Her anlamda parça parça olmak!
“Tutku Esirleri – In the Cut”
Yönetmen: Jane Champion
Oyuncular: Meg Ryan ( Frannie) , Mark Ruffalo ( Dedektif Malloy), Jennifer Jason Leight ( Pauline) , Nick Damici ( Dedektif Rodriguez)
1.85:1 Geniş Ekran / İngilizce DD 5.1 – İngilizce DD 2.0 – Türkçe DD 5.1 – Türkçe DD 2.0 / 113 dk.
New York: Hayat dolu, karmaşık, eğlenceli, şiirsel, çok gerçek, çok katı… Ve sonbahar renklerinde bir kadın-erkek ilişkisi: Şiddet ve seksle beslenen sokakların jargonunu inceleyen bir İngilizce öğretmeni, ruhundaki değişimlere açıktır, yaşayamadığı heyecanları merak etmektedir, barın alt katındaki röntgenciliğinde, ellerini kendine oral seks yapan genç kadının saçlarına dolamış öne doğru bastıran erkekle yüz yüze geldiğinde ilk değişimin yürek çarpıntısını yaşar. Frannie böyle biridir, başkalarına kayıtsız, kentin her yanına dağılmış tümcelerin büyüsü ve yol göstericiliği içinde arayış içinde olan bir kadın. Bir seks merkezinin üst katında yaşayan üvey kız kardeşi Pauline’den başka kimsenin yüreğine dokunamadığı bir kadın… Genç kadınları parçalara ayıran ve aslında öldürmeden parmaklarına bir nişan yüzüğü armağan eden seri katilin izini süren polis dedektifi Malloy çıkar karşısına… Özür dilemeden, küstahça seven, belli ki yaralı bir adam. Kadın ne isterse verecek bir erkek. Onlar tutkunun dibine kadar inerler; tabusuz cinselliğe doğrudan dalarlar. İkisi de değişir ama bedeller ağırdır.
Belki de sadece New York’la yaşam bulabilecek bir hikâye bu. Bildiğiniz parıltılı kent değil, kirli, teninizi sıkıca okşayan, tuhaf derecede çekici bir kent. 1945 doğumlu yazar Susanna Moore, suç – gizem- romantizm- seks ilişkisine değişik bir bakışla yaklaştığı romanıyla, Jane Champion gibi , ‘sessiz’ bir kadının çığlığını 19.yüzyıldan tüm bir dünyaya duyuran(“Piano”/1993) zeki bir yönetmenin ilgisini hemen çekmiş. Senaryoyu birlikte yazmışlar ve altından kalkabilmişler. Çünkü zor, engebeli yollardan anlatılan bir öykü! Frannie – Malloy etkileşimi, iki kız kardeşin bebek yüzlü ancak kadınlar konusunda şaibeli babalarının açtığı derin izlerin, bazen alacakaranlık kuşağında hissettiren bir şehrin, korkuların ve korkularla yüzleşmenin, sürekli bulunan ceset parçalarının, kanın, eski bir sevgilinin, iri ve kırılgan bir öğrencinin, daha bir yığın şeyin, örneğin bir takının gölgesindedir! Champion, katil dâhil herkesin arayışına, gerçekten de tam kadın duyarlığına yakışır bir aşk arayışı yerleştirmiş. Yönetim stili yenilikçi olmasına rağmen, asıl, oyuncu odaklı yetmişli yıllar klasiklerinden etkilenmiş ve oyuncularında doğaçlama özgürlüğünü fazlasıyla kullanmış.
Meg Ryan, kariyerinin en cesur, en riskli rolünde, kendini farklı duyguların kesiştiği yol kavşağında bulmuş adeta: Hem şehvete açık, hem bencil, hem aşkı isteyen, hep dalgalı ruh halleri ve film boyunca değişiyor. İtiraf ediyor Ryan: “Champion, film çekme konusundaki beklentilerimi, neredeyse moleküllerimin yerlerini değiştirdi.” Mark Ruffalo ise, önce oynamaktan çekindiği dedektifte – sağlık sorunlarından dolayı on ay film çekemediği ve bir daha çekip çekemeyeceğini de bilemediği için- yeniden özgüvenini kazanmış. Oyuncuların, canlandırdıkları karakterlere dönüşmeleri noktasındaki Champion yöntemlerinin sonuçlarını çok net görmekteyiz: Adamakıllı bir konusu olsa da, öncelikle ‘oyuncuların filmi’ “In the Cut”! Bu çalışmasından üç yıl sonra “Memoirs of a Geisha – Bir Geyşanın Anıları” ile alanında Oscar kazanan görüntü yönetmeni Dion Beebe’nin özellikle ışık kullanımına vurulacağınız bir ‘kışkırtıcılık’.
Denetleme komedimiz: Artık komedi diyorum, kusura bakılmasın. Efendim, sinemalarda da, dvd’de de bardaki ‘oral seks’ sahnesi kesildi; böylece 18 yaş üzeri seyircinin ayartılması engellendi. Artık herkes daha mutlu! Tabii bu arada ne oldu? Yine, bir kez daha, ‘şiddet unsurları içerir’ işaretinin kondurulması atlandı(kafalar o denli cinsel içerikli sahnelere takılmış ki!). Ekstralarda: Frannie’nin argo sözlüğünden örnekler, fragman ve özlü bir kamera arkası(15 dakika) var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.