Sinema – Tarih Buluşması 11 – 17 Aralık tarihleri arasında 12. kez sinemaseverlerle buluşuyor.

Tematik kimliğiyle küresel kültür ve sanat etkinlikleri takviminde ayrıcalıklı bir yere sahip olan Sinema Tarih Buluşması 12’nci yılını kutlayacağı 2009’da, Avrupa Kültürleri İstanbul Buluşması temasıyla Türkiye ve Avrupa’nın ortak mirasını, film programı ve yan etkinlikler seçkisiyle keşfe çıkmaya hazırlanıyor.

 

Ödüllü Filmler de SİNEMA TARİH’TE

Genç auteur’lerin kalıplara ve bilindik yollara meydan okuyan filmlerinin, belleklerden silinmeyen klasiklerin ve Cannes, Berlin, Toronto gibi prestijli film festivallerinden ödül ve övgülerle dönen yılın “hit”lerinin buluşacağı festivalin bölüm başlıklarından bazıları şöyle sıralanıyor:

Avrupa Kültürleri Buluşması” (Meeting of European Cultures)
Yeni Keşifler” (Discovery)
Dünya Festivallerinden” (From World Festivals)
İnsan Hakları” (Human Rights)
Beyaz Perdenin Tanıklığı: Polonya Sinemasına Bakış

(The Silver Screen as Witness: A Panorama of the Polish Cinema)

 

Filmlerden Seçkiler

Çağımızın öncü auteur’lerinden, Fransız lirik sinemasının büyüsünü güncel bir gerçekçilikle birleştiren ünlü yönetmen Claire Denis’in son filmi, başrolünü Fransız sinemasının her performansıyla efsaneleşen oyuncusu Isabelle Hupert’in üstlendiği White Material seyirciyle buluşacak. Ünlü yönetmen Martin Scorsese’in yapımcıları arasında olduğu, Toronto Film Festivali’nin kapanış filmi olarak seyirci karşısına çıkan, epik görkemle aşk öykülerinin sürükleyiciliğini birleştiren The Young Victoria, 63 yıl 7 ay hükmeden, Britanya’nın en ünlü monarkı Kraliçe Victoria’nın siyaset ve aşk hayatının perdelerini aralayacak.
Genç Macar yönetmen Viktor Oszkar Nagy’nin dünya çapında övgü toplayan ve Macar Film Haftası’ndan Gene Moskowitz Yabancı Eleştirmenler Ödülü’yle dönen ustalıklı yapıtı Father’s Acre Avrupa sinemasının düşünsel geleneğinin gücünü özgün bir üslupla canlandırıyor.

Karin Albou’nun yönettiği The Wedding Song, İkinci Dünya Savaşı sırasında Tunus’ta yaşayan, biri Yahudi diğeri Arap iki genç kızın dostluklarının, birbirlerinin yaşamlarına duydukları merakla gelişen paylaşımlarının ve kurdukları hayallerin Nazilerin ülkeye girişiyle parçalanışının öyküsünü anlatıyor.
Fransız yönetmen Catherine Breillat’nın ünlü masal Mavi Sakal’a sıra dışı bir yorum getirdiği, Bluebeard, seyircisini büyükler için yazılmış masalların dünyasında tehlikeli bir yolculuğa çıkartacak.
Robert Glinski’nin yönettiği 2009 Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali Mansiyon ödülü sahibi, Polonya sinemasının geleneksel gerçekçi öykücülük gücünü oyuncularının istisnai performanslarıyla taçlandıran Piggies seyirciyle buluşacak bir diğer sarsıcı yapıt.

Antonio Steve Tublen ve Alexander Brondsted’in yazıp yönettikleri Original, çevresine uyum sağlamak için çılgınca bir çaba harcayan ve yaşamını başkalarının beklentilerine kurban etmiş Henry’nin sıra dışı deneyimlerine bir pencere açıyor. Mona Acheche’ın Muriel Barbery’nin çok satan romanı “L’Elégance du Hérrison”dan uyarladığı Hedgehog’da ünlü komedi oyuncusu Josiane Balasko, küçük yıldız Garance Le Guillemic ile harikalar yaratıyor.

 

12’nci İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması seçkisinin belgesel kanadında, yaratıcısı Ian Olds’a Tribeca Film Festivali En İyi Yeni Belgesel Yönetmeni ödülünü getiren Fixer:The Taking of Ajmal Naqshbandi, son yılların sorunlu coğrafyası Afganistan’a uzanıyor ve Amerikalı gazeteci Christian Parenti’ye tercümanlık yapan Ajmal’in kaçırılması etrafında gelişen trajik olayları konu alıyor. Rebecca Camissa’nın yönettiği Whicy Way Home, ABD’deki ailelerine ulaşmaya çalışan Honduras ve El Salvador’lu çocukların umutsuzluk, zorluklar ve hayal kırıklıkları karşısındaki amansız mücadelelerini konu alıyor.Latin Amerika’nın gelecek vaat eden yönetmeni Michel Franco, perdelerini ilk kez Cannes Film Festivali’nde Quinzaine des Realizateurs programında açan Daniel& Ana’da, üst gelir grubunundan bir aileye mensup iki kardeşin başlarından geçen trajik bir olayın yaşamlarındaki acı verici yankılarını, sarsıcı bir nesnellikle seyirciye aktarıyor.

Hollandalı çılgın yönetmen Alex Van Warmerdam, The Last Days of Emma Blank’te, çevresindeki herkesin,ailesi ve dostları dahil, sabırsızlıkla ölmesini bekledikleri Bayan Blank’i, kara komedi janrınn sınırlarını zorlayarak portreliyor.

 

Polonya seçkisi

Üretkenliği ve İkinci Dünya Savaşı sonundan günümüze yetiştirdiği çığır açan auteur’lerle

Avrupa ülke sinemaları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Polonya sineması, Beyazperdenin Tanıklığı: Polonya Sinemasına başlıklı kapsamlı panorama dahilinde seyirciyle buluşacak.

Seçkide büyük usta Andrzej Wajda imzalı The Ring With The Ceowned Eagle ve Kryzysztof Zanussi imzalı In Full Gallop gibi klasik yapıtların yanı sıra Jacek Borcuch – imzalı All That I Love gibi Polonya’nın yakın tarihinin bunalımlı dönemlerini mercek altına alan güncel örnekler yer alıyor.

 

ÖĞRENCİLER İÇİN 4 TL, TAM 5 TL

12’nci İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda filmlerin Türkiye galaları dahil her film için tüm seansların biletleri öğrenci 4 TL, tam 5 TL’den satışa sunulacak. Fransız Kültür Merkezi’ndeki film gösterimleri ise ücretsiz olacak.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.