(L-r) JOSEPH GORDON LEVITT as Arthur and LEONARDO DiCAPRIO as Cobb in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ sci-fi action film “Inception,” a Warner Bros. Pictures release.

Beynimizin içindeki sinema perdesi

Serdar Akbıyık

Yaz aylarının merakla beklenen filmi Başlangıç-Inception sonunda vizyona girdi. Christopher Nolan’ın yönettiği filmde bir çok ünlü oyuncu yer alıyor. Leonardo

DiCaprio yine 12’den vurmuş…

Sinema seyretmenin rüya görmek ile büyük benzerlikler taşıdığı yadsınamaz bir gerçek. Rüyaların yönetmeni de, senaristi de biziz. Ama hep kontrolümüz dışında hikayeler görürüz uykuda. Beynimizin en gizemli fonksiyonudur belki de rüyalar. Christopher Nolan bu sefer kalemini ve kamerasını rüyalara çevirmiş. Üstelik muhteşem bir kadro kurmuş. Başrolde Leonardo DiCaprio yer alıyor. Caprio insanların rüyalarına girerek gizli bilgileri çalan bir hırsız. Ama bu yeteneği onun hayatının da mahvolmasına sebep olmuş. DiCaprio’nun canlandırdığı Dom Cobb karakterinin eşi Mal’ı 2007 yılında Kaldırım Serçesi ile bizleri kendine hayran bırakan, son dönemin en başarılı aktristlerinden Marion Cotillard canlandırıyor. DiCaprio ve Cotillard hiç beklemediğim bir uyum gösteriyorlar. Cotillard filmin gerilimini elinde tutan karakteri ve duygusallığı büyük başarıyla üstünde taşıyor. Kadroda daha kimler yok ki? Yılların eskitemediği isim Michael Caine, son dönemin kadın oyuncularının en kabiliyetlisi Ellen Page, Batman’deki o korkunç maskenin ardındaki rolüyle iyi oyunculuğunu herkese kanıtlayan Cillian Murph ve Joseph Gordon Levitt en ünlü isimler. Yönetmen Christopher Nolan bütün bu kadroyu çok iyi kullanmış. Momento ile bütün ilgiyi üzerine toplayan Nolan kariyerinde zikzaklar çizdi aslında. En az gişe yapan filmi bile kötü değildi ama çizdiği karanlık tablolar ve dünyalar bazen izleyici tarafından izlenmek istenmedi. Mesela Momento’dan sonra gelen Insomnia. Ama Batman’in yeni çekimlerinin başarısını kimse tartışmadı. Zaten o filmdeki kadrosundan bir çok oyuncu ile Başlangıç filminde de beraber çalışmış Nolan. Momento’da nasıl zamana takmışsa yönetmen bu filmde de rüyalardan yola çıkarak yine bir zaman takıntısı var. Gerçekten iyi bir senaryo var karşımızda. Üstünde emek verilmiş ve gereğinden fazla derinliğe sahip bir çalışma. O kadar karışık olduğu anlar var ki izleyicinin öyküyü takip ederken zorluk çekeceğini düşünüyorum. Öyküyü kısaca anlatırsak; Dom Copp para karşılığı insanların rüyalarına girip bilgileri çalan ekibin başı. Büyük bir şirketin patronu olan Saiko (Ken Watanabe) rakip şirketin yakın bir vakitte ölecek olan sahibinin oğlunun beynine bir fikir yerleştirilmesini ister. Bilgileri çalmaya alışık olan Copp şimdiye kadar yaptığının tersi bu işlemi büyük risklere rağmen kabul eder. Çünkü ABD’ye girişi yasaktır ve çocuklarından ayrıdır. Saiko bütün geçmişinin temizleneceğini söyler Cobb’a. Fransa’dan ABD’ye kadar sürecek olan uçuşta insanlar rüyalarının içinde ölüm kalım savaşı vereceklerdir. Başlangıç-Inception’ın Matrix ile büyük benzerlik taşıdığını söylemeliyim. Sanal bir dünya var ama bilgisayarların yeşil ekranlarının ardında değil. Tam da biz insanların beyninde bu sanal dünya.

 

FİLMİN KÜNYESİ
Orijinal Adı: Inception
Yönetmen: Christopher Nolan
Senaryo: Christopher Nolan
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Michael Caine, Ellen Page, Joseph Gordon-levitt, Cillian Murphy
Yapım: 2010, ABD, İngiltere, 142 dk.
Tür: Aksiyon, Gerilim, Gizem, Suç

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.