Daha önce 7 – 13 Haziran 2010 tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen ancak, 20 – 26 Eylül tarihlerine ertelenen 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali için geri sayım başladı. Festival kapsamında her yıl olduğu gibi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Dünyaca ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, festivalin ‘Onur Konuğu’ olarak Adana’da olacak. Festivalin geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise bu yıl Türk     Sineması’nın dev isimlerinden Müjde Ar ile ünlü sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim ediliyor. 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, yarışma bölümlerinin dışında ülkemizde ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metrajlı filmleri de özel gösterim bölümleriyle sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Bu yıl 20 – 26 Eylül 2010 tarihleri arasında yapılacak olan 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl olduğu gibi ülkemizde ve dünyada üretilen uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgeselleri sinemaseverlerle buluşturacak.

 

Festivalin yarışmalı bölümleri Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’ndan oluşuyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl 10 Türk filmi yarışacak. Buna göre, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’, Onur Ünlü’nün ‘Beş Şehir’, Atıl İnaç’ın ‘Büyük Oyun’, Nesli Çölgeçen’in ‘Denizden Gelen’, Hakan Algül’ün ‘Eyvah Eyvah’, Selim Demirdelen’in ‘Kavşak’, Levent Semerci’nin ‘Nefes: Vatan Sağolsun’, Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş’un ‘Orada’ ve Ümit Ünal’ın ‘Ses’ isimli filmleri, jüri önüne çıkacak.

Yarışmada, senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk’ün başkanlığında görev yapacak jüri üyeleri ise şöyle: yazar Buket Uzuner, görüntü yönetmeni Erdal Kahraman, sinema yazarı Erkan Aktuğ, oyuncu Fikret Kuşkan, oyuncu Görkem Yeltan ve müzisyen Selim Atakan’dan oluşuyor.

 

Öğrenimlerine, ülkemizdeki iletişim ve güzel sanatlar fakülteleri, sinema ve televizyon bölümlerinde devam eden lisans öğrencilerinin başvurabildiği ‘Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise kurmaca dalında 10, deneysel dalında 7, belgesel dalında 8 ve canlandırma dalında 8 film ön elemeyi geçti. Çeşitli üniversitelerden çok sayıda başvurunun olduğu yarışma, Türk Sineması’nın geleceğine katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında üçüncüsü düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’na bu yıl da ilgi çok yüksekti. Akdeniz havzasında yer alan ülkelerin yönetmenlerinin katılabildiği ve filmlerin ‘Kurmaca’, ‘Belgesel’, ‘Canlandırma’ ve ‘Deneysel’ olmak üzere dört kategoride değerlendirildiği yarışmaya bu yıl değişik ülkelerden toplam 368 film başvurdu.

 

Amacı, Türk ve Akdeniz ülkeleri sinemasının geleceğine olumlu ve destekleyici katkılar sağlamak, bunun yanı sıra kültür değerlerimizin geliştirilmesi ve tanıtılmasını desteklemek olan bu etkinlik kapsamında yerli ve yabancı birçok genç yönetmen, Adana’da konuk edilecek.

Her üç yarışmada da ödüller, 25 Eylül 2010 Cumartesi günü yapılacak Büyük Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.

Altın Koza THEO ANGELOPOULOS’U Ağırlıyor…
Şiirsel uzun planlar, eşsiz kadrajlar ve sanki filmin bir yan karakteri, hikayenin tamamlayıcısı gibi kullanılan müzik… Kendine has üslubu ile sadece Avrupa sinemasının değil, dünya sinemasının yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ‘Onur Konuğu’ olarak 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında Adana’da olacak.

 

Ülkesinin cuntadan kurtulup demokrasi sınavını geçmesinde önemli bir pay sahibi olan aydınlardan Angelopoulos, yirminci yüzyılın hazin tarihini olağanüstü nitelikteki filmlerine aktardı. Zamanın ustası yönetmenin her biri başyapıt düzeyindeki filmleri Kitera’ya Yolculuk (1984), Arıcı (1986), Sisli Manzaralar (1988), Leyleğin Geciken Adımı (1991), Ulis’in Bakışı (1995), Sonsuzluk ve Bir Gün (1998), Ağlayan Çayır (2004), Zamanın Tozu (2008)’ndan oluşan seçki Angelopoulos’un İstanbul dışında gerçekleştirilen ilk toplu gösterimi olacak.
Angelopoulos’la ilgili ‘Theo Angelopoulos Shoots The Dust Of Time / Theo Algelopoulos Zamanın Tozu’nu Çekerken’, ‘Filming Dreams / Düşleri Filme Almak’, ‘New Odessa:The Village of the Lake / Yeni Odesa: Gölün Köyü’ ve ‘The Silence of the Gods / Tanrıların Sessizliği’ isimli çekim belgeselleri de meraklıların beğenisine sunulacak.

 

Ünlü yönetmen ayrıca ‘Theo Angelopoulos Sineması’ başlıklı bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak. Yine yönetmenin setlerinden çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi festival kapsamında gezilebilecek.

 

Onur Ödülleri bu yıl Müjde Ar ve Atilla Dorsay’ın…

  1. Altın Koza Film Festivali’nin geleneksel ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ bu yıl Türk Sineması’nın dev ismi Müjde Ar ile sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edilecek.

 

Bu bölüm kapsamında Müjde Ar’ın Adı Vasfiye (1985), Ah Güzel İstanbul (1981), Arabesk (1988), Asiye Nasıl Kurtulur? (1986), Teyzem (1986) isimli filmleri izleyiciyle yeniden buluşacak.

 

Yine Atilla Dorsay’ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi de, festival boyunca gezilebilecek.

 

Festivalin gösterim bölümü her yıl olduğu gibi bu yıl da iddialı. Bir hafta boyunca, Dünya sinemasının en seçkin örnekleri ‘FIPRESCI – Eleştirmenlerin Gözünden Kaçmaz’ ve

‘Filistin – Barışa Hasret’ gibi başlıklar altında izleyiciyle buluşacak.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.