Amy Smart soyadı gibi gerçekten akıllı bir oyuncu… “Sarışınsan insanlar seni pek ciddiye almıyor. Ayrıca esmerler daha gizemli görünüyorlar” diyor arada bir saçlarını siyaha boyatsa da hayatı ve kariyer çizgisiyle farklı bir sarışın modeli çiziyor.

1976 Kaliforniya doğumlu Amy Smart, 10 yıl boyunca bale, 16 yaşında da oyunculuk dersleri aldıktan sonra kariyerine Milano ve New York’ta moda mankenliği yaparak başladı. 1994’te MTV’deki “Rock The Vote” programıyla ilk kez televizyona çıktı.

İlk olarak yönetmen Martin Kunert’in “Campfire Tales” filminde rol aldı. 1996 yılında John Updike’ın kısa hikayesinden uyarlanan “A & P” filminde küçük bir rolde görüldü. Daha sonra aralarında “Starship Troopers”ın da bulunduğu gençlere hitap eden filmlerde küçük roller aldı.

1999 yılında “Varsity Blues”da, popüler bir futbol oyuncusunun sevgilisi rolüyle tanındı. Büyük sayılabilecek ilk rolünü ise 2001 yılında “Rat Race” filminde canlandırdı. “Rat Race” zamanının önemli filmleri arasında yer almasa da Amy Smart’ın kariyerinin önemli kilometre taşlarından birini oluşturdu. Başrolünde Keri Russell’ın yer aldığı “Felicity” isimli Amerikan dizisinde ardından da “Scrubs” isimli sevilen dizide rol aldı.

2002 yılında Stuff dergisinin “Dünyanın En Seksi 100 Kadını” listesine 27’inci sıradan girdi.

2004 yılında “Butterfly Effect”te yeteneğini ilk kez gerçek anlamda sergileme olanağını elde etti. Yine 2004 yılında hayranları onu “Starsky & Hutch” filminde Ben Stiller ve Clive Owen’ın yanında izleme fırsatı buldular.

En bilindik filmleri arasında 2001 yapımı “Rat Race” ve 2000 yapımı “Road Trip” isimli komediler, 2004 yapımı “Butterfly Effect” ve 2005 yapımı romantik komedi “Just Friends” sayılabilir. 2006 yılında modern zamanların aksiyon ikonu olarak kabul edilebilecek “Crank” filminde, 2008 yılında “Mirrors” filminde rol aldı, 2009’da ise Crank’in ikinci bölümünde izlendi.

Amy Smart, her ne kadar dış görünüm olarak tipik Kaliforniyalı bir sahil kızı izlenimi verse de hayatı ve oyunculuğa bakışıyla bu tiplemenin dışına çıkıyor ve kendisinin de dikkat çektiği sarışınlar hakkındaki önyargıları yıkmaya çalışıyor. Oyunculuk kariyerinin yanı sıra denizlerin temizliği için çaba gösteren “Heal the Bay” isimli çevreci kuruluşun sözcülüğünü yedi yıl boyunca sürdüren Amy Smart insan ve hayvan hakları konusundaki mücadeleleri için de sayısız ödüller almış ismiyle müsemma akıllı bir oyuncu.

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.