Gerçekler acıdır!

Banu Bozdemir

Ben istiyorum ki filmler böyle çarpsın geçsin bize, hatta iki seksen yatırsın yere… Filmin yönetmenine (Inarritu) bakınca her bir filminin ayrı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz üstümüzde. Filmin basın bülteninde yanlışlıkla 1936 doğumlu yazmışlar, ilk tepkim imkansız oldu. Üçle altının yer değiştirmişti. Paramparça Aşklar Köpekler, 21 Gram, Babil beni benden almıştı. Hikayelerin çarpıcılığı, senaryonun gerçeğe dönüşen sağlamlığı, dramın bu kadar sulu sepken moduna girmeden içimize işlemesi. Yani İnarritu filmlerini beğenmeyen, etkilenmeyen kimse yoktur gibi geliyor bana… Biutiful da aynen öyle, yani öncekiler gibi.
Javier Bardem ve İnarritu ruhunun buluşması bu film için çok iyi olmuş, filmin duygusu ayağa kalkmış.

Film beyazperdede sıkça hayat bulan, yaşamın arka penceresine eğilen, orada yoksulluğun pençesinde kıvranan insanların yaşamına değiniyor. Film Barcelona’da geçiyor. Ama bunu diğer filmlerden ayıran en büyük farkı belki de şiddeti bir kenara koyarak yapması. Anlatılan şeyler aslında çok can yakıcı ama yönetmen bunu sakince vermeyi seçiyor, tıpkı yaşamın dinamizmi gibi.
Uxbal bu filmin mihenk taşı, her şey onun etrafında şekilleniyor. Kanunsuz işler yapıyor, kanunsuz işler yapanlara aracı oluyor ama bir yandan da yüreği yufka bir baba, karısını sevmeye çalışan bir eş… Bu zıtlıklar bir bünyede toplanınca tabii ortaya ilginç bir karakter çıkıyor.

Film bir insanın bağlantılı olduğu durumlardan öyle bir rejim, işleyiş eleştirisi yapıyor ki, filmin içine küçük küçük yerleştirilen hayalimsi algılar bile bizi gerçeklikten koparmayı başaramıyor. Uxbal’ın komik mizaçlı karısıyla olan bağı, çocuklarıyla kurduğu duygusal ama gerçekçi ilişki gerçekten de görülmeye değer. Yani kısaca Uxbal’ın baba olmayı, sevmeyi, ruh hali, suçu, suçluluğu, pişmanlığı ve ölümlülüğü barındıran hikayesine tanıklık edeceğiz uzun bir süre… Altın Palmiye kazandı, Bardem En iyi erkek oyuncu ödlünü kaptı daha ne olsun! Herkesi etkileyen bir yanı olduğu kesin…

Filmin yan karakterleri, yaşama tutunmaya çalışan mültecilerin hikayeye dahil oluşları da çok başarılı. Hepsinin yeri, duruşu, insan gibi yaşamadıkları halde insana en yakın olan halleri. Bu filmin gerçekliği en etkili silahı. İnanılmaz bir politik eleştiri barındırıyor ve bunu yaşamın kendisine bakarak yapıyor. Ekstra hiçbir malzeme kullanmıyor… Zaten yönetmen de film için bu hayattaki kısa ve mütevazı varlığımızın bir yansıması diyor…

 

 

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.