Harley Quinn’in sinemaları şenlendirmesinin şerefine sinemadaki süper kadınları ele almak istedik. Birbirinden farklı filmler vizyona girse de, pek azı başarıya ulaşabildi. Bunların arasından en dikkat çekenleri 10 süper kadın kahraman filmi olarak listeledik.

SUPER GİRL

Süperman filminin tutması üzerine yapımcılar süper insanlar üzerinden giderek pek özel olmayan bir formülle Süperman’in kız kardeşi Süper Girl’ü hayata geçirerek hem fantastik sinemaseverleri, hem de çizgi roman severleri mutlu etmek istiyorlardı. Ancak Helen Slater’ın canlandırdığı bu karakterin filmi gişede dümdüz yatarken, izleyicilerin tepkisini de çekti. Sonuç olarak kötü bir film olarak akıllarda kaldı. Yıllar sonra dizisi çıksa da, onun da talep görmemesi bu karakterin dikiş tutturamamasına neden oldu.

HIT GIRL

Tek başına bir filme sahip olmasa da popüler Kick Ass serisinde adından bolca söz ettiren ve filmdeki diğer oyunculardan rol çalmalara doyamayan Hit Girl, Chloë Grace Moretz’in iyi performansıyla akıllarda yer alıyordu. Yer yer sevimli olan ama bununla yetinmeyip acımasız ve atletik çocuk seri katil rolü, süper kahramanlar arasında kendine has bir yere sahip olmuştu. Bu yüzden de listede kendine yer buldu.

MYSTIQUE

İlk X-Men filmlerinde ikinci sınıf bir kötü karakter olarak kullanılsa da, karakterin özel güçleri nedeniyle dikkat çekmeyi başarıyordu. Bu yüzden de yeni nesil X-Men filmlerinde bu karakteri başrole yerleştirdiler. Jennifer Lawrance’ın canlandırdığı bu karakter, fiziksel değişimlerinin yanı sıra duygusal buhranını iyi yansıtan bir figürdü. Bu yüzden de akıllarda sağlam bir yer edindi.

WONDER WOMAN

Günümüzde yeni nesil için belki de en büyük feminist figür olarak görünen Wonder Woman, Gal Gadot’un performansıyla dünya genelinde akıllarda yer etti. Hatta ilk filmin Oscar kampanyalarında yer alması bile yoğun tartışmalar yarattı. Sonuç olarak sektördeki kadınlara uygulanan mobbinge ve tacizlere savaş açan MeToo akımı bile bu filmin rüzgarına katkıda bulunamadı. Çünkü film ne kadar feminist bir figür gibi görünse de, erkeklerin yine hükmettiği bir dünyada geçiyordu. Bu durum desteğin azalmasına neden oldu. Yeni filmi ile bu yıl yine gündem yaratrması beklenen Wonder Woman karakteri, DC’nin kadın kahramanlar arasındaki en büyük kozu olarak görülüyor.

CAPTAIN MARVEL

Marvel evreninin süperstarı konumundaki bu karakter, gelmiş geçmiş süper kahramanlar arasında belki de en güçlü karakter olarak görülüyor. Süper güçleri sayesinde uzayda savaşlar yapabilen ve gezegenleri yok edebilen bu karakter, biraz oyunbozan bir karakter olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden de Marvel genelde inanılmaz başı sıkışmadıkça kullanmamayı tercih ediyor. Başrolünde yer alan Brie Larson’a karşı nefrete varan tepkiler ise nedendir bilinmez çizgi roman fanlarının Captain Marvel’a karşı mesafeli olmalarına neden oldu.

STORM

Genel olarak X-Men dünyasında hakkı en fazla yenen süper kahraman bu karakter olsa gerek. İklimi kontrol eden üstün güçleriyle olağanüstü bir başarılı bir karakter olarak öne çıkartılabilecekken yapımcılar nedense bu karakteri hep geri planda tuttular. İlk X-Men’lerde Halle Berry gibi bir yıldıza teslim edilse de, filmde en az dikkat çeken o olmuştu. Belli ki senaristlerin bu karaktere karşı önyargısı var.

CATWOMAN

Üç farklı oyuncunun sinemada canlandırdığı bu ilginç karakter, belki de en çok Michelle Pfeiffer’in performansıyla akıllarda kaldı. Yıllar sonra gelen Nolan’ın Batman’lerinde bu rolü teslim alan Anne Hathaway ise farklı bir yorumla seyircinin karşısına çıktı. Bol bol övgü almasına rağmen unutulup gitti.  Bu atletik ve üçkağıtçı karakter Halle Berry’nin akıllara zarar kötü filmiyle belli ki solo film olarak riskli bir iş olarak anılıyor.

BLACK WİDOW

Yakında solo filmine kavuşmayı başaracak olan Scarlett Johansson’un canlandırdığı Black Widow karakteri daha çok Avengers filmlerinde yer alarak akıllara kazındı. Bir grup adamı kollayan, yönelendiren ve hatta yöneten kadın pozisyonundaki güçlü bir karaktere sahip olan Black Widow, bir suikastçi olmasının dışında lider bir karakter olmasıyla da dikkat çekiyordu.

ELASTI-GIRL

Pixar’ın ödüllere doymayan The Incredibles animasyonunda bir süper kahraman aileyi izleyebilmiştik. Bu ailenin annesi Elasti-girl, bir yandan ailesiyle ilgilenirken, öte yandan kötülerle mücadele etmeyi iyi beceriyordu. Hatta yıllar sonra gelen devam filminde bu karakterin daha da öne çıkartıldığını gördük. Bu listedeki tek animasyon karakter olan Elasti- Girl, belli ki süper kahraman olmak için ille de yalnız olmamak gerektiğinin kanıtlarından biriydi.

SONJA

1985 yılında kotarılan Red Sonja filmi, bir nevi Barbar Conan karakterinin dişi versiyonunu karşımıza getiriyordu. Hatta Tv’nin popüler dizisi Xena’nın da öncüsü olarak tahmin edilen Sonja, adeleli yapısı ve üstün kılıç kullanma yetenekleriyle bu listede olması gereken en ilginç karakterlerden biriydi. Brigette Nielsen’in canlandırığı bu karakter, video piyasasında kültleşse de, vizyona girdiği yıllarda pek seyirciden yüz bulamadı. Bu yüzden de VHS eğlencesine dönüştü.

1984 yılında İstanbul’da doğan Haktan Kaan İçel, öğretim hayatını aynı şehirde devam ettirdi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema-TV bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli kısa film çalışmalarında bulundu. Dizi sektöründe çeşitli dizilerde senarist olarak yer aldı. 2002 yılında Mahzen Öykü Yarışması’nda “Kalplerdeki Mutluluk Masalı” adlı yazdığı öyküsü birinci seçildi. Aynı öykü 2003 yılında “Ölümsüzler” adlı antolojide yer aldı. "Öğrenciliğin Kitabını Yazdık, Üstelik Kopya Da Çekmedik" adlı mizah kitabının yazarlarından biri oldu. 2006 – 2014 tarihleri arasında Xasiork Öykü ve Roman Yarışmaları jürilerinde yer alan Haktan, son yıllarda çocuk ve gençlik yazını ile de ilgilenmektedir. “Xasiork Dergi”, “Zifir”, “Genç Haberler”, “Genç Kalemler”, “Come” gibi dergilerde yazıları ve öyküleri yayınlandı. “Kült, Kitsch, Klişe”, “sinemasal dünya” ve “bakınız” adlı bloglarda sinema yazıları yayınlanan yazar, belli aralıklarla bu dergilere yazmaya devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.