Şöyle bir sinema veya düzgün bir gösterim salonunda arkasına yaslanıp belgesel izlemek isteyenler için ne var ne yok diye bir göz attım. Kasım ayı göreceli olarak pek de fena sayılmaz belgesel severler için. Maalesef İstanbul ve İzmir ile sınırlı. Yaşadığınız yörede belgesele dair bir gösterim bulamazsanız, ille de belgesel izlerim diyenlerdenseniz siz zaten “a hiç haberim olmadı, doğru dürüst duyurmamışlar, her yerde duyursunlar canım” falan demeden kendi seansınızı kendiniz bir şekilde yaratırsınız.

Büyük şehrin koşturmasında bir nefes alıp, hayatın ritmini biraz yavaşlatıp görelim, duyalım, soralım, düşünelim derseniz işte size birkaç alternatif:

  1. Boğaziçi Film Festivali 17-26 Kasım tarihlerinde izleyicisiyle buluşuyor. Ulusal ve uluslararası belgesel finalistlerinin yanı sıra, “Bi Dünya Belgesel” şeçkisi kapsamında da belgesel filmlerle buluşma şansınız var. Ulusal kategoride; Ülkemden Uzakta, Yaban, Misafir, Menderes Kıyısında, Meftun, Kırmızı, Hekim, Gönüllü Yürekler. Uluslararsı kategoride: Street Of Death, Resonances, No Go Zone, Los Desheredados, Homeland, Greeting From Aleppo, Green Screen Gringo, Grandfather’s Father.

Salt Galata’nın “Bu Son Şansımız mı?” etkinliği 14-19 Kasım tarihlerinrde gerçekleşiyor. 2017 Boon iklim değişikliği Konferansı’nı takiben, Thank you for the Rain (Yağmur için Teşekkürler) belgeselinin İstanbul’daki ilk gösterimiyle başlayan etkinlik programında, iklim değişikliğiyle paralel çevre sorunlarını inceleyen 8 belgesel yer alıyor : Thank you fort he Rain, Lüfer-Boğazın Prensi, Les Liberterres (Özgürlük için Topraklar), Waste Mandala (Çöp Mandala), Chasing Coral (Mercan Peşinde), The antropologist (antropologlar), The E-Waste Tragedy(E-Atık Felaketi), If a Tree Falls: A story of the Earth Liberation Front (Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesinin Hikayesi.

  1. İzmir Kısa Film Festivali kapsamında 7-12 Kasım tarihlerinde belgesel finalistlerini kalan izlemek mümkün. Balerinin Bir Günü, Aktör, 228, Başka, Gözyaşı Yolu, Uzaktaki Kadın İzmirli belgesel tutkunlarını bekliyor.

İFSAK ve Belgesel Sinemacılar Birliği’nin organize ettiği, yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşen belgesel gösterimlerinin buluşma noktazı ise , her ayın son çarşambası İFSAK Nurettin Erkılıç Gösterim Salonu. 29 Kasım Çarşambası Mustafa Ünlü’nün Ah belgeseli perdeye yansıyor. İyi seyirler.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.