21. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 25-27 Eylül tarihleri arasında pandemiye rağmen belgesel sinemacıların buluşma noktası olmaya bu yıl da devam etti. Usta belgeselci Suha Arın’ın 
“Safranbolu’da Zaman” belgeseli Safranbolu’nun kamuoyunda bilinirliğini ve kültürel mirasa farkındalığı arttırarak  UNESCO Milli Kültür Listesine girmesine büyük katkı sağlamıştı. Dolayısı ile belgeselle özdeşleşen ve belgeselin kıymetini bilen bir kentte, bir belgesel film festivalinin 21 yıldır aralıksız yaşaması biz belgesel sinemacılar için ayrıca önem taşıyor. Ki bu festival,Türkiye’nin süreklilik arz eden en eski belgesel film festivali. 
Pandemi nedeniyle bu tür organizasyonların çoklukla online yapıldığı bir dönemde cesaretle ve kaliteli önlemlerle festivalin gerçekleştirilmesine hem bir belgesel sinemacı hem de izleyici olarak çok sevindim. Zira pandemi sürecinde en çok özlemini duyduğum şey, sinema salonlarında film izlemek, festival atmosferinde seyirciyle ve meslektaşlarımla yaptığım yüz yüze etkileşimler oldu. Ne yazık ki online festivaller bunların hiç birini veremiyor. Vermediği gibi festivallerin asıl amacını ve duygusunu öldürüp, sadece ödül veren bir organizasyona indirgiyor. Neyse bu konu ayrı bir tartışma konusu. Üç gün boyunca belgesel sinema, fotoğraf, mimari, kent kültürü, kültürel ve doğal mirasın korunması konularında doyurucu çalışmaların, tartışmaların, soruların, düşüncelerin ve yeniden sorgulamaların yaşandığı festivalde proje destekleme kurulunda jüri olmak ve festivali takip etmek harikaydı. 
 
Ödüllere gelince; Safranbolu temalı projelerin desteklendiği benim de jüri olduğum kategoride genç meslektaşlarımın sunumları; projelerine inançları her şeyden önce belgesel üretme tutkuları açısından bütün katılımcılar ödüle layıktı benim için. Ancak içlerinden birini seçmek durumundaydık ve projesine destek alan yapım “Safranbolu’da Bir Başkan” isimli çalışmasıyla Alper Şahin’in oldu.
 
Diğer kategorilerde ise: Serbest kategoride En İyi Belgesel Ödülü’nü, “Uçurumun Kıyısında” ile Alican Abacı aldı. Serbest kategoride Jüri Özel Ödülü ise, “Satlık” belgeseliyle Nurselin Aktaş seçildi.
 
Amatör film kategorisinde En İyi Belgesel Film Ödülü “Uzaklarda” ile Arjin Civan Şahin’e verildi. Aynı kategoride Süha Arın Özel Ödülü’ne “Orman Çakalları” filmiyle Tufan Yıldız, Jüri Özel Ödülü’ne ise “Kördüğüm” ile Selim Uyar layık görüldü.

Profesyonel film kategorisinde En İyi Belgesel Ödülü’nü, İran’dan Arash Es’Haghi, “Gracefully” adlı yapımla kazandı. Jüri Özel Ödülü, “Aynı Evin Çocukları” ile Hasan Özgen ve Kurtuluş Özgen’in oldu.

 
Her koşulda belgesel üreterek filmlerini festivale gönderen bütün ekiplere, bu güzel organizasyona sahip çıkan, ev sahipliği yapan Safranbolu Belediyesine ne mutlu. Sanat yaşatır, iyileştirir, düşündürür, birleştirir, geliştirir, özgürleştirir, korur, hatırlatır…
Dikkatimi çeken bir hususu da özellikle belirtmek istiyorum. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin katı protokolden uzak sade bir sanat sever olarak festivale iştirakinden, ev sahipliğinden duyduğum memnuniyet.
Ve festivalin iki ana kahramanı Karabük Üniversitesi akademisyenleri-belgesel yönetmenleri Musa Ak ve Serdar Sabuncu, emeği geçen tüm çalışanlar, birinci yılından bugüne ruhunu, enerjisini katan belgesel sevdalıları iyi ki vardınız, iyi ki varsınız…
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.