Yeşilçam’ın en güzel renkleri, efsane olmuş, unutulmaz kadın oyuncularıydı. Türkan Şoraysız, Belgin Doruksuz bir Yeşilçam düşünebilir miyiz? Peki yeni sinemamızın kraliçeleri kimler?

Serdar Akbıyık

Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit ve daha niceleri ya sinemayı bıraktı veya iki üç yılda bir yüzlerini beyazperde de gösteriyorlar. Peki atağa kalktı dediğimiz Türk Sineması’nın yeni kraliçeleri kimler? Bu yeni isimler demin saydığımız efsane olmuş kadın oyuncularımızın yerlerini doldurabilecekler mi? Yoksa sinemada bir iki filmde kendilerini gösterip televizyonun büyüsüne mi kapılacaklar? Yeni Türkanlar veya Hülyalar yaratmak kolay değil. Ama bir o kadar da önemli. Çünkü dönemler kendi özelliklerini üstünde taşıyan marka isimlerle kendilerini var ederler. Bu anlamda son dönem Türk Sineması kadın oyuncular anlamında çok şanslı. Listeye baktığımız zaman birçok isim görebiliyoruz. Üstelik oyunculuk performansları da sinemamızın diğer öğelerine göre çok daha önde. Mesela aynı listeyi erkek oyuncular için yapmak istesek, o kadarda uzun bir isim listesi bulamazdık. Buna rağmen son dönem sinemada ismini duyurmuş kadın oyuncularımızdan kısa bir seçme yaptık. Bu listeye daha birçok isim ekleyebiliriz. Biz televizyondan daha çok sinemaya ciddi yaklaşan isimleri bulmak için en az dört sinema filmi çekmiş olan isimleri listeye seçtik. Bakalım bu seçkiyi beğenecek misiniz?

ÖZGÜ NAMAL

Son dönem Türk sinemasının en çok aranan kadın oyuncusu. Hem oyunculuğu hem de fiziği onu zirveye taşıyor. Özellikle “komşu kızı”, şirin kız tiplemeleri için biçilmiş kaftan.

Doğum tarihi: 1978

Doğum yeri: İstanbul

Oynadığı Sinema Filmleri:

Güneşin Oğlu

O… Çocukları

İncir çekirdeği

Mutluluk

Polis

Beynelmilel

Organize İşler

Anlat İstanbul

Büyü

Sır Çocukları

NURGÜL YEŞİLÇAY

Yeşilçam’ın büyük kadın yıl-dızlarının bir iz düşümü adeta. Özellikle Türkan Şoray’a benzerliği yönetmenlerin ilgisini çekiyor. Eski tarz sinema diline hakim film-lerin aranan yıldızı. Son filmi Vicdan’dan sonra ise bu yıl Yılmaz Erdoğan’ın iki projesin-de yer alması bekleniyor. Bunlardan birincisi Vizontele 3 diğer proje ise Bağbozumu. Yeşilçay’a Vizontele 3’te Altan Erkekli, Yılmaz Erdoğan ve Ersin Korkut eşlik edecek.

Doğum tarihi: 1976

Doğum yeri: Afyon

Oynadığı Sinema Filmleri:

Vicdan

Yaşamın Kıyısında

Adem’in Trenleri

Anlat İstanbul

Eğreti Gelin

Asmalı Konak

Mumya Firarda

Şellale

Herşey çok Güzel Olacak

PELİN BATU

Oynadığı filmlerde cesaret gerektiren rolleri canlandırmasıyla dikkat çekti. Son filmi Yağmurdan Sonra’da da iki aşk arasında kalan bir kadını canlandırdı. Tek eksiği popüler filmlerde rol almamakta inat ediyor. Batu, bu yıl ise Rus yapımı olan Barut filmiyle izleyici karşısına çıkacak. 2008 yılında çekilen filmde Batu bir Rus hayat kadınını canlandırıyor.

Doğum tarihi: 1978

Doğum yeri: Ankara

Oynadığı Sinema Filmleri:

Yağmurdan Sonra

Masum Kadınlar

Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım

Hicran Sokağı

Pars Kiraz Operasyonu

Dün Gece Bir Rüya Gördüm

O Şimdi Asker

Şellale

Komser Şekspir

Harem Suare

Hayal kurma Oyunları

VİLDAN ATASEVER

Son dönem kadın oyuncular içinde en çok tanınan isim. Güzelliği ve cesaretiyle izleyicinin gönlünde daha şimdiden taht kurdu. Bağımsız veya popüler her tür filmde rol alıyor. Zeki Demirkubuz, Kutluğ Ataman gibi birbirinden çok farklı yönetmenlerin tercihi.

Doğum tarihi: 1981

Doğum yeri: Bursa

Oynadığı Sinema Filmleri:

Plajda Kız Tavlama Kılavuzu

Osmanlı Cumhuriyeti

Kader

İki Genç Kız

BAŞAK KÖKLÜKAYA

Oyunculuğuna diyecek yok. Uzun zamandır film çekiyor. Belki de listemizin en tecrübeli ismi. Fakat izleyici üzerindeki etkisi tartışma götürür. Perdedeki etkisi kabiliyeti kadar çok değil. Semih Kaplanoğlu’nun Süt filminde kalitesini tekrar kanıtladı.

Doğum tarihi: 1974

Doğum yeri: Ankara

Oynadığı Sinema Filmleri:

Süt

Küçük Kıyamet

Organize İşler

Mustafa hakkında Herşey

Bir Tutam Baharat

İtiraf

Harem Suare

Üçüncü Sayfa

Hamam

Mektup

DOLUNAY SOYSERT

Narin görünümü, oyunculuk kabiliyeti ve tercih ettiği filmler onun listemize girmesine sebep oldu. Bu kabiliyeti ile çok daha fazla filmde onu görmeliydik ama yeterince sinema filminde oynamadı. Soysert, bu yıl eşi Sinan Tuzcu ile abla kardeşi oynayacakları Orada filmiyle sinemaya geri dönecek.

Doğum tarihi: 1973

Doğum yeri: Adana

Oynadığı Sinema Filmleri:

Mavi Gözlü Dev

İlk Aşk

Kalbin zamanı

Salkım Hanım’ın Taneleri

Cumhuriyet

Sekizinci Saat

AHU TÜRKPENÇE

Komedi, tarihi ve daha birçok farklı türde filmde oynadı. Özellikle son filmi Dinle Neyden ile sınıf atladı ve listemize girdi. Bu yıl yeni bir filmde görüneceğini söyleyen Türkpençe projesini bir sır gibi saklıyor.

Doğum tarihi: 1977

Doğum yeri: Samsun

Oynadığı Sinema Filmleri:

Dinle Neyden

Keloğlan Kara Prens’e Karşı

Neredesin Firuze

Hicran Sokağı

TÜLİN ÖZEN

Listenin oyunculuk bağlamında en yetenekli ismi. Bağımsız filmlerin aranan oyuncusu. Semih Kaplanoğlu filmlerinden tanıdığımız Tülin Özen’in farklı yönetmenlerle yapacağı çalışmaları bekliyoruz. Süt filminin açılışında ağzına canlı yılan alan genç oyuncunun sinema için ne kadar büyük cesaret gösterebileceğine tanık olduk. Bu yıl Semih Kaplanoğlu filmi Bal’da da genç sanatçıyı seyredebileceğiz.

Doğum tarihi: 1979

Doğum yeri: Artvin

Oynadığı Sinema Filmleri:

Vicdan

Süt

Yumurta

Meleğin Düşüşü

ÖZGE ÖZBERK

Eski Türk sinemasına daha uygun bir oyunculuk dili var. Oynadığı filmlerde daha çok yan karakterlere mahkum oldu. Geçen yıl evlenen oyuncu 2009 yılında çocuk sahibi olmak istediği için film çekmeyeceğini söylemişti.

Doğum tarihi: 1976

Doğum yeri: İstanbul

Oynadığı Sinema Filmleri:

AROG

120

Mavi Gözlü Dev

Babam ve Oğlum

GORA

MELİS BİRKAN

Listemizin en genç ismi. Modern dans eğitimi alan Birkan her ne kadar kendini oyuncu olarak tanımlamasa da Serdar Akar, Çağan Irmak gibi çok ünlü yönetmenler onu filmlerinde görmek istiyor. Son filmi Issız Adam ile geniş kitleler Birkan’ı tanıdı.

Doğum tarihi: 1982

Doğum yeri: Eskişehir

Oynadığı Sinema Filmleri:

Issız Adam

Ulak

Barda

Amerikalılar karadenz’de 2

FADİK SEVİN ATASOY

Özgür ve cesaretli bir oyunculuk anlayışı var. Hep kendini yenileme çabasında. Bu onu izleyicinin tam anlamı ile benimseyememesine sebep oluyor. Kendi üslubunu yerleştirmesi lazım. Oyunculuktaki başarısı onu listemize eklememize sebep oldu. Atasoy bu yıl Yetkin Dikinceler ile beraber rol aldığı Usta filmiyle seyirci karşısına çıkacak.

Doğum tarihi: 1975

Doğum yeri: Ankara

Oynadığı Sinema Filmleri:

Usta

Zeynep’in Sekiz Günü

Beyaz Melek

Döngel Karhanesi

O Şimdi Mahkum

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.