Ülkemizde yıllarca sansüre takılan iki dev Erden Kıral klasiği, Ferit Edgü’nün “O” adlı eserinden uyarlanan HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM ve Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE, yenilenmiş kopyalarıyla MUBI seyircisiyle buluşuyor.

 2022 yılında aramızdan ayrılan usta yönetmen Erden Kıral’ın yönettiği HAKKÂRİ’DE BİR MEVSİM, siyasi baskılarla ülkemizde yıllarca gösterim şansı bulamasa da, 1983’te Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı dahil dört ödül birden kazanmıştı. Ferit Edgü’nün Hakkâri’de öğretmen olarak görev aldığı yıllarda bizzat yaşadıklarına dayanan “O” adlı düşsel öyküsü, Onat Kutlar tarafından senaryolaştırılmıştı. Başroldeki Genco Erkal’a Erkan Yücel, Şerif Sezer ve Macit Koper’in eşlik ettiği film, sürgüne gönderilen bir öğretmenin karların altında tüm dünyadan izole, yolu, elektriği olmayan bir köyde yaşadığı varoluş sancısını anlatıyor. Ferit Edgü’nün şiirsel metnini perdeye taşıyan film, “kendini ararken başkalarını bulmak” ifadesinin görsel karşılığını etkileyici bir sinema diliyle kuruyor. Erden Kıral imzalı bu ölümsüz klasik, Sinematek/Sinema Evi tarafından Kurukahveci Mehmet Efendi desteğiyle restore edilen yepyeni kopyasıyla MUBI’de seyirciyle buluşuyor.

 Toplumcu gerçekçi edebiyatımızın en önemli isimlerinden Orhan Kemal’in romanından uyarlanan BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE, Çukurova’nın pamuk tarlalarında sanayileşmenin sancılarını, güvencesiz mevsimlik işçilerin yaşadıklarını, göçü, emek sömürüsünü ve yoksulluğu bu kez kavurucu bir güneşin altında anlatıyor. Erden Kıral’ın sıkıyönetim döneminde siyasi baskılara maruz kalan 1980 tarihli filminin oyuncu kadrosunda Tuncel Kurtiz, Erkan Yücel, Nur Sürer ve Yaman Okay gibi usta isimler karşımıza çıkıyor. Negatifleri çalınan ve orijinal kopyası yaklaşık 30 yıl bulunamayan BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE, İKSV ve Groupama Gan Sinema Vakfı tarafından restore edilen kopyasıyla MUBI’de gösterime giriyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.