FERNANDA MONTENEGRO

CENTRAL DO BRASIL

   Asıl adı, Arlette Pinheiro Esteves da Silva. O, 80 yaşında bir dev, Brezilya tiyatro dünyasının ‘first lady’si; çok yönlü bir sanatçı. Ünlü ‘soap opera’lardan sonra (sabun köpüğü diziler) 1965’den başlayarak çalıştığı sinemada, bizlerin de onu keşfettiği (ama ne keşfetmek!) “Central do Brasil – Merkez İstasyonu”(1998) ile En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar adayı oldu.

   Sinemanın en anlamlı yüzlerinden ve bakışlarından biri O’na ait; daha sonra izlediğimiz filmlerinden de anladık ki, hangi rolü oynarsa oynasın ele geçiremeyeceği seyirci yok!

   “Benim Oyuncum” Fernanda Montenegro, ‘ölüm onları ayırana dek’, tam 54 yıl, oyuncu / yönetmen Fernando Torres ile aynı yastığa baş koydu. Aynı adı taşıdığı ünlü oyuncu Fernanda Torres’in ve yönetmen –senarist – yapımcı Claudio Torres’in annesi.

   “Merkez İstasyonu”nda, okuryazar olmayanlara istasyonda mektup yazarak geçinmeye çalışan ve sonra paralarını aldığı halde o mektupları postalamayan, tüm sevgilerini yüreğinin derinliklerine gömerek adeta taşlaşmış emekli öğretmen Dora’yı canlandırır. Hayatın ona kötü davranışlarından adeta intikam almaktadır. O küçük erkek çocuğuna rastlayana kadar… Annesi otobüsün altında can verir; Dora çocuğu kandırarak organ mafyasına satar. Ama… Gece uyuyamaz, vicdanı rahatsız eder. Ertesi sabah kaçırır onu ve ikisi, bu gururlu / inatçı küçüğün babasını aramak üzere yollara düşer. Hem Brezilya’nın, hem de kendi yüreğinin içlerine bir yolculuktur bu. Kalbinin sevgi ile yeniden tanışarak ısınacağı…

   “Central do Brasil”in, Walter Salles yönetiminde sinemanın en güzel filmlerinden biri olmasındaki en büyük pay, dünyanın en ‘güzel’ oyuncularından biri olan ‘Muhteşem Fernanda’ya aittir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.