Usta yönetmen ve senarist Ümit Ünal’ın beş filminden oluşan özel bir retrospektif MUBI’de gösterime giriyor.

Sinemamıza nice unutulmaz hikaye armağan etmiş, başarılı bağımsız filmlere imza atmış ve birçok ödüle layık görülmüş Ümit Ünal MUBI’ye konuk oluyor. Eylül ve ekim ayları boyunca Ümit Ünal Retrospektifi kapsamında 9, ARA, NAR, SOFRA SIRLARI ve AŞK, BÜYÜ VS. filmleri MUBI’de gösterime girerken, Ünal’ın senaryosunu yazdığı, Müjde Ar’ın başrolde olduğu Halit Refiğ klasiği TEYZEM de retrospektife ek olarak sinemaseverlerle buluşacak

Ümit Ünal verdiği bir röportajda sinemasıyla ilgili şunu söylüyor: “Kendi yönettiğim filmlerde ‘her şeyden biraz’ olsun istiyorum. Mesela Nar metafizik bir gerilim gibi başlayıp komediye çengel atıyor, sonra da neredeyse ‘toplumsal gerçekçi’ bir tonda bitiyor. 9’da ve Ara’da hem çok acıklı, korkunç hem de komik anlar iç içe. Ben hayatı böyle görüyorum. Tek bir bakış açısı, tek ton bana yetmiyor.’’

 9 (2002)

Ümit Ünal’ın yönetmenliğe adım attığı ilk film olan 9, Fikret Kuşkan, Ali Poyrazoğlu, Serra Yılmaz, Cezmi Baskın gibi isimlerden oluşan geniş kadrosuyla, farklı anlatıcıların dilinden Raşomon’u hatırlatan parçalı bir anlatı kuruyor. 2000’lerin gizli hazinelerinden biri olan 9, Ümit Ünal özel seçkisinin ilk filmi olarak 15 Eylül’den itibaren MUBI’de.

ARA (2007)

Harold Pinter’ın ‘İhanet’ adlı güçlü oyunundan bir alıntıyla başlayan ARA, birbirini seven ama aldatan, ölesiye kıran ama bırakamayan dört kişinin hikayesini anlatıyor. Ümit Ünal’ın hem yönetmenliğini hem senaristliğini hem de yapımcılığını üstlendiği filmin tamamı tek bir apartman dairesinde geçiyor. ARA, 23 Eylül’den itibaren MUBI’de.

 NAR (2011)

Oyuncu kadrosunda Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İdil Fırat, İrem Altuğ ve Şükran Ovalı’nın yer aldığı NAR, sınıf farklılığıyla birlikte adalet temasının üzerinde duruyor. Ünal, senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı filmle ilgili şunları söylüyor: “Hepimiz nar taneleri gibi birbirinden ayrıyız: Hem çok benzeriz, hem de çok farklıyız. Ama açılmamış bir bütün nar gibiyiz aynı zamanda.” NAR, 29 Eylül’den itibaren MUBI’de.

 SOFRA SIRLARI (2017)

Prömiyerini 24. Adana Film Festivali’nde yapan SOFRA SIRLARI’nın kadrosunda Demet Evgar, Alican Yücesoy, Fatih Al ve Fırat Altunmeşe gibi ilgi çekici isimler bulunuyor. Filmde umutsuz bir ev hanımı olan ana karakter Neslihan’ın gözünden gerçekleri izliyor, Neslihan’ın zihninde dolaşan diğer kişiliğinden de olanları dinliyoruz. İki gerçeklik arasında sıkışıp kalan Neslihan’ın bir seri katile dönüşmesi ise filmin heyecanını artırıyor. SOFRA SIRLARI, 7 Ekim’den itibaren MUBI’de.

 AŞK, BÜYÜ VS. (2019)

  1. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan AŞK, BÜYÜ VS. geçtiğimiz yıllarda MUBI’de gerçekleştirdiği dijital prömiyerin ardından yeniden platforma dönüyor. Başrol oyuncuları Selen Uçer ve Ece Dizdar’ın İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü paylaştığı film, Büyükada’da küçük yaşta birbirine aşık olan Eren ve Reyhan’ın yıllar sonra adada yeniden karşılaşmalarıyla birlikte değişen yaşamlarını anlatan bir geçmişle hesaplaşma hikayesi. AŞK, BÜYÜ VS. 11 Ekim’den itibaren MUBI’de.

 TEYZEM (1986)

Ümit Ünal’ın henüz yirmi yaşındayken kaleme aldığı ve Halit Refiğ’in rejisiyle hayat bulan TEYZEM, bir çocuğun gözünden, çocuk kalmış bir kadının hikayesini anlatıyor. Ünal’ın kaybettiği teyzesinin anısına kaleme aldığı, sinemamızın unutulmazları arasına giren filmin oyuncu kadrosunda Müjde Ar, Haldun Ergüvenç, Tomris Oğuzalp ve Yaşar Alptekin yer alıyor. TEYZEM, 18 Ekim’den itibaren MUBI’de.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.