Aida Begiç imzalı “Bırakma Beni”yi Antalya Film Festivali’nin açılış gecesinde izleme şansı bulduk. Son yıllarda karşımıza çıkan ve ağırlıklı olarak duygu sömürüsüne dayanan birçok örneğinden uzak ara iyi olan bir filmle karşı karşıya kaldık.

Bırakma Beni, yaşadıkları yetimhaneden ayrılıp yeni bir hayat kurma arzusuyla yanıp tutuşan üç küçük Suriyeli mültecinin hikâyesi. Bu sebeple para biriktirmek için İsa, Ahmad ve Motaz tarihi Balıklıgöl’ün ziyaretçilere kâğıt mendil satmaya başlarlar. İlkin her şey yolundadır ama İsa’nın borçlu olduğu Karaca adlı serseri başlarını belaya sokacaktır… Türkiye ve Bosna Hersek ortak yapımı olan “Bırakma Beni”nin senaristi ve Aida Begiç. İsa Demlakhi, Ahmad Husrom, Motaz Faez Basha ise filmin oyuncu kadrosunda yer alıyor.

Daha önce “Children of Sarajevo” ve “Snow” filmlerinden hatırlayacağımız Cannes ödüllü kadın yönetmen Aida Begiç, bu kez Suriyeli mültecileri konu edinen cesur bir filme imza atmış. Dinamik kamerasını doğru oyuncu seçimiyle birleştiren yönetmen hepimizin bildiği hikayeleri objektif bir gözle yansıtmış. Mülteci hikayelerinde genelde duygu sömürüsünün odak olarak kullanıldığına şahit oluyoruz. Ancak bu filmin en sevdiğim yanı olabildiğince yalın, objektif ve ajitasyondan uzak olması. Begiç, tertemiz, hiç aksamayan senaryosuyla kurduğu dünyada, karakterlerinin seyirciye kendilerini acındırmasını istememiş. Bu doğru tavır, filmin kalitesini arttırırken bir yandan da bundan sonraki çekilecek bu tür filmlere öncü olmuş. Adeta ajitasyon yapmadan da mülteci hikayesi anlatılabileceğini kanıtlamış. Verdiği röportajlarda Türkiye’nin eşsiz bir ülke olarak tanımlayan yönetmenin Türk sinemasını uyuyan güzele benzettiğini de hatırlatmak ister, kendisini yürekten tebrik ederim.

Ancak filmin asıl kahramanları birbirinden başarılı bulduğum çocuk oyuncular. Kendileri küçük ama dünyaları kocaman… Profesyonel oyuncuları bile hayretler içinde bırakabilecek oyunculuklarıyla seyircinin kalbini tam 12’den vurdular diyebilirim. Antalya festival seyircisi tanıdığınız hiçbir seyirciye benzemez. Kültürel anlamda beklentileri yüksektir, şaşırırsınız. Bu bağlamda beğenmedikleri filmleri yerin dibine rahatlıkla sokarlar. Sevdikleri filmleri de bağırlarına basarlar. “Bırakma Beni” neredeyse tüm seyirciler tarafından beğenildi diyebilirim. Açılış töreninde Aida Begiç ile birlikte sahneye çıkan 8 küçük oyuncu alkışı belki de en çok hak edenlerdi. Şansları, bahtları açık olsun…

Fazla söze gerek yok. Bir şekilde karşınıza çıktığında bu filmi kaçırmayın. Suriyeli küçük mültecilerin neler çektiğini bir kez de onların dünyasına girerek hissedin…

 

 

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.