923-1997), bu ‘çok satan’ kitabını sinemaya bizzat uyarlamış; İngiliz John Boorman da, bu macera-gerilimin içinde insanın doğa ve kendi ile etkileşimini, ustaca didiklediği karakterlerle anlatmıştı. “Deliverance-Kurtuluş”, değeri dolayısıyla Kongre Kütüphanesi’nin ‘Ulusal Film Arşivi’nde korunmaktadır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.