Bolt benim eski dostum

Bu haftanın en iyi filmlerinden animasyon Bolt hepimizin hayatında bir şekilde dost edindiği küçük bir köpek yavrusunun hikayesini anlatıyor. Filmi seyrettikten sonra hem çok eğleneceksiniz hem de o dostları özleyeceksiniz.

Animasyon sinemada her zaman baskın bir tür oldu. Fakat teknikler ilerledikçe kendi zırhından sıyrıldı çizgiler. Daha kanlı canlı oldular. İnsanın hayal gücünün en etkileyici kahramanlarının yaratıldığı bir tür oldu animasyon filmler. Bu noktada Uzak Doğu’nun mangaları ve ABD’nin Disney, Piksar gibi stüdyoları birbiriyle yarışırlar. Her iki endüstiride kendi tarzlarında büyük ilerlemeler kaydetti. Özellikle Hollywood endüstirisi öyle bir noktaya geldi ki kahramanı canlandıran karakter bir nedenle filme devam edemese bile animasyonun katkısıyla filmleri bitirecek duruma geldi. Yani çizgiyle gerçek canlı hayatları taklit edebilmeye başladı. Bu gerçeklik, insani duyguları daha iyi temsil etmesini sağladı filmlerde çizgi karakterlerin. Mesela Nemo, Buz Devri, Oyuncak hikayesi gibi animasyon filmler sadece çocukların değil biz büyüklerin de zevkle izlediği yapımlar haline geldi. Bu hafta ise Bolt vizyona girdi. Disney stüdyolarının yeni harikası gerçekten sizi şaşırtacak. Öncelikle 11 kopyası üç boyutlu toplam 111 kopyayla vizyona giren Bolt’u üç boyutlu seyretmenizi öneririm. Dijital üç boyut diye yeni bir sistemle karşımıza gelen film belki de şimdiye kadar seyrettiğim en rahat üç boyut sistemi. İki renkli o büyük gözlükler yerine çok daha insancıl, gözü rahatsız etmeyen gözlükler ile seyrediyorsunuz filmi. Gelelim filmin kahramanı köpek Bolt’a Bir televizyon yıldızı olan Bolt kendini süper köpek sanmaktadır. Her dizide senaryoyu kendi hayatı olarak algılayan Bolt sinemadaki rol arkadaşının hep kötü adamlar tarafından kovalandığını sanmaktadır. Sahibi olan şirin kız Peny’i kurtarmak için her bölümde gizli güçlerini kullanır ve mutlu sondan sonra sahibiyle çektirdiği bir mutluluk fotoğrafıyla uykuya dalar. Konu 1998 yılı yapımı Truman Şov ile büyük benzerlik taşımakta. Holywood Amerikan halkına ve aslında bütün dünya insanlığına umut aşılama savaşını özellikle bu tür filmlerle sürdürmekte. Ne kadar güçsüz olursanız olun. Toplumun en alt tabakasına bile ait olsanız başarı aslında sizin uzana bileceğiniz yerdedir. Tabii burda düşünmemiz gerekir. Bu his bizim başarıya ulaşmamızı mı kolaylaştırır yoksa toplumu uyuşturan, çirkin şartları daha kolay kabullenmemizi sağlayan bir faktör durumunda mıdır? Filmin en derin noktalarında saklı olan bu tartışmanın dışına çıktığımda Dodo’yu düşündüm. Geçen yıl ölen köpeğimi. Filmdeki Bolt eski dostumu hatırlattı bana. Beyazperdedeki küçük sevimli köpek yavrusuna güldüm ama yüreğim de yandı eski dostum için. O zaman filmin basın bülteninde yer alan bir cümle geldi aklıma. “Her kahkaha bir gözyaşı saklamalı içinde”. Bolt böylesi bir animasyon. Bu haftanın en iyi filmlerinden.

 

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal Adı: Bolt

Tür: Animasyon / Macera / Komedi

Yönetmen: Chris Williams, Byron Howard

Senaryo: Chris Sanders

Yapım: 2008, ABD, 95 dak

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.